PROTESTELE de la Mina Lupeni: Mai mulţi mineri din schimbul unu au venit să se alăture protestului din subteran

Mai mulţi mineri care au lucrat, vineri, în schimbul întâi au venit la sediul Minei Lupeni din Valea Jiului pentru a se alătura protestului colegilor lor din subteran, directorul unităţii miniere spunând că ortacii vor primi în decembrie salarii cu circa 175 de lei mai mici decât în noiembrie.

Urmărește
373 afișări
Imaginea articolului PROTESTELE de la Mina Lupeni: Mai mulţi mineri din schimbul unu au venit să se alăture protestului din subteran

Mai mulţi mineri din schimbul 1 au venit la Mina Lupeni ca să se alăture protestului din subteran (Imagine: Radu Vioreanu/Medaifax Foto)

Mai mulţi mineri care au lucrat, vineri, în schimbul întâi şi care au terminat programul de lucru la ora 13.00 au venit la Mina Lupeni pentru a se alătura protestului celor 34 de colegi care s-au blocat în subteran.

Ortacii, care în prezent aşteaptă pe holul unităţii miniere, susţin revendicările colegilor din subteran, respectiv nemulţumirile legate de salariile pe care aceştia urmează să le primească în 15 ianuarie.

Directorul Minei Lupeni, Sandu Sorin, a declarat, vineri seară, că, într-o primă fază, ortacii care au rămas în subteran după terminarea programului de lucru au acceptat să iasă la suprafaţă pentru a discuta cu conducerea unităţii, însă, după câteva minute, aceştia s-au răzgândit şi au anunţat că vor continua protestul.

Sandu Sorin a mai spus că fondul de salarii din luna decembrie este mai mic cu 360.000 de lei decât cel din luna precedentă, ceea ce înseamnă că realizarea producţiei este de doar 94,6 la sută.

Astfel, spune el, minerii urmează să primească în decembrie, în medie, salarii cu aproximativ 170 - 175 de lei mai mici decât în luna noiembrie.

De asemenea, directorul general al Societăţii Naţionale a Huilei (SNH), Nicolae Drăgoi, a declarat, vineri seară, că vor fi căutate soluţii în acest caz, dar admite că bani în plus nu mai există pentru a acoperi doleanţele salariale ale protestatarilor.

Toţi cei 34 de mineri care se află în prezent în subteran au terminat schimbul al doilea şi au început protestul la terminarea programului de lucru, a precizat directorul Minei Lupeni.

De asemenea, Sandu Sorin a spus că nu ar fi exclus ca cei 156 de ortaci care lucrează în schimbul al treilea şi care se află acum în subteran să se alăture protestului.

Potrivit lui Sandu, juridic vorbind, Mina Lupeni s-a închis în decembrie, alături de minele Livezeni, Lonea şi Vulcan, iar atunci toate obligaţiile şi drepturile vechiului contract de muncă au fost încheiate, astfel încât minerii să poată fi preluaţi în societatea nou înfiinţată, respectiv Societatea Naţională a Huilei.

La ora transmiterii acestei ştiri, în subteran se află directorul tehnic al Societăţii Naţionale a Huilei (SNH), Nicolea Drăgoi, şi liderul de sindicat al minerilor, Cristian Baleia, pentru a discuta cu ortacii.

Cei 12 mineri din schimbul al doilea de la Mina Lupeni din Valea Jiului au refuzat, vineri seară, să părăsească locul de muncă după terminarea programului, rămânând în subteran, întrucât sunt nemulţumiţi de salariile pe care urmează să le primească. Ulterior, acestora li s-au alăturat alţi 22 de ortaci.

Minerii sunt nemulţumiţi de salariile pe care urmează să le primească în 15 ianuarie şi despre a căror valoare au aflat în cursul zilei de vineri, când au fost împărţiţi fluturaşii de plată.

Reprezentanţii minerilor spun că indicele de productivitate, în funcţie de care se calculează salariile ortacilor, nu a fost, în decembrie, la nivelul de 1, care înseamnă valoarea salariului de bază în cazul Minei Lupeni, ci a fost puţin peste 0,90. De altfel, doar la două unităţi miniere din Valea Jiului, respectiv Paroşeni şi Vulcan, indicele de productivitate a fost de 1, în timp ce la celelalte cinci - Lonea, Petrila, Livezeni, Lupeni şi Uricani - indicele a variat între 0,90 şi 0,99

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici