PROTEST spontan la ArcelorMittal Galaţi: Sute de salariaţi s-au strâns în faţa birourilor

Aproximativ 400 de siderurgiştii protestează, luni, în faţa sediului administrativ al combinatului ArcelorMittal Galaţi, solicitând semnarea contractelor de muncă. Câţiva protestatarii au ameninţat cu blocarea porţilor combinatului.

Urmărește
1119 afișări
Imaginea articolului PROTEST spontan la ArcelorMittal Galaţi: Sute de salariaţi s-au strâns în faţa birourilor

Salariaţii combinatului s-au strâns în faţa clădirii administrative a ArcelorMittal Galaţi, nemulţumiţi că în unitate nu s-a semnat contractul colectiv de muncă pe anul 2018. Sindicatele şi administraţia negociază noul contract încă de anul trecut, dar nu au reuşit să ajungă la un numitor comun.

Cei aproximativ 400 de siderurgiştii vor să discute cu reprezentanţii combinatului şi spun că nu vor renunţa la protest. Situaţia este tensionată, iar numărul protestatarilor ar putea creşte deoarece la ora 14.00 se va face schimbul de tură.

Câţiva protestatarii au ameninţat cu blocarea porţilor combinatului, în aşa fel încât angajaţii care ies din tură la ora 14.00 să nu poată ppleca.

Acţiunea de protest de luni nu este organizată de sindicatele de pe platforma siderurgică, iar administraţia combinatului a refuzat iniţial să comenteze incidentele.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, a făcut un apel la dialog.

"ArcelorMittal Galaţi îşi menţine angajamentul de a îmbunătăţi situaţia socială a angajaţilor, dar pe fundamentul asigurării viitorului combinatului. Discuţiile trebuie să continue, în cadrul legal. Împreună, am trecut prin 8 ani consecutivi cu pierderi, susţinuţi de compania-mamă prin investiţii fără precedent, atât în oameni cât şi în tehnologie. Combinatul se află acum pe drumul cel bun şi aproape de o revenire, mulţumită eforturilor tuturor. Nu ar trebui să punem în pericol ceea ce am realizat cu toţii. În ansamblu, propunerea noastră actuală de creştere a veniturilor este cu până la 9% peste rata inflaţiei de anul trecut, care a fost de 3%, adică în total 12% - pentru cele mai mici salarii. Ne bazăm pe responsabilitatea şi înţelepciunea colegilor noştri, care înţeleg că orice escaladare nedorită, ilegală sau violentă a situaţiei nu poate aduce mai multe resurse pentru creşterea salariilor şi că asemenea situaţii trebuie abordate prin măsuri legale”, a declarat purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.

Proteste au fost şi săptămâna trecută la combinatul gălăţean, când sute de salariaţi nemulţumiţi de faptul că administraţia nu le acceptă propunerile privitoare la contractul colectiv de muncă pe anul 2018 au forţat uşile sediului administrativ, au spart geamuri şi au intrat în clădire, solicitând să discute cu reprezentanţii conducerii. Atunci, oamenii au acceptat să renunţe la protest bazându-se pe un rezultat favorabil la negocierile cu administraţia.

Sindicaliştii vor o creştere salarială de peste 20% şi a sporurilor cu 50 de lei, promovări pentru membrii de sindicat şi majorarea valorii tichetului de masă. Conducerea nu le oferă decât o majorare a salariilor cu aproximativ 4% şi a primelor cu 40 de lei. De asemenea, şefii ArcelorMittal Galaţi insistă pentru încheierea unui contract colectiv de muncă pe doi ani şi vor ca în salariul de bază să fie introdus sporul de condiţii grele, ceea ce va duce la pierderea grupei de muncă.

Negocierile din partea angajaţilor sunt purtate de liderii de sindicat, dar până în prezent părţile nu au reuşit să ajungă la o soluţie de compromis. Termenul pentru semnarea contractului colectiv de muncă a expirat în 15 ianuarie şi, pentru a nu declanşa în mod oficial conflictul de interese, reprezentanţii conducerii şi ai sindicatelor au decis să prelungească perioada de negocieri până pe 26 ianuarie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici