Protest la Consiliul Local Constanţa: “20 de luni de la accidentul din Beirut - 0 vinovaţi”

Mai multe persoane au protestat, vineri, înainte de începerea şedinţei Consiliului Local Constanţa, faţă de faptul că nu au fost găsiţi vinovaţii în cazul incendiului din restaurantul Beirut, soldat cu decesul a trei tinere, oamenii acuzând modul în care Primăria acordă autorizaţii de construcţie.

Urmărește
197 afișări
Imaginea articolului Protest la Consiliul Local Constanţa: “20 de luni de la accidentul din Beirut - 0 vinovaţi”

Protest la Consiliul Local Constanţa, în cazul incendiului din restaurant: “20 de luni de la accidentul din Beirut - 0 vinovaţi” (Imagine: Cristi Cimpoes/ Arhiva Mediafax Foto)

Cinci persoane au mers, vineri, în sala de şedinţe a Consiliului Local (CL) Constanţa, afişând un banner pe care scria: ”20 de luni de la accidentul de la Beirut - 0 vinovaţi. Corupţia ucide” şi cerând să li se spună când se va face dreptate în acest caz, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Consilierul local PSD Daniel Georgescu le-a transmis însă că dosarul în cazul incendiului izbucnit în luna aprilie 2014 în restaurantul Beirut din Constanţa, soldat cu decesul a trei tinere, se află pe rolul Judecătoriei Constanţa.

“Nu suntem noi autorizaţi. Dosarul e la Judecătorie. ISU nu e subordonat Consiliului Local”, a spus Daniel Georgescu.

Protestatarii au acuzat apoi modul în care sunt eliberate autorizaţiile de construcţie de către Primăria Constanţa.

“Dumneavoastră daţi autorizaţia de construcţie pentru toate terasele şi hotelurile din Constanţa. Nu se dă prin hotărâre de Consiliu? Cineva trebui să răspundă din Primărie pentru cum se dau autorizaţiile de construcţie”, a spus Andrei Chivu, unul dintre protestatari, susţinând că sunt terase care se construiesc pe trotuar chiar în centrul municipiului Constanţa.

La un moment dat, a intervenit şi preşedintele de şedinţă, consilierul local PSD Mircea Dobre, care a cerut protestatarilor să se adreseze organelor abilitate dacă au nemulţumiri legate de activitatea Primăriei Constanţa şi a Consiliului Local.

“Am o rugăminte la dumneavoastră. Lăsaţi-ne să începem şedinţa Consilului Local. Răspunsul nostru este că dacă sunteţi nemulţumiţi de cum au acţionat Primăria, Consiliul Local, organele abilitate, vă rugăm să faceţi sesizare scrisă şi vă rugăm lăsaţi-ne să ne desfăşurăm lucrările în Consiliul Local. Dumneavoastră credeţi că puteţi bloca şedinţa Consiliului Local? Acum nu vă putem da niciun răspuns, nu suntem abilitaţi la problemele pe care le ridicaţi dumneavoastră. Dacă sunteţi nemulţumiţi de cum s-au dat autorizaţiile să vă adresaţi în scris organelor abilitate”, le-a spus oamenilor Mircea Dobre.

În cele din urmă a fost nevoie de intervenţia agenţilor de pază ai Primăriei pentru ca protestatarii să părăsească sala, Andrei Chivu strigând către consilieri: “Sunteţi nişte catastrofe de la A la Z. Aţi nenorocit oraşul”.

Protestul a ţinut aproximativ zece minute.

Ulterior, a început şedinţa Consiliului Local Constanţa, care s-a desfăşurat fără incidente. La finalul acesteia, primarul interimar al Constanţei Decebal Făgădău a spus că nu are nimic împotriva protestelor de acest gen, dar că solicită manifestanţilor să păstreze un ton civilizat.

“Nu sunt adeptul acestei forme de dialog, trebuie să recunosc, dar mă bucur că există din ce în ce mai des voci ale societăţii civile care vin să sancţioneze ceea ce nu este în regulă fie că vorbim despre oraş, fie că vorbim despre ţară. Deci din punctul acesta de vedere nu am absolut nicio problemă că există asemenea manifestări, dar asta nu înseamnă că voi accepta acest dialog atâta vreme cât apelând la forme instituţionale de dialog nu au fost niciodată refuzaţi. Am recunoscut printre cei care au întins acel banner oameni cărora le-am avizat toate solicitările de manifestaţie publică. Aşa că dacă nu s-au mulţumit cu agora şi au vrut şi sala şedinţei de Consiliu Local nu am nimic împotrivă. Singura mea solicitare este de a păstra o decenţă în limbaj, un ton civilizat pentru că nu există un constănţean care ştie mai bine şi altul care ştie mai puţin bine, lucrurile acestea se validează în mod democratic, prin participare la vot, prin proiecte, deciziile se iau cu majoritate, se supun unanimităţii, asta e democraţia”, a afirmat Decebal Făgădău.

Trei tinere au murit şi alte patru persoane au fost rănite în urma incendiului în care a ars, în 5 aprilie 2014, restaurantul Beirut din centrul municipiului Constanţa. Focul, care a afectat o clădire cu două etaje în care mai funcţionau un pub şi un cazino, a fost stins de pompieri după mai mult de cinci ore.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, focul a izbucnit la restaurantul Beirut din centrul Constanţei, în jurul orei 22.40, flăcările extinzându-se cu rapiditate în toată clădirea în care se aflau câteva zeci de persoane. În imobilul respectiv mai funcţiona un cazino, iar la etaj era amenajat un pub în care se defăşura un concert rock.

Patronul restaurantului Beirut din Constanţa, administratorul firmei care a făcut lucrări la acest local, împreună cu alţi şapte inculpaţi au fost trimişi în judecată, în luna august 2015, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cazul incendiului în care au murit trei tinere.

George Karam, patronul restaurantului Beirut din Constanţa şi al firmei SC Middle East Partners SRL, a fost trimis în judecată sub control judiciar pentru două infracţiuni de distrugere din culpă - una în formă agravată, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale a existenţei acestora – forma agravată, complicitate la abuz în serviciu, construirea fără autorizaţie într-o zonă construită protejată, primire în muncă a unor persoane fără încheierea contractelor de muncă şi pentru 40 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, firma Middle East Partners SRL a fost acuzată de două infracţiuni de distrugere din culpă- una în formă agravată, complicitate la realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale a existenţei acestora- forma agravată şi complicitate la abuz în serviciu.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată sub control judiciar şi Constantin Pavel, patronul firmei SC Tinel Cristi SRL care a făcut lucrări de amenajare a localului, pentru două infracţiuni de distrugere din culpă - una în formă agravată, realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale a existenţei acestora, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Societatea Tinel Cristi SRL a fost acuzată de două infracţiuni de distrugere din culpă - una în forma agravată şi realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale a existenţei acestora.

În faţa judecătorilor va ajunge şi Dumitru Jurcă pentru două infracţiuni de distrugere din culpă- una în forma agravată, neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, trei infracţiuni de fals intelectual şi o infracţiune de uz de fals. Procurorii i-au trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată pe Gheorghe Nirlu -18 infracţiuni; Sultana Nirlu- cinci infracţiuni, Gica Florentina Coroianu- 17 infracţiuni şi Florin Iordache- 20 de infracţiuni.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în 2013, în lipsa autorizaţiei de construire, a proiectului avizat de proiectantul iniţial al clădirii sau expertizei tehnice întocmite de un expert tehnic atestat, George Karam, în calitate de administrator al SC Middle East Partners S.R.L, împreună cu această firmă şi Constantin Pavel, administrator al SC Tinel Cristi SRL, au adăugat un nivel restaurantului Beirut din Constanţa.

Anchetatorii susţin că George Karam, împreună cu instalatorul autorizat Dumitru Jurcă, au pus şi menţinut nelegal în funcţiune instalaţia de utilizare a gazelor naturale a localului, care a dus la producerea incediului.

"Inculpatul Karam George, sprijinit de inculpaţii Pavel Constantin şi Jurcă Dumitru, nu a luat măsuri de securitate în muncă la faza de execuţie şi exploatare a construcţiei şi instalaţiilor Restaurantului Beirut, iar la data de 12 decembrie 2013, la efectuarea reviziei periodice a instalaţiei de utilizare a gazelor de la imobilele avariate la care am făcut referire, împreună cu societatea al cărei administrator era, inculpatul Karam George, l-a sprijinit pe inculpatul Jurcă Dumitru care, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu specifice funcţiei de lăcătuş mecanic cu sarcini de verificare a instalaţiilor de gaze în cadrul unei societăţi comerciale de profil, nu a luat măsuri legale, menţinând şi asigurând utilizarea nelegală de către abonatul SC Middle East Parteners SRL a instalaţiei de gaze, cu consecinţa producerii incendiului din data de 5 aprilie 2014, ce adus la moartea a trei persoane şi vătămarea corporală a altor două, precum şi la distrugerea prin prăbuşire şi mistuire, a imobilului Restaurant Beirut - corp construcţie modificată, a clădirii nr. 122 din Bulevardul Tomis şi aducerii în stare de neîntrebuinţare a imobilului învecinat", arătau procurorii în rechizitoriu.

Conform anchetatorilor, George Karam a angajat 11 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă. În perioada martie 2011- noiembrie 2013, patronul Restaurantului Beirut, Gheorghe şi Sultana Nirlu şi Florentina Gica Coroianu ar fi întocmit în fals 18 fişe de instruire individuală în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi în domeniul situaţiilor de urgenţă.

Anchetatorii susţineau că, actele au fost folosite cu ocazia a trei controale efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa, ultima verificare fiind făcută în 11 martie 2014.

"De asemenea, în 3 aprilie 2014, împreună cu inculpaţii Iordache Florin şi Zdru Mihaela, inculpatul Karam George a falsificat 20 fişe de instruire individuală în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi în domeniul situaţiilor de urgenţă", se mai arăta în rechozitoriu.

Dosarul va fi soluţionat de Judecătoria Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici