Proteste la Poşta Română: 2.000 de poştaşi vor picheta, pe 2 august, Ministerul Comunicaţiilor

Aproximativ 2.000 de poştaşi, îngrijoraţi de siguranţa locurilor de muncă şi nemulţumiţi de încălcarea unor prevederi din contractul colectiv de muncă, vor participa în 2 august la un miting de protest în faţa Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Urmărește
637 afișări
Imaginea articolului Proteste la Poşta Română: 2.000 de poştaşi vor picheta, pe 2 august, Ministerul Comunicaţiilor

Proteste la Poşta Română: 2.000 de poştaşi vor picheta, pe 2 august, Ministerul Comunicaţiilor (Imagine: Mediafax Foto)

Blocul Naţional Sindical (BNS) informează, miercuri, că Federaţia Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii (FSPC) va organiza mitingul de protest între orele 9.00 - 11.00, în faţa Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, la care sunt aşteptate peste 2.000 de persoane, membri ai consiliilor sindicale din sindicatelor afiliate la FSPC.

Printre motivele care stau la baza declanşării acţiunilor de protest sunt îngrijorarea faţă de prezentul, dar mai ales viitorul locului lor de muncă şi încălcarea unor prevederi din contractul colectiv de muncă.

Îngrijorarea privind locurile de muncă vine din faptul că în ultimii ani managementul CN Poşta Română nu a mai încheiat contracte noi prin care să aducă venituri, nu a mai adus activităţi noi, nu şi-a asumat deloc rolul de manager creativ ci doar pe acela de administrator mediocru, lucruri care au dus la intrarea companiei pe peirderi.

Referitor la încălcarea de către managementul CNPR a prevederilor din contractul colectiv de muncă valabil la nivel de unitate, sindicaliştii susţin că nu sunt asigurate dotarea cu materialele, consumabilele şi formularistica necesare efectuării serviciului poştal, dar nici a condiţiilor de muncă sau a unor drepturi de personal.

Alte nemulţumiri se referă la faptul că salariaţii sunt obligaţi să cumpere din bani proprii diverse materiale şi consumabile necesare prestării activităţii poştale, că de peste doi ani CN Poşta Română se află în continuu proces de organizare şi reorganizare, singurul efect fiind "bătălia" pentru ocuparea posturilor de conducere şi a celor din TESA, dar şi că ultimele decizii luate de managementul companiei reduc veniturile salariaţilor cu peste 10 procente.

"Prin organizarea acestei acţiuni Federaţia Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii doreşte să atragă atenţia Statului Român, care este acţionarul majoritar al CNPR prin Ministerul Comunicaţiilor, precum şi opiniei publice beneficiare de serviciile furnizate de Poşta Română de peste 150 de ani, asupra faptului că lipsa de performanţă a actualului management al CNPR va conduce la falimentul Poştei Române cu grave consecinţe asupra celor peste 34.000 de angajaţi şi a celor peste 12 milioane de beneficiari", se arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, spunea, vineri, că la discuţiile cu delegaţia FMI sindicaliştii au amintit problema privind neaplicarea măsurilor concrete de reintegrare pe piaţa muncii a celor disponibilizaţi din companiile de stat.

Sindicaliştii au dat ca exemplu situaţia angajaţilor de la CFR şi a celor din Poşta Română.

Poşta Română va continua reorganizarea reţelei, prin desfiinţarea a 450 de subunităţi, operaţiunea implicând restructurarea a 1.400 de posturi, în acest an fiind deja desfiinţate 900 de unităţi de profil, reţeaua ajungând la 6.100 de oficii.

În noua etapă a reorganizării reţelei sunt incluse 402 subunităţi şi 47 de oficii poştale rural mecanizate (specializate în prelucrarea trimiterilor din mediul rural), anunţa, în 12 iulie, compania de stat.

Directorul general al companiei, Dan Neagoe, declara într-o conferinţă de presă că în urma celei de-a doua etape a restructurării unele posturi vor fi defiinţate, iar personalul redistribuit în alte unităţi ale companiei, precum societatea bancară sau cea de asigurare pe care Poşta Română şi-a propus să le înfiinţeze.

El adăuga că eventualele concedieri vor fi stabilite în urma unei analize. "Vom vedea dacă vor fi şi oameni implicaţi în această restructurare", a spus atunci Neagoe.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional că va desfiinţa cel puţin 70 posturi administrative şi va reduce numărul de oficii poştale cu mai mult de 900 unităţi până la sfârşitul lunii iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici