- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA/TIMIŞOARA/SIBIU/ARAD, (06.11.2015, 00:38)
- Departamentul Corespondenti
PROTESTE noi în marile oraşe ale ţării: Mii de persoane, în stradă la Constanţa, Timişoara, Cluj, Sibiu, Galaţi, Iaşi, Suceava. Proteste şi în Arad, Alba Iulia, Ploieşti, Piteşti şi Vaslui - FOTO
Protestele în stradă au continuat, joi seara, în oraşele importante din România, oamenii afişând mesaje dure anti-sistem şi anti-corupţie, cum ar fi: "Demisia nu-i de ajuns pentru sângele ce a curs", ”Nu mai vrem păcălici în instituţiile statului”, "Toţi ignoranţii ne omoară fraţii”, "Jos ciocoii corupţi".
Urmărește
8151 afișări
PROTESTE noi în marile oraşe ale ţării: Peste 2.000 de persoane, în maş la Cluj şi Sibiu. Peste 3.000 de persoane protestează la Galaţi, Iaşi, Suceava şi Vaslui. Proteste şi în Timişoara şi Arad (Imagine: Dan Tautan/ Arhiva Mediafax Foto)
CONSTANŢA
Peste 2.000 de persoane au protestat, joi seară, la Constanţa, faţă de sistem, dar şi pentru a-şi arăta solidaritatea cu victimele din clubul Colectiv, manifestanţii pornind într-un marş pe principalele bulevarde ale oraşului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Câteva sute de persoane s-au adunat, joi, în jurul orei 18.30, în faţa Prefecturii Constanţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Oamenii aveau mai multe pancarte pe care scria: "Dacă ne înfruntă munţii, cu munţii ne vom bate pentru viitor şi libertate", "Curajul e la noi, frica e la ei", "Corupţia ucide", "Respect 112", "Vrem spitale, nu catedrale", "Bunicii au fost la război, părinţii la Revoluţie, e rândul nostru", "Vrem dreptate, aşa nu se mai poate", "Eroi în halate, nu şpăgari cu cravate", "Piedone şi Viorel, luaţi-l şi pe Daniel", "Demisia nu-i de ajuns pentru sângele ce a curs".
Manifestanţii au cântat Imnul naţional, dar şi "Doamne, ocroteşte-i pe români".
Ei au scandat "Dacă vă pasă ieşiţi din casă", "Parlament penal, marş la tribunal", "PSD şi PNL, aceeaşi mizerie", "Ăsta e momentul, jos cu Parlamentul", "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă", "Colectiv, colectiv", "Făgădău, nu uita, aşteptăm demisia", "Nu aveţi coloană, decât oficială", "Peste tot miliţie, nicăieri justiţie", "Vine Revoluţia, asta e soluţia".
Apoi, protestatarii au plecat într-un marş pe principalele bulevarde ale oraşului. Ei au fost însoţiţi de jandarmi, iar echipaje ale Poliţiei Rutiereau blocat intersecţiile pentru trecerea protestatarilor.
CLUJ
La Cluj-Napoca, peste 1.000 de persoane, între care tineri care au protestat şi miercuri seară, dar şi reprezentanţi ai Grupării ”Anonymus”, au mărşăluit pe o distanţă de circa cinci kilometri, până în cartierul Mărăşti şi înapoi în Piaţa Unirii, unde se reuniseră iniţial, iar traficul rutier a fost blocat pe durata deplasării acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ei au fluturat steaguri tricolore şi monarhice, au afişat bannere cu mesaje precum: ”Strada nu are culoare politică”, ”Vrem la putere profesionişti şi tehnocraţi”, ”Vrem confiscarea averilor nejustificate ale oamenilor politici”, ”Nefericitul securist Daniel, dă-ţi demisia” sau ”Nu mai vrem păcălici în instituţiile statului”, dar au cerut şi demisia Parlamentului.
Pe traseu, când au ajuns în faţa Prefecturii, protestatarii s-au întors cu spatele către instituţie şi au scandat împotriva reprezentantului Guvernului în teritoriu ”Vrem să dispară mafia din ţară”.
Mitingul s-a încheiat în jurul orei 22.00, în Piaţa Unirii, unde a fost ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor din Clubul Colectiv. Oamenii au îngenuncheat în faţa statuii lui Matei Corvin, unde de câteva zile este amenajat un altar şi unde se depun flori şi se aprind lumânări şi candele.
Traficul rutier a fost reluat în condiţii normale pe traseul pe care s-au deplasat manifestanţii imediat după trecerea acestora.
Peste 3.000 de persoane au participat, timp de trei ore, şi miercuri seară, la Cluj-Napoca, la un miting în memoria victimelor de la Clubul Colectiv. Ei au mărşăluit prin oraş, dar au avut şi scandări la adresa Guvernului, Parlamentului, a tuturor partidelor politice, precum şi reacţii la adresa Bisericii Ortodoxe.
SIBIU
Peste 2.000 de persoane au manifestat şi la Sibiu, unde iniţial se adunaseră circa 300 de persoane, în Piaţa Mare, după care s-a pornit într-un marş pe străzile oraşului.
Pe traseu s-au alăturat tot mai mulţi oameni, astfel încât numărul protestatarilor a depăşit 2.000.
Aceştia au fluturat steaguri tricolore şi au afişat bannere cu mesaje anticorupţie, ei cerând şi demisia Parlamentului, dar în acelaşi timp au purtat şi lumânări în mâini, în semn de solidaritate cu victimele din Clubul Colectiv.
Pe traseu s-a scandat, printre altele, "Daniel, eşti un fariseu, să te ierte Dumnezeu!”, „VVictor Pontapentru noi, o să fii un maimuţoi”, "Toţi ignoranţii ne omoară fraţii”, ”Fraţii ne mor pe trotuare, voi ne faceţi catedrale” şi s-a cerut demisia Parlamentului şi a Patriarhului Daniel.
La revenirea în Piaţa Mare, manifestanţii au intonat imnul naţional.
Protestatarii, majoritatea tineri, au purtat pânze uriaşe pe care au scris: "BOR egal Euro”, "Voi nu aţi murit, voi ne-aţi trezit”, "Ultima soluţie, încă o Revoluţie”, "Vrem dizolvarea Parlamentului”.
Mitingul s-a încheiat în jurul orei 21.45, fără incidente.
TIMIŞOARA
La Timişoara, unde, miercuri seară, au protestat peste 4.000 de persoane, s-au adunat în jur de 300 de protestatari, în jurul orei 19.00, dar numărul acestora a crescut până la peste 2.000 în cursul serii.
În Piaţa Operei, ei au formulat şi revendicări după căderea Guvernului Ponta, pe care le-au citit în faţa manifestanţilor, printre acestea numărându-se: Parlament unicameral, ridicarea imunităii parlamentarilor şi demnitarilor, schimbarea lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului, dizolvarea CNA şi refacerea instituţiei cu ”oameni credibili”, închiderea TVR, dar şi formarea unui guvern de tehnocraţi sau anchetarea marilor averi.
Manifestanţii au pornit apoi în marş prin Complexul Studenţesc din oraş, de unde au continuat traseul spre Prefectură, în faţa căreia au ţinut un moment de reculegere pentru victimele din Clubul Colectiv.
De asemenea, pe traseu, ei au scandat ”Hoţii”, ”DNA să vină să vă ia”, ”Ieşiţi din casă dacă vă pasă” sau ”Jos hoţia”, dar au şi afişat pancarte cu mesaje precum ”Vrem un stat corect, nu defect”, ”Mita ucide”, ”Iohannis, nu uita, România nu-i a ta” sau ”Vrem dreptate, nu imunitate”.
De la Prefectură, oamenii s-au întors în piaţa de unde a pornit manifestaţia, iar în jurul orei 22.00 au încheiat protestul. Câteva zeci de persoane au mai rămas pentru a aprinde candele pe platoul din Piaţa Operei, unde de câteva zile există un altar pentru victimele din Clubul Colectiv.
ARAD
Şi în Arad, aproximativ 200 de persoane s-au adunat, la fel ca miercuri seară, în Piaţa Revoluţiei, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, cu steaguri tricolore şi mesaje anticorupţie şi au protestat timp de trei ore, interval în care au şi mărşăluit pe Bulevardul Revoluţiei, în centrul oraşului.
ALBA IULIA
Aproximativ 400 de persoane s-au adunat, joi seară, şi la Alba Iulia, protestatarii strângându-se în faţa Prefecturii, de unde au pornit în marş pe străzile oraşului, scandând lozinci împotriva clasei politice şi aplaudând în momentul în care au ajuns în faţa Spitalului Judeţean Alba.
Oamenii au scandat lozinci împotriva clasei politice şi au purtat pancarte cu mesaje precum: "Vrem multe, dar cu alţi oameni, neafiliaţi politic, în toate instituţiile”, ”O dorinţă sinceră, România liberă” sau ”Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”.
Unii dintre protestatari au purtat steaguri tricolore, iar în marşul lor pe străzi au ajuns şi în faţa Spitalului Judeţean Alba, unde au aplaudat timp de câteva minute.
Majoritatea celor care au participat la protest au fost tineri, printre protestatari aflându-se şi copii.
Acţiunea s-a încheiat după ora 22.00, la Monumentul Eroilor Revoluţiei, unde unii dintre participanţi au depus lumânări şi au păstrat un moment de reculegere pentru victimele din Clubul Colectiv.
MIERCUREA CIUC
La Miercurea Ciuc s-au adunat, joi seară, câteva zeci de persoane, care au aprins lumânări şi candele în memoria victimelor de la Clubul Colectiv. De asemenea, participanţii au afişat şi mesaje de genul: ”Antisistem”, arătându-se solidari cu revendicări formulate de zecile de mii de protestari din ultimele două zile, de la Bucureşti.
GALAŢI
La Galaţi, peste 1.500 de manifestanţi s-au adunat în faţa sediului Prefecturii, unde au scandat lozinci împotriva clasei politice, precum "Ieşiţi afară", "Jos Parlamentul", "Afară cu mafia din ţară", şi au afişat pancarte cu mesaje precum "Vrem să trăim în România noastră", "Corupţia ucide", "Colectiv", "Ne vrem ţara înapoi", "Vrem demnitate, nu imunitate", "Alegeri anticipate", "Jos ciocoii corupţi".
Ei au intonat şi Imnul de stat al României.
Manifestanţii au ajuns în faţa Prefecturii după ce s-au adunat în parcul situat în cartierul Ţiglina 1 şi au pornit într-un marş, fluturând steaguri tricolore şi scandând "Ieşiţi din casă dacă vă pasă", "Uniţi salvăm România", "Colectiv" şi "Jos corupţia".
Participanţii la acţiunea de protest de la Galaţi au ţinut şi un moment de reculegere în faţa Catedralei Arhiepiscopale, în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv.
De asemenea, oamenii au spus "Tatăl nostru" şi au intonat Imnul de stat al României.
Ulterior, ei au scandat "Rockul nu e satanist", "Valentina" - numele tinerei din Galaţi care a murit în incendiul de la Colectiv, "Vrem spitale, nu vrem catedrale", "Uniţi salvăm România".
Printre protestatari, faţă de miercuri seară, la acţiunea de la Galaţi se aflau şi oameni în vârstă.
"Am ieşit în stradă să resetăm România. Am o vârstă şi speranţa noastră este tineretul. Vrem să dispară manipularea din toate punctele de vedere, şi politic, şi religios, dar şi hoţia. Sper să trăim mai bine", a declarat un bărbat în vârstă de 60 de ani.
Aproximativ 150 dintre protestatarii de la Galaţi au mers în faţa Spitalului Judeţean de Urgenţă, unde au îngenuncheat, au spus "Tatăl nostru" şi au intonat Imnul României.
De asemenea, oamenii au aplaudat echipajele de ambulanţă şi SMURD aflate în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe a spitalului şi au scandat "Vrem spitale, nu vrem catedrale", "Cinste lor" şi "Colectiv".
Ulterior, participanţii la acţiunea de protest au început să plece spre casă.
Oamenii s-au mobilizat pe Facebook, protestul lor nefiind unul autorizat.
IAŞI
Peste o mie de persoane au protestat, joi seară, la Iaşi, fiind organizat şi un marş pe străzile din municipiu, însă amploarea protestului este mult redusă faţă de ziua precedentă, când prin oraş au mărşăluit peste 5.000 de oameni.
Oamenii s-au adunat în jurul orei 19.00 în Piaţa Unirii din Iaşi, unde au avut loc şi manifestaţiile din serile precedente, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Iniţial, în piaţă se aflau 300 de persoane, însă numărul participanţilor la protest a crescut la 600 - 700.
Ulterior, o parte dintre manifestanţi au pornit în marş pe străzile municipiului Iaşi, în timp ce 200 de oameni au continuat să staţioneze în Piaţa Unirii.
La ora 22.30, aproximativ o mie de persoane s-au aflat în marş, în zona campusului studenţesc Tudor Vladimirescu, iar unii dintre participanţi intenţionau să revină apoi în centrul municipiului.
Pe pancartele protestatarilor se putea citi, printre altele, "Aţi minţit poporul cu televizorul", "Nu mai fi aşa tăcut, nu observi că sistemul e prefăcut?" şi "Capul sus România, unde îţi e mândria?".
Oamenii au aprins lumânări pe care le-au depus la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, în memoria victimelor incendiului de la clubul Colectiv.
Faţă de seara precedentă însă, numărul protestatarilor a scăzut considerabil, în condiţiile în care, miercuri seară, peste 5.000 de oameni au mărşăluit pe străzile oraşului.
SUCEAVA
Şi la Suceava, peste 600 de persoane, în special tineri, au protestat, joi seara, timp de două ore, în faţa Primăriei, cerând o nouă clasă politică, un Parlament cu 300 de membri şi guvern tehnocrat, ulterior pornind într-un marş spre Palatul Administrativ, unde numărul manifestanţilor a ajuns la circa o mie.
Sucevenii s-au strâns, începând cu ora 18.00, în faţa sediului Primăriei Suceava, în urma unor apeluri pe reţelele de socializare. Ei au scandat sloganuri prin care solicită o nouă clasă politică, fără corupţie, spunând că îşi doresc să rămână în ţară şi să nu fie nevoiţi să plece la muncă în străinătate.
Protestatarii au blocat pentru câteva minute bulevardul din faţa sediului Primăriei, fără să existe incidente.
Manifestanţii au plecat după două ore de scandări în faţa Primăriei într-un marş spre Palatul Administrativ. Pe traseu, numărul participanţilor a crescut.
O altă acţiune este programată pentru vineri, de la ora 19.00, când este aşteptat un nou protest, denumit "Ne vrem ţara înapoi".
Proteste similare s-au desfăşurat, joi seara, şi în municipiile Rădăuţi şi Fălticeni.
VASLUI
Aproximativ 200 de tineri, majoritatea elevi de liceu, au mărşăluit, joi seară, pe străzile din Vaslui, scandând lozinci prin care îndeamnă oamenii să iasă la proteste: "Ieşiţi din casă dacă vă pasă", "Uniţi salvăm toată România", "Toţi politicienii aceeaşi mizerie".
Manifestanţii au parcurs străzile principale din municipiul Vaslui însoţiţi de maşini de poliţie, jandarmi şi pompieri.
PLOIEŞTI
Peste 250 de tineri au protestat, joi seară, pentru a treia zi consecutiv, în centrul municipiului Ploieşti, ei având pancarte cu mesaje sociale şi scandând sloganuri împotriva clasei politice şi care transmit mesaje de unitate cu protestatarii din Bucureşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.
La Ploieşti, în faţa monumentului închinat eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, tinerii au aşezat pe asfalt un banner de mari dimensiuni pe care scrie "A fost nevoie de o tragedie pentru a trezi o Românie".
Protestatarii au afişat pancarte prin care cer dizolvarea Parlamentului, înlăturarea imunităţii demnitarilor, confiscarea averilor ilicite, alocarea de pensii în funcţie de contribuţii şi au, de asemenea, coli pe care scrie "Nu vrem corupţie dacă aveţi o funcţie", "Jos corupţia", "Acum e timpul să fim un colectiv unit", iar o tânără a venit cu o pancartă pe care este scris unul dintre versurile melodiei cu care trupa Goodbye to Gravity şi-a început concertul din seara de 30 octombrie, respectiv "The day we give in is the day we die / Ziua în care renunţăm e ziua în care murim".
Manifestanţii au scandat "Bucureşti, Ploieştiul e cu voi", "Corupţia ucide", "Vrem spitale, nu catedrale", "Nu plecăm până nu plecaţi".
În zonă au fost mobilizaţi poliţişti locali şi jandarmi, iar printre manifestanţi s-au aflat reprezentanţi ai Jandarmeriei al căror rol este cel de a dialoga cu protestatarii.
Aceasta este a treia seară consecutiv când la Ploieşti a avut loc o adunare publică determinată de situaţia provocată de incendiul de la Clubul Colectiv din Bucureşti.
PITEŞTI
Câteva sute de persoane au ieşit să protesteze pentru a doua seară la rând şi în centrul Piteştiului. Oamnenii au depus lumânări, în memoria victimelor de la Colectiv, în Piaţa "Vasile Milea", de unde au mers până la Primărie, după care au revenit în piaţă, agitând steaguri şi scandând "Demisia" şi "Hoţii".
Marţi seară, după cele trei zile de doliu naţional şi după un marş al tăcerii în memoria victimelor din Clubul Colectiv, peste 25.000 de persoane au ieşit în stradă în Bucureşti, iar alte câteva mii în alte oraşe din ţară, pentru a-şi exprima revolta.
În urma protestelor, miercuri dimineaţă, premierul Victor Ponta a anunţat că îşi depune mandatul, precizând că speră că demisia Guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă şi adăugând că este nevoie de soluţii raţionale. Ulterior, şi primarul sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedona, anunţa că demisionează din funcţie, spunând că-şi asumă vina morală pentru tragedia din Clubul Colectiv.
În acest context, bucureştenii au ieşit din nou în stradă, miercuri, în Piaţa Universităţii, în număr şi mai mare - 30.000 -, ei manifestând împotriva corupţiei din sistem şi cerând dreptate şi alţi lideri politici.
Manifestări similare au fost organizate în mai multe oraşe din ţară, la care au participat zeci de mii de oameni.
În urma acestor proteste, printre manifestanţi s-a conturat ideea creării unui partid nou, format din "oameni tineri şi corecţi", care să primească numele "Colectiv".
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi dimineaţă, că, pentru prima dată, va chema vineri la consultările pentru formarea Guvernului societatea civilă şi reprezentanţi ai manifestaţilor, precizând că a auzit vocea străzii şi că va ţine cont de solicitările protestatarilor. "V-am văzut, v-am auzit. Voi ţine cont de solicitările voastre", a spus preşedintele.
Ca reacţie la anunţul lui Iohannis, oamenii s-au mobilizat pe paginile de Facebook şi au demarat sondaje despre cine ar trebui să-i reprezinte la consultările de la Cotroceni.
Dintre zecile de nume vehiculate, cele mai multe aprecieri le-au primit Tudor Chirilă, Moise Guran şi Adrian Despot.
Joi seară, proteste au loc şi la Cluj-Napoca, Sibiu, Timişoara şi Arad, iar în Bucureşti protestează peste 5.000 de oameni.
În urma incendiului din Clubul Colectiv, 32 de oameni au murit, iar alţi aproximativ 200 au fost răniţi.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe