Video PROTESTE ale persoanelor cu dizabilităţi, în mai multe oraşe din ţară, faţă de proiectul de buget

Zeci de oameni, între care şi persoane cu dizabilităţi, protestează, vineri, în Timişoara, Alba Iulia şi Cluj-Napoca faţă de proiectul de buget care prevede ca autorităţile locale să susţină integral finanţarea asistenţei sociale. Manifestanţii cer şi înfiinţarea Fondului pentru Dizabilitate.

Urmărește
1642 afișări

În Timişoara, zeci de oameni au stat în faţa Prefecturii Timiş având prinse de braţe banderole albe, iar apoi au depus un memoriu.

„Ne nemulţumeşte faptul că vor să aloce fondurile din bugetele locale şi asta poate să afecteze salariile pe care le primesc asistenţii personali ai persoanelor cu dizabilităţi şi ai copiilor cu dizabilităţi. Dorim să fie date tot de la bugetul de stat, să fim siguri că nu o să rămânem fără aceşti bani lunar. În plus, avem nevoie să ne acopere toate terapiile necesare zilnic copiilor cu dizabilităţi, eu fiind mamă de copil cu dizabilităţi, şi să doteze cu aparatura potrivită centrele de recuperare”, a declarat Alice Suttyak, mama unei fetiţe cu dizabilităţi.

De asemenea, un alt manifestant a afirmat că primăriile nu au cum să acopere aceste costuri, pentru că nu au fondurile necesare.

„Am venit aici pentru susţinerea totală de la bugetul de stat a finanţării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, la proiectul de buget în forma actuală este zero pe această parte, dizabilitate şi cei instituţionalizaţi. Este inadmisibil. În acest proiect se cere ca primăriile să susţină toată partea financiară pe acest domeniu, ceea ce este imposibil, oricâtă bunăvoinţă ar exista din partea autorităţilor locale, nu au cum să susţină. Chiar dacă la noi este un oraş mare, gândiţi-vă ce se întâmplă în orăşelele mici sau în comune sau sate. În primul rând, pentru că nu încasează de la taxe şi impozite atâţia bani ca să poată să susţină. Nu au fonduri, nu au cum. Aşa că cerem ca finanţarea să fie totală de la bugetul de stat”, a spus Elisabeta Claudia Ţerigariu.

La Alba Iulia, mai mulţi părinţi cu copii cu dizabilităţi participă la protestul spontan în faţa Prefecturii Alba şi cer modificarea proiectului Legii Bugetului pe 2019 care prevede eliminarea alocării financiare de la bugetul central pentru plata serviciilor sociale.

Mitingul se desfăşoară sub sloganul „Nu negociem viaţa copiilor nostri şi a adulţilor cu dizabilităţi”.

Părinţii mai cer înfiinţarea Fondului pentru Dizabilitate, cu destinaţie fixă pentru programe de tranziţie şi protecţia specială a copilului şi a adultului cu dizabilităţi din instituţiile rezidenţiale.

Protestatarii poartă pancarte pe care e scris „Noi suntem românii nevăzuţi”, „Nu negociem viaţa copiilor noştri şi a adulţilor cu handicap”, „În stradă pentru persoanele cu dizabilităţi”.

„În Proiectul de Buget, cheltuielilor pentru salariile asistenţilor personali, indemnizaţiile de creştere a copilului cu dizabilităţi, serviciile de protecţia copilului şi centrele pentru adulţi cu dizabilităţi le este alocat buget zero, fiind lăsate pe seama autorităţilor locale. Proiectul de buget, în forma sa actuală, lasă copiii şi adulţii cu dizabilităţi şi familiile lor fără garanţii şi în riscul de a nu mai avea acoperite nevoile de supravieţuire”, a declarat Rodica Cristina Catrinescu, preşedinte fondator al Asociaţiei Raul Cosmin, din Alba Iulia.

Protestatarii au cerut o întâlnire cu prefectul de Alba, Dănuţ Hălălai şi spun că, dacă nu vor fi luaţi în seamă la nivelul judeţelor în care se desfăşoară proteste, se gândesc şi la organizarea unui miting la nivel naţional, la Guvern.

La Cluj-Napoca, un grup de părinţi ai copiilor cu dizabilităţi şi adulţi cu dizabilităţi au protestat, vineri, în Piaţa Unirii, contestând proiectul bugetului pe anul 2019. Oamenii au cerut modificarea proiectului astfel încât indemnizaţiile să fie plătite de la bugetul central nu din cel al primăriilor.

Participanţii la protest s-au adunat, vineri, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca având pancarte cu mesaje precum „Noi suntem românii nevăzuţi”, „#suntem mulţi”, „Dizabilitatea la bugetul central”, „Nu negociem viaţa copiilor noştri”, „În stradă pentru cei vulnerabili”.

„Contestăm proiectul de buget pe anul 2019 în condiţiile în care cheltuielilor pentru salariile asistenţilor personali, indemnizaţiile de creştere a copilului cu dizabilităţi, serviciile de protecţia copilului şi centrele pentru adulţi cu dizabilităţi le este alocat buget zero, fiind lăsate pe seama autorităţilor locale. Există riscul ca unele primării să nu aibă bani pentru plăţile aferente persoanelor cu dizabilităţi, de asta ne temen cel mai mult. Cerem modificarea proiectului de buget şi asigurarea cheltuielilor cu asistenţa socială de la bugetul central dar şi înfiinţarea Fondului pentru Dizabilitate pentru programe de inserţie pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”, a spus una dintre mămicile participante la protest.

Protestatarii au cerut, de asemenea, şi decontarea terapiilor pentru copii şi adulţi.

Protestul a fost autorizat de Primăria Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici