- Home
- Social
- SIBIU, CLUJ-NAPOCA, (15.10.2016, 20:35)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Proteste în ţară faţă de uciderea ursului din Sibiu - FOTO, VIDEO
Peste 100 de persoane au protestat, sâmbătă seara, în Capitală, mulţi dintre ei cu ursuleţi de plus în braţe, faţă de decizia autorităţilor din Sibiu de a ucide ursul care umbla pe străzi, reclamând că nu s-a vrut tranchilizarea lui şi cerând măsurile mai clare pentru protecţia animalelor sălbatice. S-a ieşit pe străzi şi în Sibiu şi Cluj.
Urmărește
2356 afișări
Protestul a fost organizat pe Facebook iar sâmbătă seară, cu puţin înainte de ora 18.00, peste 100 de oameni s-au adunat în faţa Teatrului Naţional, cei mai mulţi cu ursuleţi de pluş în braţe, cu pancarte pe care scria " Je suis Ursuleţ", "Dreptate pentru Ursuleţ", "Stop maltratării animalelor în România" şi "Demisia, pedepsirea vinovaţilor".
"Ar fi trebuit mai multe încercări de a fi tranchilizat, nu ar fi trebuit să fie împuşcat aşa. El nu i-a întrebat pe ei de ce au tăiat pădurile şi de ce i-au invadat teritoriul. (…) Toţi care au greşit să fie traşi la răspundere", susţine Andrei, unul dintre cei prezenţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
Simion: Am adus o dubă cu mutări, relocări, debarasări / Nu vom legitima prin prezenţa noastră un preşedintele ilegitim
Măsuri pentru tăierea pădurilor au cerut cei mai mulţi dintre oamenii prezenţi.
"Vrem să le amintim şi celorlalţi, care nu au venit, că pădurile nu mai trebuie să fie defrişate. Urşilor le trebuie un habitat, au nevoie de o casă a lor. Noi le-o dărmăm şi ei năvălesc în oraş pentru că nu au altă opţiune. (…)Mamele lor sunt omorâte iar puii aleargă flămânzi. Defrişarea pădurilor e un pericol extrem, mai ales acum în condiţiile în care clima se schimbă dramatic.(...)Vreau pedepsirea vinovatului, dar mă interesează în mod special să le se protejeze habitatul. Deci stop defrişărilor şi puţină omenie în aplicarea legilor pentru animale.", a declarat Violeta, unul dintre protestatari.
Protestatarii susţin că vor să atragă atenţia autorităţilor, că este nevoie de o lege mai clară pentru protejarea animalelor din pădurile României.
"Nu milităm doar pentru acel ursuleţ, milităm pentru toate animalele omorâte. Orice viaţă contează. Am fost revoltată de felul cum a fost hăituit acel pui care era doar speriat, era înfometat. (…) Ar trebui să existe o lege foarte bine pusă la punct.", a declarat o altă femeie prezentă la protest.
"Cred că este şi de datoria ocoalelor silvice să hrănească animalele aflate în sălbăticie pentru că niciun animal nu coboară în oraş să vină la club, să se distreze. Vine în căutare de hrană. Câtă vreme ei în mediul lor nu primesc hrană, nu se simt confortabil, întotdeauna vom avea astfel de incidente din care, culmea, vinovat este animalul. Nu, omul este vinovat ", a mai spus o femeie.
Unul dintre organizatorul mişcării de protest susţine că a depus plângere penală imediat după incident, urmând să facă o nouă sesizare pentru că Direcţia Sanitar Veterinară(DSV) Sibiu a incinerat cadavrul ursului fără să le dea posibilitatea unei contraexpertize.
"Peste plângerea penală pe care am facut-o, exact în ziua cu evenimentul, pentru omorârea fără drept a unui animal, infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor, abuz în serviciu, o să mai facem încă o plângere acum pentru personalul de la DSV, care a dispus incinerarea fără să ne dea posibilitatea unei contraexpertize. Noi trebuie să luăm de bun ce a decis într-un raport banal un medic de la DSV Sibiu. Prima plângere penală am depus-o la IPJ Sibiu, solicitarea de contraexpertiză am depuso la DSV Sibiu ", a precizat Cosmina Cerva de la Mişcarea pentru Protecţia Animalelor.
Acţiunea din Capitală vine după ce, vineri seară, alţi peste 100 de oameni au protestat la Sibiu.
Ursul a fost ucis, miercuri, prin împuşcare, după o operaţiune de prindere care a durat mai multe ore. La aceasta au participat poliţişti, pompieri, medici, vânători, angajaţi de la Direcţia Silvică, DSV, jandarmi şi chiar prefectul oraşului.
După uciderea ursului, IPJ Sibiu a dechis dosar de cercetare penală pentru uz de armă letală. Oficialii de la Ministerul Mediului a cerut poliţiei să ancheteze cum a ajuns ursul în oraş, iar premierul Dacian Cioloş a declarat că a cerut ca până luni să îi fie prezentat un raport în acest caz.
Doar 50 de persoane au protestat la Sibiu faţă de uciderea ursului, iar la Cluj 20
Doar circa 50 de persoane s-au adunat, sâmbătă seara, în Piaţa Mare din Sibiu, la cea de-a doua zi de proteste după ce ursul care s-a plimbat pe străzile oraşului a fost ucis, cei mai mulţi dintre participanţi fiind copii, în timp ce la Cluj au ieşit în stradă circa 20 de persoane.
Protestatarii au avut aviz la Sibiu pentru a organiza protestul faţă de modul în care au intervenit autorităţile în cazul ursului împuşcat începând cu ora 18, însă marşul a început doar la ora 19, când, în Piaţa Mare din Sibiu s-au adunat aproximativ 50 de persoane.
La ora 18, când ar fi trebuit să înceapă protestul, în Piaţa Mare din Sibiu erau circa 15 persoane şi 7 maşini de la Jandarmerie.
La ora 19.10, oamenii au plecat în marş spre Prefectura Sibiu, cu ursuleţi de pluş în mâini, cu pancarte cu fotografii cu ursul ucis, scandând împotriva celor care au luat decizia de a împuşca animalul şi cerând demisia prefectului şi a şefului Poliţiei Sibiu.
Protestatarii au scandat "Demisia” şi "Asasinii”, solicitându-i premierului Cioloş să întreprindă toate demersurile pentru înfiinţarea Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice.
Protestul s-a încheiat la ora 20 fără incidente, iar manifestanţii şi-au propus să protesteze şi duminică.
În Piaţa Unirii din Cluj-Napoca au ieşit, tot sâmbătă, peste 20 de persoane, care au protestat faţă de împuşcarea ursului din Sibiu şi au cerut oprirea defrişărilor care duc la apariţia urşilor în oraşe.
Participanţii la manifestare au avut în mâini ursuleţi de pluş, iar unii dintre protestatari au fost îmbrăcaţi în tricouri albe cu imprimeuri reprezentând păduri şi animale.
”Protestăm faţă de împuşcarea ursului din Sibiu, a fost un act criminal. Acel urs nu avea nicio vină, a ajuns în centrul Sibiului din cauza defrişărilor masive ale pădurilor din România. Cerem stoparea defrişărilor pentru ca animalele sălbatice să nu fie nevoite să intre în oraşe. De asemenea, prezenţa noastră în centrul Clujului este şi una de solidaritate cu animalele sălbatice care pot fi împuşcate fără milă şi fără a avea nicio vină. Vorbim şi în numele lor”, a spus una dintre participantele la protest.
Cei prezenţi au venit la acţiunea din Piaţa Unirii în urma unui apel lansat pe o reţea de socializare.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe