Protest neautorizat al Greenpeace faţă de intenţia de construire a unor noi reactoare nucleare
Câţiva activişti ai Greenpeace România au protestat ilegal, joi, în faţa sediului Guvernului, nemulţumiţi de intenţia statului de a construi noi reactoare nucleare, protestul lor încheindu-se cu intervenţia jandarmilor care i-au ridicat după mai bine de jumătate de oră de la începerea manifestaţiei.
Protestul neautorizat a început puţin după ora 10.30, când dintr-un microbuz care a trecut prin faţa sediului Guvernului au coborât zece persoane care purtau câteva bannnere cu mesaje împotriva proiectului de construire a unei noi centrale nucleare în România. Acestea s-au oprit pe trotuarul din faţa Palatului Victoria, unde au rămas pentru a afişa mesajele, fără a scanda sau a face declaraţii presei.
După câteva minute au apărut primele forţe de ordine, trei jandarmi ai unităţii speciale care se ocupă de paza Guvernului. Aceştia l-au legitimat pe unul dintre cei zece, care purta o vestă pe care scria "Greenpeace", şi au chemat întăriri. După alte 15 minute au apărut încă cinci jandarmi, care s-au postat în spatele protestatarilor, fără a-i soma să plece.
Abia după alte 15 minute a apărut o maşină de intervenţie "de la Direcţie", cu un locotenent care i-a anunţat, conform legii, pe protestatari că participă la un miting neautorizat şi i-a somat să plece în trei minute.
Cum aceştia au refuzat să părăsească zona, locotenentul Vornicu, aşa cum acesta s-a recomandat, a trecut, alături de un coleg, la legitimarea activiştilor.
După alte zece minute, în Piaţa Victoriei au venit alte două dube de jandarmi. Cei peste zece jandarmi i-au "invitat" pe protestatari, şapte din zece fiind femei, să-i însoţească la maşini şi apoi la secţia de poliţie, aceştia conformându-se, cu excepţia unuia dintre activişti, care a fost târât până la dubă.
Greenpeace acuză statul că a realizat, în secret, un studiu care ar fi costat peste 900.000 de lei, încercând să stabilească amplasamentul pentru o viitoare centrală nucleară în România.
Studiul a identificat 102 localităţi în care o astfel de investiţie ar putea fi realizată, cei de la Greenpeace intrând în posesia listei acestora doar în urma unui proces intentat Ministerului Economiei.
"Nu avem nevoie de o nouă centrală nucleară în România. Nu există reactoare nucleare sigure. Tehnologia nucleară a fost una revoluţionară în anii '50, acum însă este depăşită. Considerăm că astăzi există suficiente forme de energie curată pentru care se poate opta, în detrimentul celei nucleare", a declarat Ionuţ Cepraga, coordonatorul de campanii al Greenpeace România.
Acesta a precizat că studiul în urma căruia au fost identificate cele 102 de posibile amplasamente pentru centrală este în continuare ţinut secret de cei de la Ministerul Economiei, motiv pentru care Greenpeace i-a dat în judecată şi i-a reclamat Comitetului de la Aarhus.
Mai mult, Cepraga susţine că Greenpeace a contactat primăriile din localităţile alese în urma studiului, activiştii constatând că localnicii nu au fost informaţi despre intenţia privind centrala nucleară, însă majoritatea "nu doresc construirea unor reactoare nucleare în vecinătate".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO