- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.02.2013, 11:54)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Protest la Poşta Română: Aproximativ 50 de sindicalişti au strigat "Demisia", purtând cagule şi măşti craniu
Aproximativ 50 de sindicalişti din Poşta Română, purtând cagule şi măşti pe feţe, au protestat la sediul companiei, cerând plata drepturilor salariale aşa cum au fost negociate, acordarea zilelor libere cuvenite şi demiterea conducerii dacă nu creşte veniturile CNPR cu 8-10 la sută în 2013.
Urmărește
541 afișări
Protest la Poşta Română: Aproximativ 50 de sindicalişti au strigat "Demisia", purtând cagule şi măşti craniu (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)
Cei aproximativ 50 de protestatari care s-au adunat în faţa sediului Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) au strigat "Demisia" şi au purtat pe feţe cagule şi măşti craniu.
Sindicaliştii din Poşta Română au susţinut că pichetul organizat joi a fost o continuare a acţiunilor de protest începute în 7 februarie.
Pichetul organizat de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) la sediul Companiei Naţionale Poşta Română s-a încheiat fără incidente, comitetul executiv al organizaţiei sindicale urmând să decidă dacă acţiunile de protest vor continua.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Reprezentantul sindicaliştilor, Cristi Iancu, a declarat, la finalul pichetului din Capitală, că o decizie privind noi proteste urmează să fie luată de comitetul executiv, însă până atunci, în plan local, liderii sindicali vor transmite revendicările prefecţilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi parlamentarilor.
Printre revendicările sindicaliştilor din Poşta Română se numără "încetarea prigoanei de tip bolşevic declanşată de actuala conducere a Companiei Naţionale Poşta Română împotriva tuturor salariaţilor care nu au fost prezenţi la serviciu în 12 februarie" şi obligarea de către statul român a directorului general şi a directorilor executivi să crească, prin politica lor managerială, veniturile CNPR cu 8-10 la sută în 2013 faţă de 2012, cu prime trimestriale de creşte de doi-trei la sută şi demiterea lor în cazul în care nu ating aceste obiective.
Protestatarii solicită plata tuturor drepturilor salariale, precum şi a cadourilor în bani aşa cum au fost negociate şi asumate de CNPR, acordarea în următoarele două luni a zilelor libere corespunzătoare orelor suplimentare lucrate în 2011 şi 2012, neplătite şi nerecuperate până în prezent, precum şi acordarea zilelor libere cuvenite celor care nu şi-au putut efectua concediile de odihnă în 2011, programarea în cursul acestui an a concediilor neefectuate în 2012, precum şi a concediilor de odihnă aferente acestui an.
Aceştia mai cer despăgubirea, prin decontare sau sistem de premiere, a tuturor salariaţilor care au cumpărat din banii proprii materiale de curăţenie, rechizite, consumabile, formulare, pe care conducerea CNPR "este incapabilă de trei ani să le procure la termen".
De asemenea, sindicaliştii cer aplicarea Contractului colectiv de muncă pentru perioada 2008-2018 în spiritul şi litera acestuia, precum şi discutarea cu partenerii sociali a intenţiilor Direcţiei Operaţional de destructurale a reţelei poştale din mediul rural şi urban. În opinia sindicaliştilor, o asemenea decizie va pune pe drumuri zilnic sute de mii de pensionari şi alţi clienţi ai poştei din mediul rural şi din cartierele urbane mărginaşe.
Reprezentanţii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) susţin că nu sunt de acord cu privatizarea CNPR înainte de privatizarea a cel puţin un sfert din companiile poştale din Europa, pentru ca Poşta Română să poată să înveţe din greşelile altora şi să nu fie "cobai" sau "poligon de experienţă".
"Statul român ar trebui să aducă management privat, dar cu tot cu directori, nu doar membri ai Consiliului de Administraţie, schimbându-i pe cei din CNPR şi ocuparea prin concurs a posturilor de conducere din centralul CNPR", mai spun sindicaliştii.
Simultan cu protestul din Capitală, sute de angajaţi ai Poştei au pichetat sediile unor prefecturi din ţară, în semn de protest faţă de reducerile de personal, salariile mici şi condiţiile grele de lucru, unii dintre ei purtând cagule şi măşti pe feţe.
Liderul SLPR, Matei Brătianu, a declarat pentru MEDIAFAX că participanţii la proteste poartă cagule în semn de protest faţă de acţiunile de "intimidare şi prigoană de după mitingul din 12 februarie" din Bucureşti.
"După miting, au început o campanie de prigonire şi acţiuni de intimidare în unele judeţe. Au fost chemaţi la Comisia de abateri disciplinare chiar şi cei care atunci se aflau în concediu sau aveau liber", a spus Brătianu.
Potrivit sindicaliştilor, în 7 ianuarie, conducerea companiei a solicitat SLPR acordul pentru modificarea unor articole din contractul colectiv de muncă, în sensul diminuării unor drepturi de personal, iar două zile mai târziu a transmis o adresă prin care a cerut sindicatului analiza pentru diminuarea numărului de tichete de masă şi a informa despre intenţia de a concedia în cursul anului 2013 un număr de 1.800 de angajaţi din mediul urban.
"În data de 14 ianuarie 2013, managementul companiei informează sindicatul despre intenţia acesteia de a desfiinţa peste 1.300 de ghişee poştale din mediul rural, cu efect concedierea a încă 1.000 de angajaţi din rural. La reuniunea de lucru organizată la finalul lunii ianuarie 2013, cu participarea şefilor oficiilor judeţene de poştă, conducerea companiei şi-a anunţat intenţia de restructurare a reţelei poştale în sensul reducerii cu aproape 50 la sută a numărului de subunităţi poştale de pe teritoriul ţări", a precizat SLPR.
În 12 februarie, aproximativ 1.500 de sindicalişti de la Poşta Română au participat la un miting organizat în Piaţa Constituţiei din Capitală. Protestatarii au cerut atunci demisia ministrului pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, şi a conducerii Poştei Române.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe