PROTESTE şi COMEMORĂRI în ţară: Lumânări pentru victimele de la Colectiv şi scandări împotriva Guvernului, la Braşov. La Iaşi s-a cerut demisia lui Oprea. Mii de tineri s-au strâns şi la Ploieşti, Alba Iulia, Miercurea Ciuc - FOTO

Câteva sute de persoane s-au adunat, marţi seară, în centrul municipiului Braşov, pentru a-şi arăta solidaritatea cu victimele incendiului de la Colectiv, dar şi pentru a scanda împotriva Guvernului şi a cere demisia vicepremierului Gabriel Oprea.

Urmărește
3770 afișări
Imaginea articolului PROTESTE şi COMEMORĂRI în ţară: Lumânări pentru victimele de la Colectiv şi scandări împotriva Guvernului, la Braşov. La Iaşi s-a cerut demisia lui Oprea. Mii de tineri s-au strâns şi la Ploieşti, Alba Iulia, Miercurea Ciuc - FOTO

PROTESTE în ţară: Lumânări pentru victimele de la Colectiv şi scandări împotriva Guvernului, la Braşov. Mii de tineri s-au strâns şi la Ploieşti, Alba Iulia, Miercurea Ciuc (Imagine: Daniela Mezey/Mediafax Foto)

Participanţii, în mare parte tineri, s-au strâns, în jurul orei 18.00, în faţa Prefecturii Braşov, unde au aprins lumânări în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv.

Tinerii au venit cu un tricolor şi cu o pancartă pe care scria "Ard îngeri în spitale de atâta nepăsare".

De asemenea, ei au scandat împotriva Guvernului şi au cerut demisia vicepremierului Gabriel Oprea, strigând "Jos Guvernul", "România, trezeşte-te" şi "Nu staţi la balcoane, că muriţi de foame".

După aproximativ o oră de protest în centrul vechi, în jurul orei 19.00, câteva zeci de tineri s-au îndreptat spre Aula Universităţii, cântând "Deşteaptă-te române", în timp ce o parte dintre ei au rămas în faţa sediului Prefecturii.

Protestul spontan a fost supravegheat de jandarmi veniţi la faţa locului, fără a se înregistra incidente.

Peste 1.500 de tineri, la un marş în memoria tinerilor morţi în Clubul Colectiv, la Ploieşti

Aproximativ 1.500 de tineri, majoritatea elevi de liceu, au participat, marţi seară, la un marş în memoria victimelor de la Clubul Colectiv din Bucureşti, liceenii aprinzând lumânări şi intonând imnul naţional.

Acţiunea de protest la care au participat tinerii din Ploieşti a început marţi seară, în jurul orei 18.00 şi s-a încheiat la ora 20.00, fiind autorizată, după ce unul dintre organizatori, un tânăr care a împlinit 18 ani, a solicitat şi a obţinut aviz de la primărie pentru organizarea mitingului.

Participanţii s-au adunat în parcul din centrul Ploieştiului, unde au aprins lumânări, după care au plecat în marş pe Bulevardul Republicii, una dintre cele mai circulate artere din oraş.

Ajunşi în faţa statuii lui Mihai Viteazul din cartierul Republicii, tinerii au aprins din nou lumânări. Pe tot traseul, ei au fost însoţiţi de un cordon de jandarmi. Participanţii au cântat imnul naţional, au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor incendiului de la Clubul Colectiv şi au purtat pancarte pe care scria ”Eroi în halate, nu şpăgari cu cravate”, ”Rockers never die ”, ”Ne trebuie autorizaţie ca să stăm în picioare?”, ”Bunici la război,părinţii la revoluţie. Este rândul nostru” vrem dreptate”, ”România, deschide ochii”.

Peste 15.000 de persoane protestează, marţi seară, în Capitală.

Alba: Peste 1.000 persoane, la o slujbă de pomenire şi un marş în memoria victimelor de la Colectiv

Peste 1.000 de persoane, în mare parte tineri, au participat, marţi seară, la o slujbă oficiată în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia pentru victimele din Clubul Colectiv, iar apoi participanţii au pornit într-un marş al tăcerii purtând în mâini candele aprinse, transmite corespondentul MEDIAFAX

Slujba din Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia a fost oficiată de protopopul ortodox de Alba Iulia, Teofil Slevaş, şi de cinci preoţi, în memoria victimelor din incendiul din Clubul Colectiv din Bucureşti.

La slujbă au asistat şi alţi 15 preoţi şi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, care împreună cu participanţii au îngenuncheat în timpul slujbei şi s-au rugat împreună pentru sufletele celor morţi în tragicul incendiu, dar şi pentru sănătatea răniţilor.

O parte dintre participanţi au rămas în afara catedralei, pe treptele lăcaşului sau în curte deoarece nu au mai avut loc în interior.

Părintele Teofil Slevaş a spus, în cuvântul său de la finalul slujbei, că toţi cei veniţi la Catedrala Reîntregirii au dorit să se roage împreună pentru cei care au pierit sau au fost răniţi în incendiul din Clubul Colectiv.

"În această seară, Catedrala Reîntregirii devine catedrala iubirii, a durerii, dar şi a luminii. Prin prezenţa dumneavoastră aici construim o inimă mare în care se regăseşte compasiunea, preţuirea, dar şi credinţa că aceia care nu mai sunt devin fiii luminii dumnezeieşti prin rugăciunile rostite aici în această seară. Biserica a fost şi este alături de tinerii care au avut de suferit în regretatul eveniment din Clubul Colectiv, unii dintre ei pierzându-şi viaţa, alţii zbătându-se între viaţă şi moarte, alţii, atât de mulţi, fiind profund afectaţi fizic şi sufleteşte. Biserica este solidară cu familiile acestora pe care le întăreşte cu cuvintele domnului nostru Iisus Hristos şi cu dragostea creştinească. (…) Acum, cuvintele se sting şi se aprind luminile iubirii. Fiecare candelă purtată în marşul tăcerii din această seară să poarte pe braţele iubirii dumnezeieşti câte un suflet al celor care de acum s-au înălţat la cer. Rugăm pe Dumnezeu să-i odihnească în împărăţia Sa!”, a spus părintele Slevaş.

La finalul slujbei, cei peste 1.000 de participanţi au aprins împreună candele şi, purtându-le în mâini, au pornit într-un marş al tăcerii, coloana fiind deschisă de zece tineri cu steaguri tricolore.

Oamenii au mers în tăcere până la Monumentul Eroilor Revoluţiei, locul unde în decembrie 1989 a izbucnit în Alba Iulia Revoluţia, iar aici au depus candelele aprinse, au  cântat împreună imnul de stat al României şi cântece religioase.

Slujbe de pomenire ale Bisericii Ortodoxe Române pentru cei 32 de tineri care au murit în urma incendiului din clubul Colectiv au avut loc, începând de luni seară, în mai multe oraşe din ţară, între care Timişoara, Cluj-Napoca şi Bucureşti.

De asemenea, în ultimele zile, mii de persoane au aprins lumânări şi s-au rugat, formând marşuri ale tăcerii în mai multe oraşe, pentru victimele şi răniţii din clubul Colectiv. 

Harghita: Sute de români şi maghiari au comemorat împreună victimele de la Clubul Colectiv

Aproximativ 300 de români şi maghiari din Miercurea Ciuc au comemorat împreună, marţi seară, victimele de la Clubul Colectiv, oamenii spunând că "solidaritatea nu are etnie, ea vine din iubire".

Pe platoul din faţa Palatului Administrativ din centrul oraşului Miercurea Ciuc s-au adunat părinţi tineri cu copii, bătrâni, adolescenţi împietriţi la gândul că au fost în cluburile din Capitală, unii chiar la Colectiv.
 
Cu toţii au aprins câte o lumânare, s-au închinat şi au spus "Dumnezeu să îi ierte", în română, pentru cei 32 de tineri decedaţi.
 
"Umanitatea şi solidaritatea nu au etnie, solidaritatea vine din iubire şi din faptul că suntem oameni şi trăim pe aceeaşi planetă. Nu trebuie să stabilim bariere, că unul este român, altul maghiar sau altul ţigan sau evreu. Suntem cu sufletul alături de cei care suferă acum şi vrem să le dăm putere şi să le transmitem iubire, cât mai multă", a spus Baricz László, unul dintre tinerii maghiari participanţi la comemorare.
 
Cu chipuri triste, oamenii au criticat "sistemul nenorocit" şi "fuga după bani", fără ca "cineva să se gândească, preţ de câteva minute, la consecinţe".
 
"De fapt, trebuie să învăţăm să trăim, fiindcă de murit, murim o singură dată şi nu vom şti cum, când şi de ce se va întâmpla. Noi trebuie să decidem cum trăim, dacă ştim să vieţuim frumos şi dacă ştim să fim solidari unii cu ceilalţi. Este ultimul nostru gest de solidaritate faţă de cei care au pierit în topirea incendiară a trupului şi a sufletului, doar că sufletele lor continuă să dăinuie, deşi ei au încetat să ne mai fie alături", a spus unul dintre românii veniţi să aducă un omagiu victimelor incendiului.
 
"Să dea Dumnezeu să fie o trezire a societăţii din România, ca să pună capăt mersului de până acum al lucrurilor, pentru tineretul acesta, pentru că merită acest sacrificiu, ca în 1989. Aceştia au căzut pradă indolenţei, nemerniciei, fugii după profit", a adăugat un pensionar.
 
Comemorarea de marţi seară, de la Miercurea Ciuc, a fost prima reuniune solidară a românilor şi maghiarilor din oraş, la care aceştia au participat din proprie iniţiativă, ei mobilizându-se pe reţelele de socializare.
 
Tot marţi, Adrian Rugină a fost înmormântat, cu onoruri militare, în cimitirul din comuna Corbu, în satul bunicilor săi din judeţul Harghita.
 
Adrian Rugină, care era toboşar al trupei Bucium, a murit la vârsta de 38 de ani, în incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti.
 
Originar din Piatra Neamţ, Adrian Rugină, care a fost şi membru al trupei Teuton, a ieşit printre primii din Colectiv după izbucnirea incendiului, însă s-a întors în club pentru a salva alte persoane, potrivit relatărilor de pe contul său de Facebook.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler lui Adrian Rugină şi lui Claudiu Petre, "în semn de apreciere pentru curajul, altruismul şi dăruirea de care au dat dovadă în timpul tragicului eveniment de la clubul «Colectiv» din Bucureşti, încercând salvarea mai multor vieţi cu preţul sacrificiului suprem".

Iaşi: Aproximativ 2.500 de oameni au protestat până după ora 01.30

Numărul oamenilor care au protestat la Iaşi a crescut la aproximativ 2.500, după ce sute de studenţi, dar şi alte persoane s-au alăturat manifestanţilor, care au mărşăluit prin oraş, blocând astfel traficul rutier, iar acţiunea s-a încheiat după ora 01.30, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oamenii adunaţi, iniţial, în Piaţa Unirii din Iaşi, s-au îndreptat către complexul studenţesc Tudor Vladimirescu, iar pe traseu numărul protestatarilor a crescut constant, ajungând la un moment dat la o mie. Ulterior, câteva sute de studenţi s-au alăturat manifestanţilor, astfel că după miezul nopţii, potrivit jandarmilor, numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 2.500.

Coloana manifestanţilor s-a îndreptat apoi din nou către centrul oraşului, iar în Piaţa Unirii s-a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor din clubul bucureştean Colectiv.

Circulaţia rutieră a fost blocată pe mai multe artere din oraş, în condiţiile în care lungimea coloanei a atins câteva sute de metri.

Oamenii au scandat, printre altele, "Ieşiţi în stradă, dacă vă pasă", "Criminalii" şi "Hoţii, Hoţii" şi au cerut demisia Guvernului, fiind aplaudaţi de ieşenii care au ieşit la ferestrele apartamentelor.

"Ne-au sfidat în permanenţă cei care sunt la putere. A ajuns cuţitul la os, e momentul să reacţionăm. E prea mult, iar tragedia de la clubul din Bucureşti a umplut paharul răbdării. Nu vrem să plecăm din ţară din cauza hoţilor care ne conduc", a spus un participant la protestul de la Iaşi.

Acţiunea, care a fost una spontană, s-a încheiat în jurul orei 1.30, fără a se înregistra incidente, iar cei prezenţi susţin că vor ieşi în stradă şi în zilele următoare.

Marţi seară, la Bucureşti, aproximativ 25.000 de persoane au cerut în stradă demisia primarului Cristian Popescu Piedone, a premierului Victor Ponta şi a ministrului Gabriel Oprea.

În urma incendiului care a avut loc, vineri seară, în Clubul Colectiv, şi-au pierdut viaţa 32 de persoane şi au fost rănite aproape 200. Peste 130 de oameni răniţi în incendiu sunt încă internaţi în spitalele din Capitală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici