Protest la un centru pentru tineri cu dizabilităţi din Capitală, faţă de condiţiile în care sunt trataţi - FOTO

Peste 50 de persoane au manifestat, joi, la Centrul de Reabilitare Neuropsihică "Ghe. Şerban" din Capitală pentru a sensibiliza autorităţile privind cei 54 de tineri care stau acolo şi care, potrivit unor foşti voluntari din centru, s-ar afla într-o stare de degradare fizică şi emoţională.

Urmărește
644 afișări
Imaginea articolului Protest la un centru pentru tineri cu dizabilităţi din Capitală, faţă de condiţiile în care sunt trataţi - FOTO

Manifest la un centru pentru tineri cu dizabilităţi din Capitală, faţă de condiţiile în care sunt trataţi - FOTO (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a organizat o manifestaţie la care au participat activişti din societatea civilă din domeniile drepturilor omului, dizabilităţii, educaţiei, dar şi cetăţeni, unii în scaun rulant, alţii însoţiţi de propriii copii cu dizabilităţi.

Reprezentanţii CRJ au afirmat că, deşi în cursul zilei de miercuri au primit aprobarea verbală a Primăriei Capitalei pentru acţiunea de protest, când au ajuns în faţa centrului, jandarmii le-au comunicat că autorizaţia a fost retrasă.

"Am participat ieri (miercuri - n.r.), în urma unei notificări transmise Primăriei Capitalei, la o şedinţă care a avut loc la secretariatul general, şedinţă în care ni s-a transmis că manifestarea noastră este aprobată, că urmează să primim în scris această aprobare, că de obicei răspunsurile în scris vin mai târziu, dar că dumnealor vor informa Jandarmeria şi Poliţia şi că putem să mergem să manifestăm, aşa cum am notificat. Înainte cu o oră de începerea evenimentului, jandarmii ne-au informat că manifestarea noastră nu mai este aprobată şi că s-a încercat contactarea noastră şi nu am fost de găsit, dar că dumnealor au aflat la ora 15.00 că această manifestare nu mai este aprobată", a declarat, pentru MEDIAFAX, reprezantanta CRJ, Georgiana Pascu.

De altfel, protestul a fost supravegheat de jandarmi, dar şi de două echipaje de poliţie, care încercau să afle de la manifestanţi de ce se află acolo şi dacă au autorizaţie.

Reprezentanta CRJ a precizat că, încă de la începutul anului trecut CRJ şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la modul în care sunt ţinuţi cei 54 de tineri cu dizabilitîăţi severe din centru, întrucât s-a încercat vizitarea lor şi nu a fost permisă nici vizita neanunţată, nici cea solicitată în scris.

"Anul trecut, în 29 octombrie, am cerut intervenţia de urgenţă a primarului Sectorului 2, a directoarei DGASPC, a ministrului Muncii şi a Inspecţiei Sociale şi nu ne-a fost permis accesul nici cu această ocazie, dar nici nu am primit răspunsuri care să ne arate că lucrurile se îmbunătăţesc. Acestea sunt motivele pentru care astăzi am propus, în urma vizionării imaginilor care au circulat pe internet, să demonstrăm în mod public, paşnic şi tăcut, cu privire la faptul că toţi tinerii care sunt în acest centru nu au dreptul să iasă, să aleagă unde vor să locuiască, dar mai ales pentru faptul că sunt în continuare ţinuţi legaţi de paturi, de mâni şi de picioare, pentru că, aşa cum s-a văzut în imagini, mulţi dintre ei sunt malnutriţi, sunt piele şi os", a declarat Georgiana Pascu.

Ea a precizat că, în imaginile de pe internet, oameni care au lucrat cu aceşti tineri în urmă cu mai mulţi ani i-au identificat.

Cei peste 50 de participanţi la protest au manifestat în mod paşnic, legând flori de gardul centrului şi lăsând la poarta instituţiei givece cu flori, dar şi pungi cu alimente.

"În continuare vom solicita premierului să ia o decizie cu privire la modul în care sunt tratate persoanele cu dizabilităţi, ne vom adresa comitetului ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, ne-am adresat deja Consiliului Europei, Comitetului european pentru prevenirea torturii şi tratamentelor inumane şi degradante, Comisiei Europene şi vom continua să ne plângem tuturor forurilor competente la nivel naţional şi internaţional", a mai spus reprezantanta CRJ.

În timpul acţiunii de protest, manifestanţii au încercat să discute cu personalul centrului, însă acest lucru nu a fost posibil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici