- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROTESTELE DE LA BUCUREŞTI s-au desfăşurat fără incidente. Sute de oameni au fost percheziţionaţi şi legitimaţi de jandarmi - VIDEO
În Capitală, protestul din Piaţa Universităţii s-a desfăşurat fără incidente notabile. Manifestanţii au început să se adune la Universitate în jurul orei 14.00, a patra zi de proteste din Capitală încheindu-se după aproximativ zece ore. În timpul protestului, sute de persoane au fost percheziţionate şi legitimate de jandarmi în zona Pieţei Universităţii, mulţi dintre tinerii care încercau să ajungă în zona manifestanţilor fiind fie întorşi din drum, fie ridicaţi şi duşi la dube.
PROTESTELE DE LA BUCUREŞTI s-au desfăşurat fără incidente (Imagine: Cosmin Dan/Mediafax Foto)
UPDATE 00.00 - Mitingul de la Piaţa Universităţii este aproape de final, majoritatea protestatarilor au plecat deja către case, iar o parte importantă a dispozitivului de jandarmi s-a retras. În Piaţa Universităţii mai sunt cel mult 200 de protestatari.
Numărul manifestanţilor a început să scadă după ce un grup de 200-300 dintre ei, majoritatea membri ai galeriilor de fotbal, potrivit jandarmilor, au părăsit zona fântânii de la Universitate, cu intenţia de a merge la Piaţa Unirii, cerându-le şi celorlalţi, prin scandări, să îi însoţească.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Grupul de 200-300 de oameni nu a rămas compact decât până la Spitalul Colţea, unde, la cererea jandarmilor, protestatarii au plecat în direcţii diferite.
După ce grupul compact de protestatari a ieşit din Piaţa Universităţii, mulţi alţi participanţi la miting au pornit către case, dat fiind că programul mijlocelor de transport în comun se apropie de sfârşit.
La scurt timp după ce Piaţa Universităţii a fost părăsită de majoritatea protestatarilor, o parte importantă a dispozitivului de jandarmi s-a retras în zona fântânii, fiind micşorat chiar şi gardul de protecţie.
UPDATE 22.30 - Peste 50 de persoane care au venit în Piaţa Universităţii au fost duse la secţii de poliţie din Capitală, după ce asupra lor au fost găsite cuţite, bastoane telescopice, droguri, lanţuri şi pietre, un bărbat oprit în zona Spitalului Colţea fiind găsit cu un pistol cu bile.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Marius Militaru, a declarat că până la ora 22.00 au fost duse la secţii de poliţie din Capitală 54 de persoane.
Militaru a precizat că printre cele 54 de persoane sunt doi bărbaţi care aveau asupra lor cuţite şi bastoane telescopice, o femeie găsită cu un cuţit, precum şi un alt bărbat depistat în zona Spitalului Colţea cu un pistol cu bile, pentru care nu avea acte de provenienţă. Jandarmii au mai găsit în urma controalelor persoane care aveau droguri, dar şi rucasacuri pline cu pietre şi lanţuri.
Jandarmii au dus la Secţia 15 de Poliţie toate obiectele confiscate în Piaţa Universităţii, a mai spus Marius Militaru.
UPDATE 21.50 - O maşină parcată pe strada Constantin Mille, din apropierea Pieţei Universităţii, a ars în întregime, incendiul fiind sesizat la 112 de un bărbat care trecea prin zonă. Bărbatul care a făcut sesizarea la 112 a spus că a văzut mult fum în timp de ce întorcea la mitingul din Piaţa Universităţii, iar când a ajuns în apropierea incendiului a văzut că era o maşină de tip Oltcit, acoperită cu o prelată.
Acesta a sunat imediat la 112, iar în scurt timp la faţa locului au ajuns trei autospeciale, pompierii reuşind să stingă incendiul. Maşina a ars în întregime, iar în prezent pompierii o dezasamblează, pentru a nu mai exista focare.
Clădirea lângă care era parcată maşina a fost înnegrită de fum.
UPDATE 19.55 - Nouă persoane au fost conduse la secţia de poliţie pentru că aveau materiale pirotehnice, asupra uneia dintre ele fiind găsite şi substanţe interzise, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.
El a precizat că dacă duminică, atunci când jandarmii au vrut să intervină în cazul persoanelor agresive, oamenii au reacţionat, luni, cei care protestează în Piaţa Universităţii sesizează astfel de cazuri şi se dezic de grupurile care provoacă acte agresive.
Enache a spus că forţele de ordine verifică persoanele care au un comportament suspect şi care încearcă să ascundă anumite obiecte.
Potrivit lui Enache, în Capitală sunt mai multe dispozitive şi patrule care verifică şi semnalează dacă sunt grupuri care ar putea tulbura liniştea publică.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei a adăugat că efectivele din Piaţa Universităţii sunt redimensionate permanent în funcţie de situaţie.
UPDATE 19.45 - Unii protestatari au aruncat cu petarde pe trotuarul din zona Teatrului Naţional, Jandarmeria intervenind cu două grupe a câte 20 de jandarmi. Jandarmii sunt echipaţi cu căşti de protecţie şi tuburi cu gaze.
Ei au intervenit pentru a identifica persoanele care au aruncat cu petarde. Mulţimea a început să scandeze frenetic lozinci anti-Jandarmerie şi anti- Băsescu.
UPDATE 19.30 - Jandarmii au organizat filtre la gurile de ieşire de la metrou Universitate şi verifică persoanele care ar putea avea asupra lor materiale pirotehnice, arme albe sau alte obiecte contondente.
Grupuri de câte cinci jandarmi verifică fiecare ieşire de la metroul de la Universitate. La ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Universităţii protestează aproximativ 800 de persoane.
În special tinerii sunt adunaţi în zona fântânilor, iar în faţa Teatrului Naţional sunt mai ales persoane de vârstă medie şi vârstnici. Oamenii protestează paşnic, deocamdată nefind înregistrate incidente.
Fostul primar al Capitalei Viorel Lis a venit şi el în Piaţa Universităţii, el vorbind cu mai mulţi protestatari şi apreciind că mai devreme sau mai târziu astfel de manifestări tot aveau să se întâmple.
Lis a precizat că a venit în piaţă pentru a vedea ce se întâmplă şi pentru a vorbi cu foştii săi prieteni revoluţionari. Fostul primar a mai spus că protestul este unul spontan şi că trebuie făcută diferenţa între cei care protestează în mod civilizat şi cei care vandalizează. Lis a mai arătat că vandalii şi huliganii trebuie pedepsiţi conform legii.
UPDATE 17.45 - Numărul protestatarilor din Piaţa Universităţii a crescut, fiind de aproximativ 450, oamenii manifestând atât în faţa Teatrului Naţional, cât şi pe partea opusă a bulevardului, în zona fântânilor.
Oamenii s-au adunat în jurul orei 14.00, atunci fiind mai ales vârstnici. Între timp, la Universitate au ajuns şi protestatari tineri. Aproximativ 350 de persoane de află în faţa Teatrului Naţional, alte câteva zeci fiind în zona fântânilor.
Manifestanţii au adus cu ei un cearceaf pe care au desenat stema României comuniste pe care scrie "Ce-mi doresc ei mie, dulce Românie/ei cu plinul, noi cu gaura". În jurul stemei sunt menţionate numele lui Adriean Videanu, Adrian Năstase, Dinu Patriciu, Dorin Cococş, dar şi ale unor instituţii publice: TVR, SRI, MAI.
Oamenii scandează "Jos Băsescu", "Jos Guvernul", "Băsescu şi Guvernul umilesc poporul". Unii dintre manifestanţi au pancarte pe care scrie "Opriţi istoria, cobor la prima".
În timpul protesului, unui bărbat aflat în scaun cu rotile i s-a făcut rău, el primind îngrijiri medicale de la un echipaj SMURD prezent la faţa locului. Bărbatul, în vârstă de aproximativ 30 de ani, a participat şi la protestele din zilele anterioare, când, de asemenea, i s-a făcut rău şi a primit prim ajutor.
Jandarmii au făcut un cordon în faţa protestatarilor, ei având pregătite la centură căştile de protecţie.
În zonă sunt şi câteva dube de jandarmi.
La faţa locului sunt prezente echipaje SMURD şi ale Ambulanţei Bucureşti-Ilfov.
Aceasta este cea de-a patra zi de proteste în Capitală.
- Igaş: Am cerut şefilor de arme mai multă implicare, mai multă fermitate
Ministrul de Interne, Traian Igaş, a anunţat, luni după-amiază, într-o conferinţă de presă, că le-a cerut "şefilor de arme" din Ministerul Administraţiei şi Internelor care gestionează protestele să acţioneze cu "mai multă implicare, mai multă fermitate".
Igaş a apreciat activitatea jandarmilor care au asigurat ordinea la protestele din toată ţara, de duminică, aproximativ 2.000 potrivit acestuia. Acesta a precizat că la protestele de duminică din cele 38 de oraşe ale ţării unde astfel de mitinguri au fost organizate au participat, potrivit statisticilor Ministerului, 8.600 de cetăţeni.
"Cer celor care invită anumite grupări, anumite găşti de cartier la aceste proteste să-şi asume o mare responsabilitate", a mai spus Igaş.
Ministrul a făcut la rândul lui un apel la respectarea legii.
"Legea se impune a fi respectată şi nu se negociază pentru a fi respectată. Nu putem să lăsăm ca un număr restrâns de oameni să bulverseze activităţile la nivel naţional şi cred că opinia publică nu e de acord cu aceste manifestări", a mai spus ministrul Igaş.
- Jandarmeria şi Poliţia sunt pregătite să intervină în cazul în care vor avea loc iar conflicte
Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat, luni, că Jandarmeria şi Poliţia sunt pregătite să intervină în cazul în care vor avea loc iar conflicte precum cele de sâmbătă şi duminică în Piaţa Universităţii, demnitarul invitându-i pe eventualii protestatari să se manifeste ca orice cetăţean.
"Invităm pe cei care au intenţia să participe la o manifestaţie neautorizată să se manifeste ca orice cetăţean de bună-credinţă şi să nu ajungă în situaţia celor reţinuţi sau a acelora care care vor fi cercetaţi", a spus Traian Igaş, într-o conferinţă de presă, unde a avut prima apariţie publică după incidentele care au escaladat în week-end.
- Protestele, declanşate de demisia lui Raed Arafat
Protestele au fost declanşate în ţară, săptămâna trecută, după demisia lui Raed Arafat, în semn de susţinere a fondatorului SMURD. Tot în acest scop a început şi primul protest din Bucureşti, de vineri. Oamenii au plecat atunci în marş la Cotroceni unde au scandat, în principal, lozinci antiprezidenţiale.
Sâmbătă şi duminică protestele din Capitală au avut loc la Universitate, fiind marcate de scene de violenţă. Sâmbătă, manifestanţii au ocupat bulevardul, ceea ce a determinat intervenţia în forţă a jandarmilor, culminând cu evacuarea pieţei, la miezul nopţii.
Duminică, violenţele au fost şi mai intense, în principal între Universitate şi Piaţa Unirii, unde manifestanţii au aruncat cu pietre, petarde şi alte obiecte contondente spre jandarmi, au dat foc mai multor bunuri de pe domeniul public şi au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane şi tunuri cu apă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO