Protestele judecătorilor şi procurorilor se mută la Bruxelles. O delegaţie a magistraţilor merge la sediul Comisiei Europene

O delegaţie de 30 de judecători şi procurori din toată ţara va protesta în 4 aprilie la Bruxelles, în faţa sediului Comisiei Europene, şi va avea întâlniri cu vicepreşedintele Frans Timmermans şi cu comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
2420 afișări
Imaginea articolului Protestele judecătorilor şi procurorilor se mută la Bruxelles. O delegaţie a magistraţilor merge la sediul Comisiei Europene

Protestele judecătorilor şi procurorilor se mută la Bruxelles. O delegaţie a magistraţilor merge la sediul Comisiei Europene

Judecătorul Cristi Dănileţ de la Tribunalul Cluj a declarat, vineri, la protestul magistraţilor din faţa Palatului de Justiţie Cluj, că este cazul ca magistraţii să vorbească direct la Bruxelles cu oficialii europeni, după ce ministrul Justiţiei a ales să vorbească prin scrisori.

„Am format o delegaţie din 30 de judecători şi procurori care va pleca la Bruxelles în 4 aprilie, vom fi în faţa CE, pentru a protesta şi acolo şi a intra la vicepreşedintele Frans Timmermans şi la comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova. Sunt 30 de judecători şi procurori din toată ţara, de la toate nivelurile. Cred că este cazul să vorbim noi înşine cu Bruxelles-ul, am văzut că ministrul Justiţiei vorbeşte prin scrisori, noi ne vom duce personal acolo”, a spus Dănileţ.

Potrivit acestuia, este important că societatea civilă sprijină protestele magistraţilor, menţionând că independenţa justiţiei nu este un privilegiu, ci un drept al cetăţeanului.

„În momentul în care vom avea magistraţi a căror carieră este controlată politic sau influenţată de politicieni, atunci deciziile lor vor fi suspectate de incorectitudine. OUG 7 nu este abrogată, este parţial modificată prin OUG 12, deja avem 3 săptămâni în România în care avem două ordonanţe de urgenţă pe legile justiţiei. Este cazul să se oprească modificarea legilor justiţiei prin intermediul ordonanţelor, pentru că asta înseamnă că avem o legislaţie impredictibilă, o carieră a magistraţilor care poate fi influenţată peste noapte. Cred că organul care trebuie să legifereze trebuie să fie strict Parlamentul, cu avizul CSM”, a mai spus Cristi Dănileţ.

Acesta i-a reproşat ministrului Justiţiei că este interesat mai mult de „bibliile din sălile de judecată decât de condiţiile de muncă ale judecătorilor şi de încărcătura de dosare”, dând exemplul situaţiei de la ICCJ, unde la Secţia contencios administrativ şi fiscal se dau termene pentru sfârşitul anului 2021.

Vineri, la protestul din faţa Palatului de Justiţie Cluj au participat aproape 100 de judecători şi procurori, aceştia fiind aplaudaţi de un grup de reprezentanţi ai mişcării #rezist, studenţi ai Facultăţii de Drept a UBB, dar şi de actori clujeni. Participantele la protest au primit şi câte un buchet de ghiocei.

Magistraţii care au protestat au avut afişe cu mesaje precum „OUG 7 ameninţă independenţa justiţiei”, „Magistraţii nu sunt deosebiţi. Ei nu au nevoie de secţie specială de investigaţii”, „Magistraţii mulţumesc cetăţenilor care susţin independenţa justiţiei” sau „Independenţa justiţiei este un drept al cetăţenilor”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici