Video Protestatarii s-au strâns din nou în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Ce au spus oamenii, nemulţumiţi de adoptarea OUG privind modificările fiscale / Unii manifestanţi au adus hârtie igienică

Sute de protestatari au fost prezenţi miercuri seară în Piaţa Victoriei din Bucureşti, nemulţumiţi de adoptarea ordonanţei de urgenţă privind măsurile fiscale. Oamenii au protestat în faţa Guvernului şi în timpul şedinţei în care s-a adoptat OUG.

Urmărește
2370 afișări

"E tipic lor să facă lucrurile astea. Au mărit salariile în anumite sectoare şi acum încearcă să se acopere din alte părţi. Au mărit salarii poate nejustificat de mult. Încearcă să ia din zonele de privat şi să dea către cei care lucrează în aparatul bugetar. Eu lucrez în IT şi mă poate afecta direct", spune Gelu Popa, 40 de ani.

"E singura soluţie a PSD de a ieşi din gropa pe care şi-au săpat-o singuri în momentul î n care au făcut promisiunile electorale fără acoperire cu care au câştigat alegerile şi acum o să acopere groapa asta pe spinarea celor din privat. Noi suntem reprezentanţi ai mediului privat cărora nu ne convine să ne scadă salariul cu 20% ca ei să poată justifica acea mărire de salarii care se va transforma la bugetari la 0,1 %. Lucrez în IT. Angajatorul o să ia o decizie, dar nu e pregătit încă", susţine Daniel, 34 de ani.

"Nu este susţinută această măsura de nimeni, nici de patronate, nici de noi, angajaţii. Vor să obţină o mărire fictivă pentru bugetari, acel 4 %, care nu se va simţi. În schimb, noi vom simţi o scădere de 20% . E ceva nesemnificativ pentru ei şi semnificativ pentru noi. Lucrez în aviaţie. Îmi va scădea salariul cu aproximativ 20%", spune Ana-Maria, 29 de ani.

Protestatarii au adus hârtie igienică pe care intenţionau să o arunce către Guvern.

"Aruncăm cu hârtie igienică pe toate măgăriile pe care le fac (n.r. guvernanţii) împotriva noastră. Nu ne consideră egali. Prin hârtia igienică demonstrăm că ei sunt gunoiul, nu noi", susţine Irina Oţetaru, 60 de ani.

Unul dintre participanţi a recurs la acest gest, fiind sancţionat de jandarmi.

Aproximativ 200 de persoane au protestat, miercuri, la prânz, în Piaţa Victoriei, în timp ce în sediul Guvernului se discuta despre ordonanţa de urgenţă prin care este modificat Codul Fiscal. După adoptarea măsurilor, oamenii au revenit în faţa Guvernului pentru a continua protestul.

Membrii Guvernului au adoptat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de urgenţă prin care este modificat Codul Fiscal, prevederile urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern în care se adoptă modificări la Codul Fiscal, că iniţial sindicatele şi patronatele au fost de acord cu modificările, dar apoi au reacţionat la externalizarea profitului şi „s-au inflamat nişte multinaţionale”.

„Felicitări, domnule ministru, pentru alocuţiunea de la început, tocmai am aflat acum că sunt nişte sucursale ale unor bănci care au dat liber angajaţilor pentru a putea participa la mitingul din faţă, deci sunteţi pe drumul cel bun. Dacă băncile sunt nervoase pe chestia asta, eu vă felicit. Poate o să plătească şi ei impozite”, a spus premierul Tudose către ministrul Finanţelor.

Ordonanţa de urgenţă modifică şi completează Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal şi prevede următoarele măsuri:

-mutarea CAS de la angajator la salariat cu reducerea cotei totale de contribuţii sociale de la 39,25% la 37,25%,

-splitarea plăţii TVA;

-ridicarea plafonului pentru microîntreprinderi la un milion de euro;

-instituirea contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25% din fondul de salarii, dar şi scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe venituri şi creşterea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei .

Pe de-o parte, Guvernul prezintă măsurile ca fiind benefice, încurajatoare şi chiar creatoare de oportunităţi pentru angajatori, dar de cealaltă parte reprezentanţii mediului de afaceri – întreprinzători, analişti, consultanţi, lideri ai patronatelor sau ai asociaţiilor de investitori – şi politicienii din afara arcului guvernamental le resping în bloc sau în parte, invocând riscuri majore pentru stabilitatea macroeconomică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici