Protest spontan la fabrica Nokia de la Jucu: Zeci de angajaţi de la pază, nemulţumiţi că nu ştiu ce se va întâmpla cu locurile lor de muncă

Câteva zeci de angajaţi care se ocupă de paza şi protecţia fabricii Nokia din comuna clujeană Jucu au declanşat, marţi dimineaţă, un protest spontan, pentru că nu ştiu ce se va întâmpla cu locurile lor de muncă după închiderea fabricii.

Urmărește
540 afișări
Imaginea articolului Protest spontan la fabrica Nokia de la Jucu: Zeci de angajaţi de la pază, nemulţumiţi că nu ştiu ce se va întâmpla cu locurile lor de muncă

Nokia de la Jucu (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Liderul Sindicatului "Nokia Metal", Valentin Ilcaş, a declarat că protestatarii provin de la două firme de recrutare şi au contracte de muncă pe perioadă determinată.

"Ştiu că agenţi care se ocupă de paza şi securitatea fabricii Nokia din Jucu au întrerupt spontan activitatea marţi dimineaţa pentru că ei nu ştiu ce se va întâmpla cu locurile lor de muncă după închiderea fabricii. Ei nu sunt angajaţi direct ai Nokia, ci provin de la două firme de recrutare care au contract cu Nokia, iar contractele lor de muncă sunt pe perioadă determinată. Dacă în cazul angajaţilor Nokia care lucrează la asamblarea telefoanelor se ştie că vor lucra şi vor primi bani până în martie 2012, nu se ştie nimic despre restul angajaţilor, cei de la pază, de la catering sau de la partea de transport", a spus Ilcaş.

Ilcaş a afirmat că protestul paznicilor a durat câteva zeci de minute.

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.

Luni, conducerile celor două sindicate de la fabrica Nokia din comuna Jucu au început negocierile cu reprezentanţii companiei pentru a stabili cuantumul compensaţiilor care urmează să fie acordate angajaţilor disponibilizaţi după închiderea fabricii.

Liderul Sindicatului "Nokia Metal", Valentin Ilcaş, declara, luni după-amiază, după o întâlnire de peste trei ore cu conducerea Nokia România, că discuţiile au fost "pregătitoare" şi vor fi urmate de altele în această săptămână.

"A fost o întâlnire pregătitoare a ceea ce va urma. Nu am discutat despre cifre şi despre valoarea compensaţiilor care vor fi acordate angajaţilor disponibilizaţi. Am analizat doar documentele privind procedura de disponibilizare colectivă şi am propus criterii de acordare a plăţilor compensatorii. Vom analiza şi la următoarea întâlnire, programată miercuri, vom discuta pe cifre absolute", spunea Ilcaş.

El preciza că negocierile cu conducerea Nokia România vor dura până la sfârşitul lunii octombrie.

"Angajaţii de la Jucu vor lucra până în 31 martie 2012. După această dată, vom discuta despre acordarea salariilor compensatorii şi despre valoarea lor. Noi vrem să obţinem cât mai mult în cadrul acestor negocieri", spunea Ilcaş.

Potrivit acestuia, în cazul în care după negocierile purtate sindicaliştii nu vor fi de acord cu valoarea plăţilor compensatorii, ar putea avea loc acţiuni de protest ale viitorilor disponibilizaţi.

La rândul său, Cristian Copil, liderul Sindicatului Liber Nokia, declara că în cadrul negocierilor se va discuta şi despre reconversia profesională a angajaţilor care urmează să fie disponibilizaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici