Protest într-un oraş după ce a fost deschisă o staţie de mixturi asfaltice în mijlocul localităţii | GALERIE FOTO

Peste 100 de localnici din Năsăud, judeţul Bistriţa-Năsăud, au protestat, joi, încercând să blocheze activitatea unei firme care instalat o staţie de mixturi asfaltice în oraş, la câţiva zeci de metri de locuinţele oamenilor. Proprietarul unei păstrăvării spune că i-au murit toţi peştii.

Urmărește
2737 afișări
Imaginea articolului Protest într-un oraş după ce a fost deschisă o staţie de mixturi asfaltice în mijlocul localităţii | GALERIE FOTO

Protest într-un oraş după ce a fost deschisă o staţie de mixturi asfaltice în mijlocul localităţii

Peste 100 de localnici din Năsăud au protestat împotriva unei companii din Bistriţa-Năsăud care şi-a instalat, la doar câţiva zeci de metri de locuinţele lor, o staţie de mixturi asfaltice, dar şi împotriva autorităţilor care au dat avizele de funcţionare.

Oamenii spun că de mai bine de două săptămâni, de când firma şi a început activitatea, zgomotul este infernal, mirosul insuportabil şi că întreaga zonă este acoperită de un praf negru.

“Nu mai rezistăm! Am decis să ieşim în stradă să protestăm împotriva firmei şi a celor care au dat autorizaţie să funcţioneze la doar 80 de metri de prima locuinţă. Legea spune că o astfel de staţie ar trebui construită la minimum 500 de metri de locuinţe, ori aceasta este construită chiar în oraş, distanţa până la prima casă nefiind nici de 80 de metri. Au venit autorităţile, au făcut măsurători, înainte ca staţia să funcţioneze şi au spus că totul este în regulă, că nu este un pericol pentru sănătatea localnicilor. Toate studiile au fost făcute însă în momentul în care staţia încă nu funcţiona. Am depus sesizări peste tot, după ce staţia început să funcţioneze, pentru că este plin de praf, mirosul e insuportabil şi zgomotul de asemenea. Cum nu avem niciun fel de rezultat, nu am mai avut de ales şi am decis să ieşim în stradă” a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, unul dintre protestatari, Silviu Fetti.

Potrivit acestuia, din momentul în care porneşte staţia, la 5.30, oamenii nu se mai pot odihni, iar gemurile trebuie ţinute închise, din cauza mirosului.

„În fiecare dimineaţă la ora 5.30 pornesc staţia de betoane. Este un zgomot infernal. Nu ne mai putem odihni. Pe lângă zgomotul făcut de utilaje îi mai auzim şi pe muncitori cum ţipă în difuzoare. De două săptămâni nu mai putem deschide geamurile pentru că mirosul este infernal. Vă puteţi imagina cum este să dormi pe căldurile astea cu geamul închis şi să nu poţi să aeriseşti deloc?!”, a mai spus protestatarul.

Cei care locuiesc în apropierea staţiei de betoane se tem că praful negruk care se aşterne peste tot, le va afecta sănătatea lor şi a copiilor lor.

“Nu putem lăsa nimic afară, uitaţi-vă cum arată maşinile... Au praf de un deget pe ele în mai puţin de o zi de când am parcat-o în curtea casei. Este revoltător! Cum să ne lăsm copiii să se mai joace în curte?! Suntem nemulţumiţi şi de deciziile primăriei care a autorizat staţia în mijlocul oraşului, când legea spune că nu se construiesc astfel de staţii mai aproape de 500 de metri de locuinţele oamenilor. Suntem aici câteva zeci de case şi am ajuns la limita răbdării”, a spus un alt protestatar.

Proprietarul unei păstrăvării, situată foarte aproape de staţia de mixturi asfaltice se plânge că de când funcţionează aceasta i-au murit toţi peştii din bazine.

"Nu am ştiut ce se întâmplă, au început să moară peştii rând pe rând şi am renunţat apoi la toţi deşi îi cresc de peste cinci ani de zile. Abia după ce am intrat într-una din zile în piscină, am constatat că există o foarte mare problemă. Am ieşit din piscină şi eram plin de blânde, nişte bube mari, din cauza depunerilor care s-au făcut din cauza prafului care s-a depus în piscină şi atunci mi-am dat seama că păstrăvii, care sunt foarte sensibili, au murit din această cauză. Voi face o serie de analize şi apoi voi vedea dacă voi reuşi să acţionez firma în judecată pentru poluare", a declarat Petru Huşanu.

Autorităţile locale susţin că au fost nevoite să emită autorizaţia de construire a staţiei de mixturi asfaltice după ce compania a reuşit să obţină din partea Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud şi a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud avizele necesare funcţionării.

"Din păcate, nu am avut de ales. Noi, prin certificatul de urbanism, am solicitat o serie de avize de la Direcţia de Sănătate Publică şi de la mediu. Ei le-au obţinut şi am fost obligaţi să emitem autorizaţia de construcţie, nu autorizaţia de funcţionare, care a fost dată de autorităţile de mediu. A durat o lună de zile până am emis autorizaţia de construcţie pentru că nici nouă nu ni s-a părut normal să se deschidă o astfel de staţie în oraş, dar am fost ameninţaţi de firma că vom fi daţi în judecată şi mi se vor cere despăgubiri foarte mari dacă nu emite autorizaţia de construcţie. Suntem de partea oamenilor, au dreptate, nu este normal să suporte zgomotul şi poluarea de aceea i-am încurajat să facă sesizări către Direcţia de Sănătate Publică şi către instituţiile de mediu pentru a vedea cum se poate rezolva problema", a declarat primarul oraşului Năsăud, Mircea Romocea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici