Protest spontan al angajaţilor de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu
Aproximativ 70 de angajaţi ai Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu au declanşat, miercuri, un protest spontan, nemulţumiţi că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a fost de acord cu propunerea Ministerului Sănătăţii de comasare a unităţii cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
Aproximativ 70 de angajaţi ai Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, care lucrează de dimineaţă, au ieşit, miercuri, în curtea spitalului, în semn de protest faţă de propunerea DSP Sibiu, transmisă, marţi, Ministerului Sănătăţii, ca unitatea să fie comasată cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, transmite corespondentul MEDIAFAX..
Angajaţii au scandat "Nu distrugeţi sănătatea!", "Am luptat, luptăm, spitalu-l apărăm", făcând referire la faptul că imobilele în care funcţionează spitalul au fost revendicate de către foştii proprietari şi, după patru ani de procese, situaţia a fost clarificată abia în vara anului trecut.
"Tehnic nu este o problemă comasarea spitalului. Va exista însă o problemă în ceea ce priveşte rapiditatea cu care se va interveni într-un caz de tuberculoză, având în vedere că există liste de aşteptare, iar internarea într-un astfel de caz poate dura şi câte doi ani. Este trist că propunerea de comasare pleacă chiar de la noi din judeţ, din partea DSP. Nu trebuie să uităm că, în fiecare an, un angajat al spitalului plăteşte tribut acestei boli şi devine pacient", a declarat managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, Ioan Drăghilă.
Acesta a precizat că alipirea la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu nu este posibilă din cauza faptului că alocaţia de hrană la Spitalul de Pneumftiziologie este mai mare decât la celelalte spitale şi se impune regim, iar lenjeria nu poate fi spălată în acelaşi loc cu a altor secţii din cauza bolilor specifice tratate de spital.
Câţiva medici şi asistenţi au fost desemnaţi de către colegii lor să se întâlnească, în cursul zilei de miercuri, cu prefectul de Sibiu, Horaţiu Răcuciu, şi cu directorul DSP Sibiu, Gabriel Budescu, pentru a le explica nemulţumirile lor şi motivele pentru care spitalul nu poate fi comasat cu cel judeţean.
Autorităţile din Sibiu au trimis Ministerului Sănătăţii alte propuneri de reorganizare a spitalelor din judeţ, Direcţia de Sănătate Publică, Consiliul Judeţean, dar şi primăriile din Agnita şi Cisnădie fiind împotriva comasării sau reprofilării spitalelor aşa cum este prevăzut în proiectul MS.
Reevaluarea situaţiei spitalelor de Pneumoftiziologie şi Psihiatrie, propuse spre comasare, şi a spitalelor din Agnita şi Cisnădie, propuse spre reprofilare, s-a făcut la cererea prefectului de Sibiu, Horaţiu Răcuciu, care a cerut autorităţilor implicate să îşi exprime opiniile legat de proiectul MS şi să vină cu soluţii.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Prefectura Sibiu, prefectul Horaţiu Răcuciu a primit, marţi, rezultatele evaluării făcute de autorităţile locale, iar acestea sunt "în dezacord cu propunerile Ministerului Sănătăţii, de comasare sau reprofilare a unităţilor spitaliceşti".
Din evaluarea DSP, citată în comunicat, în ceea ce priveşte soluţia Ministerului Sănătăţii de comasare a unor unităţi spitaliceşti cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, rezultă ca oportună doar comasarea Spitalului de Pneumoftiziologie.
Potrivit proiectului Ministerului Sănătăţii, în judeţul Sibiu Spitalul de Psihiatrie şi cel de Pneumoftiziologie ar urma să fie comasate cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, iar spitalele din Agnita şi Cisnădie ar urma să fie transformate în cămine pentru bătrâni.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO