Video Protest în faţa Parlamentului împotriva proiectului legii vânătorii

Ministrul Mediului, Korodi Attila, şi câteva zeci de ecologişti afiliaţi unor organizaţii nonguvernamentale au pichetat, luni, sediul Parlamentului României, nemulţumiţi de o serie de prevederi ale noii legi a vânătorii care, dacă va trece în forma actuală, va permite vânătoarea în rezervaţii.

Urmărește
23 afișări

Ecologiştii au expus pancarte cu mesaje împotriva proiectul de lege, aflat în prezent pe agenda comisiilor Camerei Deputaţilor - for decizional în speţă - după ce a trecut cu unanimitate de plenul Senatului în al doilea ciclu legislativ, primul încheindu-se cu refuzul preşedintelui de a-l promulga.

Participanţii la protest purtau tricouri pe care erau desenate ţinte şi urme de animale şi scrise mesaje împotriva legiferării vânătorii în parcurile naţionale, ariile protejate şi chiar în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Organizatorii au adus cu ei, pentru mitingul de luni, o ţintă pe care era desenat un parlamentar vânător, dar şi un arc cu săgeţi cu care participanţii să tragă în ea.

La scurt timp după ora anunţată pentru începerea manifestaţiei, protestatarilor li s-a alăturat ministrul Mediului, Korodi Attila. Acesta nu a dat curs invitaţiei de a trage cu arcul cu săgeţi în "parlamentarul vânător", dar a ţinut să le mulţumească celor prezenţi pentru susţinerea pe care o acordă în lupta împotriva proiectului de lege.

"Este esenţial ca anumite zone de pe teritoriul ţării să rămână închise complet vânătorii. Sigur, pentru situaţiile excepţionale în care - fie din motive de dezechilibru natural, fie pe considerente sanitar-veterinare - omul trebuie să intervină pentru a diminua o populaţie de specie de animal sălbatic, putem găsi soluţiile legale, ele concretizându-se într-un amendament pe care Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) îl va transmite, zilele următoare, la comisiile de mediu şi agricultură din Camera Deputaţilor", a declarat Korodi Attila.

Detaliind, ministrul a arătat că amendamentul prevede "ca excepţie" că un vânător poate intra într-un parc natural doar la cererea administratorului domeniului respectiv şi numai cu acordul Consiliului Ştiinţific al zonei protejate, doar în momente în care omul trebuie să omoare anumite animale sălbatice din specii care s-au înmulţit necontrolat sau atunci când există animale bolnave şi riscul de a se contamina şi altele.

Întrebat dacă au existat şi colegi de partid care au votat proiectul de lege în Senat, după ce acesta a fost returnat de Preşedinţie, Korodi a spus că da, dar a precizat că încă de la momentul votului şi-a manifestat, în cadrul partidului, dezaprobarea faţă de atitudinea acestora.

Prezent la protest, directorul Asociaţiei Salvaţi Delta, Costel Popa, a precizat că deşi proiectul de lege vizează implicit Delta Dunării, organizaţia sa nu a fost niciodată invitată la dezbaterile pe tema proiectului, atunci când acesta se afla la diversele comisii ale Camerelor.

Protestul s-a încheiat după mai bine de o oră, atunci când cei prezenţi au lăsat la registratura Camerei câteva mii de semnături ataşate unei petiţii prin care li se cere parlamentarilor să nu aprobe proiectul în forma sa actuală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici