- Home
- Social
- ALBA IULIA/IAŞI, (29.09.2013, 19:43)
- Dan Lungu , Florin Ghetau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proteste faţă de proiectul de la Roşia Montană şi la Alba Iulia, Câmpeni şi Iaşi
Câteva sute de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană au protestat, duminică seară, şi la Alba Iulia, Câmpeni şi Iaşi, transmit corespondenţii MEDIAFAX.
Urmărește
238 afișări
Proteste faţă de proiectul de la Roşia Montană şi la Alba Iulia, Câmpeni şi Iaşi (Imagine: Daniel Mihailescu/ Mediafax Foto)
La Alba Iulia, aproximativ 100 de persoane s-au adunat, duminică seară, în Cartierul Cetate din municipiu şi au pornit pe jos într-un marş pe mai multe străzi, scandând "Uniţi salvăm Roşia Montană" sau "România, trezeşte-te!".
Oamenii, care şi-au dat întâlnire pe reţelele de socializare, au purtat steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje precum "Indiferenţa ucide. Spuneţi NU cianurii", "Păstraţi Apusenii bogaţi şi curaţi!", "Nu vrem poluare”, "Opriţi proiectul minier de la Roşia Montană” sau "Nu corporaţia face legislaţia”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Un protest similar a avut loc şi la Câmpeni, unde peste 300 de oameni s-au adunat în centrul oraşului, cerând să nu fie aprobat proiectul minier de extragere a aurului şi argintului de la Roşia Montană.
În timpul protestului de la Câmpeni s-a înregistrat şi un incident, fostul deputat PDL de Alba Corneliu Olar fiind alungat de protestatari în momentul în care a încercat să li se alăture.
La Iaşi, aproximativ 250 de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană s-au adunat, duminică seară, în Piaţa Unirii, scandând "Uniţi salvăm Roşia Montană", "Roşia Montană nu e de vânzare" şi "Nu corporaţia face legislaţia”.
În Piaţa Unirii, mai mulţi tineri au scris pe ciment, cu cretă: "Un fluviu de oameni este mai puternic decât un lac de cianuri".
Mitingul a durat câteva zeci de minute, după care protestatarii au pornit într-un marş pe traseul strada Arcu-Gară-Podu Piatră-cartierul Alexandru cel Bun. În zona Podu de Piatră, protestatarii au ocupat parţial intersecţia timp de câteva minute, aşezându-se pe jos, iar circulaţia rutieră a fost afectată.
La ora transmiterii acestei ştiri, proteste ale celor care se opun proiectului de la Roşia Montană au loc la Cluj-Napoca, unde aproximativ 3.000 de oameni participă la un miting de pe Bulevardul Eroilor şi până în cartierul Gheorgheni.
De la începutul lunii septembrie, proteste împotriva proiectului Roşia Montană au loc în fiecare duminică în Piaţa Universităţii din Capitală şi în alte mari oraşe din ţară, după ce în 27 august Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.
Protestatarii cer respingerea de către Parlament, prin vot, a proiectului de lege, interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demisia demnitarilor care au iniţiat proiectul de act normativ.
În 25 septembrie, Comisia specială parlamentară pentru Roşia Montană a făcut o vizită în localitate şi a mers şi la Câmpeni. Atunci, la Roşia Montană au avut loc proteste ale susţinătorilor acestui proiect, în timp ce la Câmpeni au manifestat câteva mii de persoane care se opun proiectului. Protestele au fost marcate şi de incidente: la Roşia Montană, deputatul Remus Cernea, cunoscut opozant al proiectului minier, a fost împins şi huiduit, iar la Câmpeni membrii comisiei parlamentare au fost împiedicaţi, timp de aproximativ un sfert de oră, să iasă dintr-un restaurant unde se întâlniseră cu reprezentanţi ai ONG-urilor care se opun proiectului.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe