- Home
- Social
- PETROŞANI, (11.01.2013, 22:42)
- Ramona Rosulescu
PROTESTELE de la Mina Lupeni: Mai mulţi mineri din schimbul unu au venit să se alăture protestului din subteran
Mai mulţi mineri care au lucrat, vineri, în schimbul întâi au venit la sediul Minei Lupeni din Valea Jiului pentru a se alătura protestului colegilor lor din subteran, directorul unităţii miniere spunând că ortacii vor primi în decembrie salarii cu circa 175 de lei mai mici decât în noiembrie.
Urmărește
373 afișări
Mai mulţi mineri din schimbul 1 au venit la Mina Lupeni ca să se alăture protestului din subteran (Imagine: Radu Vioreanu/Medaifax Foto)
Mai mulţi mineri care au lucrat, vineri, în schimbul întâi şi care au terminat programul de lucru la ora 13.00 au venit la Mina Lupeni pentru a se alătura protestului celor 34 de colegi care s-au blocat în subteran.
Ortacii, care în prezent aşteaptă pe holul unităţii miniere, susţin revendicările colegilor din subteran, respectiv nemulţumirile legate de salariile pe care aceştia urmează să le primească în 15 ianuarie.
Directorul Minei Lupeni, Sandu Sorin, a declarat, vineri seară, că, într-o primă fază, ortacii care au rămas în subteran după terminarea programului de lucru au acceptat să iasă la suprafaţă pentru a discuta cu conducerea unităţii, însă, după câteva minute, aceştia s-au răzgândit şi au anunţat că vor continua protestul.
Sandu Sorin a mai spus că fondul de salarii din luna decembrie este mai mic cu 360.000 de lei decât cel din luna precedentă, ceea ce înseamnă că realizarea producţiei este de doar 94,6 la sută.
Astfel, spune el, minerii urmează să primească în decembrie, în medie, salarii cu aproximativ 170 - 175 de lei mai mici decât în luna noiembrie.
De asemenea, directorul general al Societăţii Naţionale a Huilei (SNH), Nicolae Drăgoi, a declarat, vineri seară, că vor fi căutate soluţii în acest caz, dar admite că bani în plus nu mai există pentru a acoperi doleanţele salariale ale protestatarilor.
Toţi cei 34 de mineri care se află în prezent în subteran au terminat schimbul al doilea şi au început protestul la terminarea programului de lucru, a precizat directorul Minei Lupeni.
De asemenea, Sandu Sorin a spus că nu ar fi exclus ca cei 156 de ortaci care lucrează în schimbul al treilea şi care se află acum în subteran să se alăture protestului.
Potrivit lui Sandu, juridic vorbind, Mina Lupeni s-a închis în decembrie, alături de minele Livezeni, Lonea şi Vulcan, iar atunci toate obligaţiile şi drepturile vechiului contract de muncă au fost încheiate, astfel încât minerii să poată fi preluaţi în societatea nou înfiinţată, respectiv Societatea Naţională a Huilei.
La ora transmiterii acestei ştiri, în subteran se află directorul tehnic al Societăţii Naţionale a Huilei (SNH), Nicolea Drăgoi, şi liderul de sindicat al minerilor, Cristian Baleia, pentru a discuta cu ortacii.
Cei 12 mineri din schimbul al doilea de la Mina Lupeni din Valea Jiului au refuzat, vineri seară, să părăsească locul de muncă după terminarea programului, rămânând în subteran, întrucât sunt nemulţumiţi de salariile pe care urmează să le primească. Ulterior, acestora li s-au alăturat alţi 22 de ortaci.
Minerii sunt nemulţumiţi de salariile pe care urmează să le primească în 15 ianuarie şi despre a căror valoare au aflat în cursul zilei de vineri, când au fost împărţiţi fluturaşii de plată.
Reprezentanţii minerilor spun că indicele de productivitate, în funcţie de care se calculează salariile ortacilor, nu a fost, în decembrie, la nivelul de 1, care înseamnă valoarea salariului de bază în cazul Minei Lupeni, ci a fost puţin peste 0,90. De altfel, doar la două unităţi miniere din Valea Jiului, respectiv Paroşeni şi Vulcan, indicele de productivitate a fost de 1, în timp ce la celelalte cinci - Lonea, Petrila, Livezeni, Lupeni şi Uricani - indicele a variat între 0,90 şi 0,99
Citește pe www.zf.ro: Piaţa imobiliară sare în aer: Cartierul din Bucureşti unde preţurile au crescut în ianuarie cu 25.000 de euro faţă de anul trecut
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ea este Mihaela, tânăra de 23 de ani care a murit cu tatăl ei, după ce a plonjat cu mașina în apele înghețate ale râului Olt 😢
CANCAN.RO
Caz RARISIM în Italia. Ce moștenire i-a lăsat o pensionară de 84 de ani, badantei care a îngrijit-o în ultimii ani din viață
GANDUL.RO
Aproape 40% din PENSII au fost CALCULATE GREȘIT! Un expert evidențiază problemele și spune ce TREBUIE FĂCUT
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe