Protest: mai multe muzee din ţară au decis să nu participe la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor

O parte reprezentantivă din muzeele din România nu participă la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor, ca formă de protest faţă de „disproporţiile salariale majore, incorecte şi nejustificate” apărute între muzeografi, cercetători, restauratori şi ale posturi de profil din Ministerul Educaţiei.

1062 afișări
Imaginea articolului Protest: mai multe muzee din ţară au decis să nu participe la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor

Protest: mai multe muzee din ţară au decis să nu participe la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor

„Luând act de disproporţiile salariale majore, incorecte, nejustificate, apărute între muzeografi, cercetători, conservatori, restauratori şi celelalte posturi de profil din reţeaua Ministerului Educaţiei, cu peste 20-30% mai mari decât ale celor cu responsabilităţi mult mai mari, patrimoniu cultural mobil administrat infinit superior şi complexitate a muncii net superioare din instituţiile muzeale aflate în reţeaua Ministerului Culturii sau a autorităţilor locale, generate de aplicarea globală şi necorelată sistemic a reglementărilor de salarizare din învăţământ, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, organismul ştiinţific de specialitate cu rol consultativ în domeniul patrimoniului cultural mobil al Ministerului Culturii, îşi exprimă respectul faţă de decizia unei mari şi reprezentative părţi a muzeelor din România de a nu participa în acest an, urmare a acestei situaţii nefireşti, la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România””, transmite Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor.

Potrivit comunicatului citat, „desconsiderarea pregătirii complexe a specialiştilor din muzee, tratamentul discriminatoriu între diferitele tipuri de instituţii culturale, subfinanţarea cronică a muzeelor, nu creează condiţiile necesare pentru ca sectorul muzeal să îşi recapete demnitatea pe măsura valorii sale, a complexităţii activităţii şi a răspunderii, după cum nu creează condiţiile pentru sporirea patrimoniului cultural muzeal prin participarea sistematică la achiziţiile de pe piaţa de profil naţională şi internaţională”.

Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor constată, astfel, alături de muzeografi, că o decizie în această privinţă este amânată.

Astfel, cum organizarea evenimentului Noaptea Muzeelor se derulează în afara orelor de program şi se bazează pe participarea voluntară a personalului din instituţiile muzeale, demersul muzeografilor din domeniu „este cu atât mai legitim”.

Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor arată, totodată, că „se fac eforturi mari pentru rezolvarea acestor situaţii din partea tuturor factorilor implicaţi” şi speră că vor fi adoptate rapid „măsuri de corecţie juste şi necesare”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici