Video Proteste faţă de legile justiţiei | În Constanţa, câţiva judecători şi procurori au avertizat că se ”îngreunează lupta împotriva întregii criminalităţi”. În Cluj, peste o sută de magistraţi au protestat în tăcere, cu robe pe mâini

Aproximativ 50 de magistraţi de la instanţele din Constanţa, dar şi procurori au protestat, luni, în linişte, în faţa Judecătoriei Constanţa, faţă de modificările aduse legilor Justiţiei. ”Nu îngreunează doar lupta anticorupţie, ci şi lupta împotriva întregii criminalităţi”, au spus procurorii. Peste o sută de judecători şi procurori au protestat la Cluj-Napoca, în tăcere, primii cu robe pe mâini, faţă de modificările aduse legilor Justiţiei. Protestatarii, care s-au declarat ”muţi de uimire”, au primit flori şi au fost aplaudaţi.

Urmărește
1301 afișări

La protestul de luni au participat judecători de la toate instanţele constănţene, cei mai mulţi dintre ei din cadrul Judecătoriei Constanţa, dar şi procurori, atât de la parchetele de pe lângă instanţele de judecată, cât şi din cadrul DNA Constanţa.

Ei au protestat faţă de modificările aduse legilor Justiţiei şi au spus că cel mai tare îi nemulţumeşte maniera prin care au fost date aceste legi şi faptul că nu s-a ţinut cont de avizul CSM.

”În acest fel judecătorii acestei instanţe înţeleg să îşi manifeste dezacordul faţă de modul şi maniera prin care au fost adoptate în Camera Deputaţilor legi care ne privesc, legi importante. Pe repede înainte, în condiţiile în care ar fi trebuit să dezbatem. Nu s-a ţinut cont de avizul negativ dat de CSM”, a declarat judecătorul Marius Nasta, purtător de cuvânt al Judecătoriei Constanţa.

În opinia acestuia, modificările vor afecta drastic activitatea magistraţilor.

De asemenea, şi reprezentanţii procurorilor au spus că modificările aduse codurilor Penal şi de Procedură Penală ”nu numai că îngreunează lupta anticorupţie, ci efectiv lupta împotriva întregii criminalităţi”.

Magistraţii au stat în faţa Judecătoriei Constanţa timp de jumătate de oră, protestul, care s-a desfăşurat tacit, finalizându-se fără incidente.

 

Cluj: Peste 100 de judecători şi procurori au protestat în tăcere, cu robe pe mâini

Peste o sută de judecători şi procurori au protestat, luni, la Cluj-Napoca, în tăcere, primii cu robe pe mâini, faţă de modificările aduse legilor Justiţiei. Protestatarii, care s-au declarat ”muţi de uimire”, au primit flori şi au fost aplaudaţi.

Judecătorii şi procurorii s-au adunat, luni, la ora 12, în faţa Palatului de Justiţie Cluj-Napoca, primii având robe pe mâini, într-un protest care a durat 15 minute, în tăcere.

Ei au primit flori şi au fost aplaudaţi de un grup de protestatari ai societăţii civile care se opun în stradă legilor Justiţiei.

La protest au fost prezenţi judecători penalişti şi civilişti ai instanţelor Curţii de Apel Cluj, de la Gherla şi Turda, dar şi procurori de la parchete, DNA şi DIICOT, inclusiv şefii celor două instituţii, Anca Mărincean de la DNA Cluj şi Florin Mornăilă de la DIICOT Cluj.

Magistraţii, îngrijoraţi de modificările Codului Penal şi ale celui de Procedură Penală

Propunerile de modificare a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală îi îngrijorează pe judecătorii Secţiei Penale din cadrul Curţii de Apel Cluj, aceştia fiind de părere că „demersul legislativ tinde să limiteze până la anulare funcţionarea unor instituţii procesuale penale”.

Potrivit unui comunicat al Curţii de Apel Cluj transmis, luni, corespondentului MEDIAFAX, demersul legislativ excede cadrului juridic declarat şi tinde să limiteze până la anulare funcţionalitatea unor instituţii procesuale penale.

„Judecătorii Secţiei Penale din cadrul Curţii de Apel Cluj îşi manifestă îngrijorarea cu privire la propunerile de modificare a Codului de procedură penală şi a Codului penal în vederea transpunerii Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Apreciem că demersul legislativ excede cadrului juridic declarat şi tinde să limiteze până la anulare funcţionalitatea unor instituţii procesuale penale, mai ales a celor din sfera probaţiunii. Totodată, instituirea unor forme suplimentare şi inedite de răspundere penală a magistraţilor, creează premisele unui act jurisdicţional formal şi ineficient”, se arată în documentul citat.

Magistraţii clujeni reamintesc faptul că politicile penale ale unui stat de drept trebuie să se bucure de coerenţă şi previzibilitate şi nu pot fi supuse vremelniciei.

„Sensibilitatea instituţiilor de drept penal şi procesual penal îndeamnă mai degrabă spre o aplecare matură şi responsabilă iar scopul unor modificări trebuie să consolideze principiile moderne care guvernează procesul penal”, se mai arată în comunicatul Curţii de Apel Cluj.

Judecătorul Cristi Dănileţ, judecător la Tribunalul Cluj, a declarat că magistraţii din ţară au vrut să transmită prin protest că sunt sideraţi de modul în care s-au desfăşurat dezbaterile din Parlament privind legile Justiţiei şi ultimele propuneri de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

”Este o formă de protest ca un avertisment la adresa clasei politice, referitor la modul în care a decis să trateze puterea judecătorească şi pe procurori. Noi, la Cluj, am decis să tăcem un sfert de oră, am decis să transmitem un mesaj simplu, suntem muţi de uimire, nu suntem de acord cu modificările la legile justiţiei. CSM a avizat negativ modificările la legile Justiţiei, aceste propuneri sunt defecte şi nu trebuie aprobate. Ceea ce ne-a siderat absolut au fost propunerile la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală. Este un fel de luptă împotriva anticorupţiei care va avea un efect devastator asupra cauzelor penale ordinare. Sunt procurori care nu vor mai putea instrumenta cauzele penale pentru că li se iau instrumentele prin care pot să o facă, iar siguranţa cetăţeanului este pusă în pericol. Cetăţeanul onest va avea de suferit pentru că se modifică Codul Penal şi Codul de Procedură Penală fără să se discute cu profesioniştii din justiţie”, a spus Dănileţ.

Acesta a explicat că s-a referit la imposibilitatea de a se mai putea folosi înregistrările audio şi video altele decât cele efectuate de părţile implicate în dosare, fiind vorba şi de obligaţia judecătorului de drepturi şi libertăţi de a anunţa partea pe care vrea să o pună sub puterea unui mandat de interceptare sau de eliminarea infracţiunii de mărturie mincinoasă dar şi de imposibilitatea de a aresta hoţii periculoşi sau tâlharii.

”Este un atac sistematic împotriva justiţiei şi a funcţionării justiţiei şi afectează atât organizarea instanţelor şi parchetelor cât şi modul de funcţionae a activităţii judiciare în penal. Apelăm la înţelepciunea Parlamentului să se oprească din acest modificări care nu au de-a face cu statul de drept”, a mai spus Cristi Dănileţ.

 

Proteste ale judecătorilor şi la Galaţi, Braşov şi Slatina

Zeci de judecători şi magistraţi din Galaţi, Braşov şi Slatina au protestat faţă de modificările aduse legilor Justiţiei. La Galaţi, protestatarilor li s-au alăturat reprezentanţii Asociaţiei #Rezist, care duminică seara au ieşit în stradă cu banderole negre la ochi.

La Galaţi, 40 de judecători au oprit lucrul, luni la prânz, şi au participat la un protest tăcut. Lor li s-au alăturat circa 20 de membri ai Asociaţiei #Rezist. Magistraţii au ieşit în faţa Palatului de Justiţie pentru a-şi arăta dezaprobarea faţă de modificările aduse legilor Justiţiei, dar şi faţă de intenţia Parlamentului de a modifica substanţial codurile Penal şi de Procedură Penală.

”Judecătorii au ieşit în faţa Palatului de Justiţie pe de o parte din cauza anumitor schimbări la legile Justiţiei, faptul că parlamentarii nu au ţinut cont de avizul negativ al CSM în această privinţă, iar pe de altă parte propunerile de modificare a Codului de Procedură Penală, care pur şi simplu pun stavilă justiţiei în ceea ce priveşte probatoriile. Noi trebuie să înţelegem că sistemul de justiţie trebuie să rămână independent”, a declarat jurnaliştilor preşedintele Tribunalului Galaţi, Robert Florea.

La protestul de la Palatul de Justiţie din Galaţi au participat şi aproximativ 20 de membri ai Grupului #Rezist,care au scandat ”Cinste lor, cinste magistraţilor”, ”Uniţi, luptăm, justiţia apărăm” şi ”Justiţie, nu corupţie”.

”Suntem aici pentru a apăra justiţia, pentru a apăra legea. Noi nu cedăm. Noi luptăm pentru o lege corectă în ţara asta, corectă pentru toţi”, a spus unul dintre protestatari.

Reprezentanţii Asociaţiei #Rezist au organizat, duminică seara, şi un flashmob pentru susţinerea independenţei justiţiei. Peste 30 de persoane, cu banderole negre la ochi, au participat la acţiunea de protest.

La Braşov, angajaţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au ieşit, miercuri, în faţa instituţiei pentru a protesta faţă de propunerile legislative privind funcţionarea justiţiei. Lor li s-au alătura angajaţi de la Serviciul de Investigaţii Criminale, DNA, DIICOT, Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi Familie, dar şi reprezentanţi ai Secţiei regionale a Poliţiei Transporturi Feroviare.

Angajaţii au ieşit în faţa instituţiei timp de aproape o oră, având coli A4 pe care au scris mesaje pentru împiedicarea modificările aduse legilor Justiţiei.

”Modificarea legislaţiei penale va duce la proliferarea infracţionalităţii şi, în special, cei care se străduiesc să modifice actualele legi penale nu sunt cei mai în măsură să procedeze la un asemenea deziderat al lor. Administrarea probelor în viziunea comisiei care lucrează la modificarea acestor legi va conduce la un dezechilibru între drepturile inculpatului şi drepturile persoanei vătămate, drepturile inculpatului fiind mult subliniate în raport cu drepturile persoanelor vătămate, care vor fi afectate“, a declarat, pentru MEDIAFAX, procurorul Alexandru Codreanu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov.

Colonelul (r) Radu Dascălu, fost şef al serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Poliţie Braşov, a declarat, la rândul lui, că şi poliţiştii sunt afectaţi de modificări.

”Problema este, însă, a tuturor. Şi a poliţiştilor şi a procurorilor şi, în ultimă instanţă, a judecătorilor, a magistraţilor. Sunt piedici serioase în soluţionarea unor dosare şi nu doar în cele de corupţie, e vorba şi despre dosare judiciare. Un exemplu este înlăturarea din lege a constatării probelor ştiinţifice. Acest lucru însemnă o perioadă foarte lungă pentru ca probele să fie transpuse în mijloc de probă într-o expertiză judicară. Acest lucru va duce la riscul ca anumite persoane să fie lăsate în libertate“, a spus Dascălu.

Şi magistraţii din judeţul Olt, judecători şi procurori, au protestat, luni, pe treptele judecătoriilor şi Tribunalului Olt.

Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Slatina, judecătorul Ana Maria Lixandru, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că la protest au participat toţi judecătorii şi procurorii care se aflau în instituţie, aproximativ 20 de persoane. Aceştia au ieşit, la ora 12.00, pe treptele instituţiei

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Olt, judecătorul Florentina Stana, a spus, la rândul său, că protestul va continua şi zilele următoare.

”Astăzi, în Adunarea Generală, am hotărât că vom protesta în faţa Tribunalului. În cursul săptămânii, în fiecare zi, de la ora 13.00, vom protesta câte o jumătate de oră. A fost unanimitate în cadrul Tribunalului, iar judecătoriile din tot judeţul protestează în formele adoptate”, a declarat Florentina Stana.

Protest al procurorilor din Covasna faţă de legile privind organizarea sistemului judiciar

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna au protestat, luni, nemulţumiţi de maniera ”accelerată şi netransparentă” în care se organizează dezbateri asupra legilor privind organizarea sistemului judiciar, statutul magistratului şi organizarea CSM.

Potrivit unui comunicat de presă trimis, luni, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna, procurorii au participat la protestul ce a avut loc în faţa Tribunalului.

”Procurorii exprimă îngrijorarea profundă faţă de maniera accelerată şi netransparentă în care se organizează dezbateri atât asupra legilor privind organizarea sistemului judiciar, statutul magistratului şi organizarea CSM, dar şi asupra Codului de procedură penală, fără ca prevederile propuse să fie fundamentate la nivel practic şi fără o analiza atentă a implicaţiilor asupra sistemului normativ”, se arată în comunicat.

Ca parte a sistemului judiciar, procurorii au datoria să apere interesele generale ale societăţii, potrivit sursei citate.

”Instrumentele necesare strângerii probelor trebuie să se menţină eficiente, pentru descoperirea infracţiunilor, pentru a da relevanţă principiului aflării adevărului şi rolului activ, nu doar pentru a interveni - procurorii sau organele de cercetare penală - când posibilităţile de strângere a probelor au fost compromise”, se mai arată în comunicat.

Procurorii mai arată că din ansamblul modificărilor propuse se desprinde concluzia că orientarea este în sensul de a acorda mai multe drepturi persoanelor inculpate, ”în detrimentul păstrării efective a garanţiilor procesuale acordate persoanelor vătămate”. Ei consideră că astfel intervine o răsturnare a valorilor specifice unui stat de drept.

”Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna vor participa de asemenea la protestul magistraţilor care va avea loc astăzi, 18.12.2017, în faţa Tribunalului Braşov la ora 17:00 în încercarea de a trage un semnal de alarmă cu privire la modificările alarmante şi fără un studiu de impact care se doresc a fi implementate. Magistraţii sunt parte a societăţii care, dincolo de statut, atunci când au nemulţumiri şi atenţionează asupra unor iminente şi majore disfuncţii de sistem, prin iniţierea unor reglementări, trebuie să le facă cunoscute prin modalităţi care să nu afecteze profesia, prestigiul, interesele pentru care se înfăptuieşte justiţia”, potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici