- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proteste anunţate de două sindicate din educaţie, dacă testele de salivă nu vor fi făcute de părinţii: „Opriţi umilirea personalului"
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” anunţă proteste luni, 22 noiembrie, dacă testele de salivă se vor face în şcoli: „opriţi umilirea personalului din sistemul naţional de educaţie”.
Proteste anunţate de două sindicate din educaţie, dacă testele de salivă nu vor fi făcute de părinţii: „Opriţi umilirea personalului"
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” – federaţii sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar – cer Guvernului să intervină şi să oprească „politica de umilire” a personalului din sistemul naţional de educaţie.
Cele două sindicate arată că, în ultima perioadă, deciziile importante care vizează funcţionarea sistemului de învăţământ au fost luate „în total dispreţ” faţă de salariaţii din acest domeniu şi faţă de elevi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Sindicatele menţionează condiţionarea deschiderii şcolilor exclusiv pe baza ratei de vaccinare de 60% a salariaţilor, „fără a se ţine cont de faptul că un asemenea procent nu a fost reglementat/implementat în legislaţia actuală – măsura a generat discriminare între angajaţii din învăţământ şi restul societăţii şi, totodată, a avut efectul opus celui urmărit prin instituirea vacanţei de două săptămâni, deoarece a condus la nedeschiderea fizică a unităţilor de învăţământ situate în zone cu rată de incidenţă a cazurilor de Covid 19 foarte mică, sau chiar 0, cele mai multe fiind chiar în mediul rural; cu toate că am solicitat redeschiderea unităţilor de învăţământ acolo unde rata de incidenţă este mai mică de 3 la mie, acest lucru nu s-a dorit”.
Ei mai menţionează transferarea în responsabilitatea personalului unităţilor de învăţământ a obligaţiei de a realiza testarea elevilor, fără a se avea în vedere că asemenea atribuţii nu sunt prevăzute în fişa postului niciunui salariat din învăţământ, fără a se asigura echipamente de protecţie absolut necesare şi fără a se ţine cont că această testare afectează grav procesul instructiv – educativ, având în vedere intervalul de timp necesar pentru aplicarea acestei proceduri tuturor elevilor dintr-o unitate.
„Declaraţiile publice ale domnului Cseke Attila-Zoltan, ministrul sănătăţii, din data de 17.11.2021, conform cărora testele de salivă nu sunt un act medical şi este în responsabilitatea Ministerului Educaţiei de a decide cum se face aplicarea acestor teste, sunt contrazise de conţinutul Instrucţiunii nr. CAZ/3811/12.11.2021, care este aplicabilă. Acuzaţiile domnului ministru Cseke Attila-Zoltan, referitoare la fuga de răspundere a „pedagogilor”, ne determină să îi reamintim acestuia că, în ultimii ani, Guvernul României a fugit de răspunderea care îi revedea, conform Legii cadru de salarizare, faţă de personalul didactic, amânând acordarea majorărilor salariale prevăzute de lege! Înainte de a acuza o categorie socio-profesională că fuge de răspundere, ar trebui ca guvernanţii să îşi analizeze propriul comportament din ultimii ani!”, arată cele două sindicate.
Acestea arată că au atras atenţia că testarea nu se poate face în şcoli în forma propusă, deoarece va afecta predarea.
Testele rapide antigen din salivă nu pot fi administrate elevilor de către salariaţii din învăţământ fără ca aceştia să fie supuşi riscului de contaminare, iar instrucţiunea emisă a ignorat total realităţile din unităţile de învăţământ şi creează premisele răspândirii infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, nu pe cele ale combaterii acesteia, sunt de părere sursele citate.
Dacă până vineri, 19 noiembrie, Guvernul nu va modifica procedurara de testare, astfel încât testarea elevilor să nu se realizeze de către salariaţii unităţilor de învăţământ, ci cu prioritate de către părinţi, luni, 22 noiembrie 2021, sindicaliştii vor picheta sediile prefecturilor şi al Ministerului Sănătăţii/Guvernului.
„În plus, în condiţiile în care nu se renunţă la această decizie, colegii vor aplica ad litteram – pas cu pas – Instrucţiunea, ceea ce înseamnă că procesul de predare-învăţare-evaluare va fi afectat grav din cauza acestei testări”, anunţă sindicatele.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO