- Home
- Social
- DEVA, (29.10.2019, 09:49)
- Loredana Ficiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Protestele de la minele Paroşeni şi Uricani continuă: Unul dintre minerii blocaţi în subteran, dus la spital
Zeci de mineri de la Paroşeni şi Uricani, din judeţul Hunedoara şi-au petrecut noaptea în subteran, fiind nemulţumiţi că nu vor primi venituri în completare, după închiderea minelor. Un protestatar a fost transportat marţi la spital, după ce i s-a făcut rău şi a fost scos la suprafaţă de colegi.
Urmărește
433 afișări
Protestele de la Paroşeni şi Uricani continuă. Unul dintre minerii blocaţi în subteran,dus la spital
Preşedintele Sindicatului „Huila”, Domokos Laszlo a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că minerii au anunţat că nu vor renunţa la protest până când nu vor fi luate măsuri.
„Protestul continuă. Sunt 60 la Paroşeni şi 42 de persoane la Uricani. Unei persoane de la Paroşeni i s-a făcut rău, l-a luat salvarea şi l-a dus la spital. Din ce ştiu eu, i s-a inflamat gâtul, respira foarte greu şi a început să sângereze, să scuipe sânge. Bărbatul a fost preluat de SMURD. Are 40 de ani. Nemulţumirea e aceeaşi. Între timp, am discutat cu oamenii şi aseară, şi ieri, vă spun din experienţă proprie, am mai avut multe proteste, multe greve de-a lungul anilor, dar aşa hotărâţi cum sunt acum nu i-am văzut niciodată”, a declarat Laszlo Domokoş, preşedintele Sindicatului „Huila”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
El a spus că protestatarii ameninţă cu greva foamei.
„Este şi de înţeles, disperarea este foarte mare. Mai sunt două luni de activitate, după care rămân pe drumuri. Nu renunţă până când nu se găseşte o soluţie la nivel înalt, să li se rezolve acel venit în completare prevăzut de fosta Ordonanţă 36. Deocamdată, ameninţă cu greva foamei, dacă nu vor fi băgaţi în seamă", a declarat Domokoş.
Directorul tehnic al Societăţii Naţionale de Închideri de Mine din Valea Jiului, Petre Drăgoescu, a declarat la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că bărbatul care are nevoie de îngrijiri medicale a fost scos la suprafaţă de colegii lui. Oamenii blocaţi în subteran au primit mâncare.
„Şi-au petrecut noaptea în subteran. Este vorba despre cei care au rămas din schimbul I. Noi nu mai avem alte schimburi. Acum, unuia dintre băieţii de la Paroşeni i s-a făcut rău, este în drum spre afară, este adus de colegii lui. Au primit de mâncare. S-au solidarizat colegii şi le-au dus de mâncare", a precizat Petre Drăgoescu.
Zeci de mineri de la minele Paroşeni şi Uricani s-au blocat luni în subteran, în semn de protest faţă de incertitudinea care îi priveşte.
Preşedintele Sindicatului „Huila”, Domokos Laszlo, a declarat, pentru MEDIAFAX, că dacă iniţial minerii au refuzat să intre, luni dimineaţă, în mine, ulterior au intrat şi s-au blocat acolo.
„Nemulţumirea provine de la faptul că minele Paroşeni şi Uricani, în luna decembrie, la sfârşitul acestui an, urmează să se închidă, conform unui program de închidere, avizat şi de Comisia Europeană şi pe acel program de închidere erau trecuţi etapizat, în anii din 2012 încoace, câţi se disponibilizau pe parcurs ce se închidea activitatea. Ori acestor oameni li s-au schimbat regulile în timpul jocului. Până acum, toţi cei care au fost disponibilizaţi din minerit, ca o măsură de protecţie socială, beneficiau de prevederile unei ordonanţe, 36 din 2013, ordonanţă care a expirat anul trecut, în decembrie şi nu a fost înlocuită în cursul acestui an cu o altă ordonanţă. Prevedea acordarea de venituri în completare, până la 24 de luni, în funcţie de vechimea fiecăruia, venituri care constituiau şi vechime în muncă. Ori cu această prevedere, care s-a dat de când se fac disponibilizări în minerit, mulţi dintre ei se încadrau într-o formă de pensie. Era o măsură de protecţie socială. Aşa, ei riscă să rămână pe drumuri”, a spus preşedintele Sindicatului „Huila”.
Minerii au spus că nu ştiu ce se va întâmpla cu ei după închiderea minelor, în condiţiile în care, în urmă cu câteva săptămâni, situaţia lor părea clară, respectiv că vor fi preluaţi de Complexul Energetic Hunedoara. Însă CEH ar fi intrat în insolvenţă.
Directorul tehnic al Societăţii Naţionale de Închideri de Mine din Valea Jiului, Petre Drăgoescu, a declarat, la rândul său, pentru MEDIAFAX, că protestul nu are legătură cu societatea, deoarece taote drepturile sunt plătite la zi.
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Citește și: Premieră într-un spital mic din România: Doi pacienţi au primit, simultan, transplant de plămân, respectiv ficat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
-
ieri, 22:27