Proteste în Capitală şi 29 de judeţe faţă de trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat / Sindicaliştii BNS susţin că pregătesc demersuri judice pentru a bloca trasferul taxelor sociale | GALERIE FOTO

Sindicaliştii Blocului Naţional Sindical ameninţă cu noi proteste, dar şi cu demersuri juridice care ar putea bloca decizia Executivului în ceea e priveşte transferul contrubuţiilor sociale de la angajator către angajat.

Urmărește
1681 afișări
Imaginea articolului Proteste în Capitală şi 29 de judeţe faţă de trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat / Sindicaliştii BNS susţin că pregătesc demersuri judice pentru a bloca trasferul taxelor sociale | GALERIE FOTO

Proteste în Capitală şi 29 de judeţe faţă de trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat

„Protestăm faţă de decizia transferului taxelor sociale de la angajator la angajat pentru că nicăieri în lume nu s-a mai luat o astfel de decizie. Mai mult, liderii politici îşi schimbă declaraţiile de la o zi la alta, iar în prezent nu se ştie exact care va fi forma finală a acestei iniţiative. Dar pe lângă protesele pe care le vom desfăşura în mai multe etape, pregătim şi demersuri de natură juridică pentru a bloca această iniţiativă”, a declarat pentru Mediafax Dumitru Costin, liderul BNS.

Potrivit acestuia, sindicaliştii de la BNS vor mai organiza un protest de amploare în Capitală „undeva la mijlocul lunii noiembrie”.

BNS a organizat, luni, pichete în Capitală şi 29 de judeţe, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de transferul contribuţiilor sociale integral în sarcina salariatului, de la 1 ianuarie 2018.

„Având în vedere lipsa de reacţie a Guvernului României în ceea ce priveşte solicitarea BNS de renunţare la măsura de transfer a contribuţiilor sociale integral în sarcina salariaţilor, azi, 23.10.2017, membrii de sindicat BNS pichetează sediile prefecturilor din 29 de judeţe şi sediul Guvernului în Bucureşti", se arată într-un comunicat de presă al Blocului Naţional Sindical (BNS), postat pe site-ul organizaţiei.

Potrivit sursei citat, proteste au avut loc în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Iaşi, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Vaslui, Vrancea şi în Capitală.

Sindicaliştii avertizează că, în funcţie de reacţia Executivului, vor continua acţiunile de protest, respectiv organizarea a cel puţin 10 manifestaţii de stradă la nivel local, în intervalul 30.10 – 10.11.2017.

Sindicaliştii de la Cartel ALFA cer renunţarea la transferul taxelor sociale către angajaţi

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” cere renunţarea la transferul taxelor sociale de la angajator către angajat, precizând că această măsură nu va avea ca rezultat creşterea salariilor nete.

"În loc să crească capacitatea administrativă de a colecta taxe de la cei care nu le plătesc, guvernul nu e capabil să facă altceva decât să tot preseze micul contribuabil, pe cei oneşti şi buni platnici. Este o politică distructivă, iresponsabilă şi cu consecinţe nefaste, pe termen mediu, pentru stabilitatea economică, politică şi socială. Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” cere renunţarea la transferul taxelor sociale ale angajatorului către angajat, care nu va avea ca rezultat creşterea salariilor nete. De asemenea, solicităm reducerea impozitului (fără acest transfer) şi aplicarea impozitului 0 pentru salariile mai mici de 2000 lei", se arată într-un comunicat al Confederaţiei Naţionale Sindicală „Cartel Alfa”, remis Mediafax.

Săptămâna trecută, Confederaţia Cartel Alfa a prezentat o scrisoare deschisă adresată PSD, privind nemulţumirile bugetarilor în legătură cu transferul taxelor sociale de la angajator la angajat. Sindicaliştii au solicitat şi o întâlnire cu Liviu Dragnea.

"Reducerile de taxe promise lucrătorilor (scăderea impozitului de la 16% la 10% şi contribuţiile cu 4,25%), realizate simultan cu transferul contribuţiilor, vor fi înghiţite integral de capital, prin creşterea profiturilor. Având în vedere că reducerea din 2015, cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor, a fost acordată integral angajatorului, acum e rândul lucrătorilor să beneficieze. În condiţiile în care nu există nici măcar garanţia că netul actual va fi păstrat, pentru toţi lucrătorii, este cât se poate de clar că, în formula propusă, aceste reduceri promise nu se vor vedea în buzunarul lucrătorilor", spuneau sindicaliştii în scrisoare.

Confederaţia susţine că angajatul va fi prejudiciat şi pe termen scurt, şi pe termen lung, precizând că în momentul în care toate taxele sunt trecute în brutul lucrătorului, orice mărire ulterioară de salariu se va regăsi într-un procent mai mic în netul lucrătorului.

"Spre exemplu, pentru fiecare creştere cu 100 de lei a salariului brut, lucrătorul vede acum 70 de lei, iar după transfer, 58 lei", preciza Cartel Alfa.

De asemenea, sindicaliştii susţin că angajaţii îşi vor suporta singuri concediile medicale, riscul de accidente, condiţiile de muncă proaste organizate de către capital şi nu îşi vor putea recupera salariile în cazuri de insolvenţă a unităţilor unde muncesc.

Proteste la Argeş

Aproximativ 300 de sindicalişti de la Federaţia Automobilul Românesc au pichetat, luni, Prefectura Argeş, aceştia fiind nemulţumiţi de transferul taxelor şi impozitelor de la angajator la angajat. Proteste ale sindicaliştilor BNS au loc la Cluj-Napoca şi Iaşi, transmite corespondentul Mediafax.

Sindicaliştii de la Federaţia Automobilul Românesc au protestat, în Piaţa Vasile Milea din Piteşti, aceştia venind cu fluiere şi tobe.

„Sunteţi aici în piaţă pentru că este vorba despre viitorul vostru, de salariul vostru, de locul de muncă”, le-a spus un lider, sindicaliştilor, care au protestat împotriva transferului taxelor şi impozitelor de la angajator la angajat, pentru negocierea şi încheierea contractelor colective de muncă la nivel de ramură şi împotriva abandonării construcţiei autostrăzii Piteşti – Sibiu.

Preşedintele Sindicatului Automobile Dacia, Nicoale Pavelescu, a declarat că la protest au participat salariaţii mai multor firme din Argeş.

„E greu să spun că avem solicitări. Ne-au scos în piaţă incompetenţa guvernării PSD – ALDE, ne-a scos în piaţă minciuna. Prima solicitare a noastră este să nu mai mintă. (...) Am venit în piaţă să spunem că nu acceptăm să fim minţiţi. Al doilea lucru, lipsa contractului de muncă la nivel de ramură şi, nu în ultimul rând, autostrada Sibiu – Piteşti care în curând veţi vedea ce consecinţe are în numărul de locuri de muncă”, a declarat Pavelescu.

Acesta a mai spus că în viitor va organiza un protest de amploare, la care vor ieşi 10.000-12.000 de oameni.

Preşedintele Sindicatului Automobile Dacia a adăugat că intenţionească să organizeze şi un marş de protest, în Piteşti.

Cluj: Peste 200 de sindicalişti protestează faţă de trecerea contribuţiilor sociale la angajat, strigă „Hoţii” şi „Ruşine”

Peste 200 de persoane reprezentând mai multe sindicate afiliate Blocului Naţional Sindical protestează, luni, în faţa Prefecturii Cluj faţă de trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat de la 1 ianuarie 2018, măsură care ar duce le reducerea salariilor. Oamenii scandează „Hoţii”, „Ruşine” şi „Mincinoşii”.

Protestatarii s-au adunat, luni, în jurul orei 15 în faţa Prefecturii Cluj având afişe cu mesaje precum „Noi vrem respect”, „Vrem stabilitate”, „Asistenţa socială – o prioritate”, „Transferul de contribuţii, lipsa voastră de soluţii”, „Ne-aţi răpit viaţa decentă”, „Salarii mărite = venituri mai mici”.

Cei prezenţi în faţa Prefecturii Cluj fluieră, huiduie şi scandează „Ruşine, ruşine să vă fie”, „Hoţii”, „Mincinoşii”, „Depolitizare”.

Liderul BNS Cluj, Gavril Bunea, a declarat că dacă nu se va rezolva această problemă, în sensul ca trecerea contribuţiilor să rămână la angajator ca până acum, sindicaliştii vor continua protestele.

„Protestul are loc ca urmare a deciziei guvernanţilor de trecere a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat de la 1 ianuarie 2018. Nu suntem de acord sub nicio formă cu această măsură, deoarece toţi angajaţii vor pierde bani”, a spus Bunea.

Sindicaliştii au solicitat prezenţa prefectului judeţului Cluj, Aurel Cherecheş, care a sosit în mijlocul protestatarilor, după care a invitat la discuţii o delegaţie a acestora.

„Vom prelua toate revendicările dânşilor şi le vom transmite Guvernului, vom avea discuţii punctuale pe fiecare din revendicările sindicaliştilor”, a spus Cherecheş.

Iaşi: Aproximativ 50 de sindicalişti ai BNS au prostestat şi la Iaşi

Aproximativ 50 de sindicalişti din cadrul Blocului Naţional Sindical au protestat şi la Iaşi, aceştia cerând eliminarea propunerii prin care contribuţiile la stat să fie achitate de către angajaţi.

Potrivit unuia dintre protestatari, trecerea taxelor de la angajator la angajat ar însemna cel puţin 300 de lei mai puţin la final de lună, atunci când îşi primeşte salariul.

Protestul de la Iaşi a durat aproximativ o oră şi jumătate, timp în care cei prezenţi au strigat, au suflat în vuvuzele şi au cerut să discute cu prefectul.

Protest al sindicaliştilor faţă de contribuţii, în Timiş şi Prahova: Mi se pare nefiresc ca România să fie cobai

Aproximativ 60 de sindicalişti au protestat, luni, în faţa Prefecturii Timiş, faţă de intenţia Guvernului de a transfera contribuţiile sociale de la angajator la salariat. Aproximativ 100 de protestatari au scandat şi la Prahova.

Pichetarea Prefecturii Judeţului Timiş a fost organizată, luni, timp de o oră, de către Blocul Naţional Sindical, Filiala Timiş. În jur de 60 de persoane, membre ale sindicatelor afiliate, s-au adunat în faţa instituţiei pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de intenţia Guvernului de a transfera contribuţiile sociale de la angajator în sarcina salariatului.

Manifestanţii nu au scandat nimic, ci doar au stat în faţa instituţiei ţinând în mâini afişe cu numele sindicatelor pe care le reprezintă. De asemenea, o listă cu doleanţele sindicaliştilor a fost înmânată prefectului judeţului Timiş.

„Am auzit cu toţii despre iniţiativa Guvernului ca de la 1 ianuarie să fie trecute contribuţiile sociale de la angajator la angajat. În primul rând, mi se pare nefiresc ca România să fie un fel de cobai în ceea ce priveşte această măsură. Nu se practică niciunde în Uniunea Europeană, deci nu se ştie dacă ea va da roade sau nu. În al doilea rând, din calculele liderilor noştri la nivel de ţară, s-a constatat că va fi o scădere a salariilor, dacă se aplică. Este adevărat, cu un procent mic, dar este o scădere a salariilor şi nu dorim să se întâmple aceasta”, a declarat, luni, corespondentului Mediafax, Mircea Petcu, preşedintele Sindicatului „Scena” al Operei Naţionale Române din Timişoara, prezent la acţiunea de protest.

Sindicaliştii avertizează că, în funcţie de reacţia Executivului, vor continua acţiunile de protest, respectiv organizarea a cel puţin 10 manifestaţii de stradă la nivel local, în intervalul 30 octombrie – 10 noiembrie 2017, precum şi a unui miting de amploare în Bucureşti.

La Ploieşti, sindicaliştii au strigat „Vrem o ţară populată", „România, trezeşte-te!”

Aproximativ 100 de persoane din cadrul Blocului Naţional Sindical (BNS), filiala Prahova, au protestat, luni după-amiaza, în faţa Palatului Administrativ aflat în Ploieşti, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de transferul taxelor şi impozitelor de la angajator la angajat.

Protestul a început după ora 15.00, în faţa Palatului Administrativ, din centrul Ploieştiului. Sindicaliştii au venit cu vuvuzele şi fluiere, scandând şi „Vrem o ţară populată" sau „România, trezeşte-te".

Oamenii au afişat mesaje cu „NU experimentelor sociale pe români".

Potrivit reprezentanţilor BNS Prahova, delegaţia sindicaliştilor a înaintat lista revendicărilor prefectului judeţului Prahova, Mădălina Lupea.

Blocul Naţional Sindical (BNS) a organizat, luni, pichete în Capitală şi 29 de judeţe, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de transferul contribuţiilor sociale integral în sarcina salariatului, de la 1 ianuarie 2018. 

"Având în vedere lipsa de reacţie a Guvernului României în ceea ce priveşte solicitarea BNS de renunţare la măsura de transfer a contribuţiilor sociale integral în sarcina salariaţilor, azi, 23.10.2017, membrii de sindicat BNS pichetează sediile prefecturilor din 29 de judeţe şi sediul Guvernului în Bucureşti", se arată într-un comunicat de presă al Blocului Naţional Sindical (BNS), postat pe site-ul organizaţiei.

Proteste au loc în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Iaşi, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Vaslui, Vrancea şi în Capitală.

Cele două teme de interes pentru sindicalişti sunt transferul contribuţiilor sociale integral în sarcina salariatului, de la 1 ianuarie 2018, dar şi modificarea Legii 62/2011 privind dialogul social.

În Bucureşti, acţiunea se desfăşoară în Piaţa Victoriei, iar reprezentanţii BNS vor înregistra la Registratura Guvernului lista de revendicări.

Sindicaliştii avertizează că, în funcţie de reacţia Executivului, vor continua acţiunile de protest, respectiv organizarea a cel puţin 10 manifestaţii de stradă la nivel local, în intervalul 30.10 – 10.11.2017, precum şi a unui miting de amploare în Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici