Protestele oierilor s-au încheiat, aceştia ameninţând că se vor întoarce dacă nu se modifică legea

Cei peste 3.000 de crescători de oi care au protestat, marţi, la Palatul Parlamentului au încheiat manifestaţia după aproximativ opt ore, spunând că dacă Legea vânătorii nu va fi modificată, aşa cum li s-a promis, ciobanii vor veni cu oile să protesteze din nou, iar ”lucrurile vor fi foarte rele”.

Urmărește
3482 afișări
Imaginea articolului Protestele oierilor s-au încheiat, aceştia ameninţând că se vor întoarce dacă nu se modifică legea

Protestele oierilor s-au încheiat, aceştia ameninţând că se vor întoarce dacă nu se modifică legea (Imagine: Mihai Dăscălescu / Mediafax Foto)

Protestul crescătorilor de oi s-a încheiat la ora 17.00, când reprezentanţii crescătorilor de oi care au fost la negocieri la Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor le-au transmis manifestanţilor să plece acasă după ce au obţinut promisiunea că va fi modificată legea astfel încât să poată merge cu oile la păscut pe terenurile lor şi să aibă câţi câini vor.

Crescătorii de oi s-au declarat ”învingători” după discuţiile din Comisia de Agricultură, considerând că acestea au fost un succes deoarece cele două puncte pe care le revendicat le-au fost aprobate la nivel declarativ. Pentru celelalte revendicări se va constitui un grup de lucru ce va stabili care sunt modificările pe care le doresc la Legea vânătorii.

"Să ştiţi că legea se va schimba. Ne-a promis primul-ministru, cu care am vorbit telefonic, am înţeles că este plecat la Bruxelles. Se aprobă ordonanţă de lege începând de luni, ne-a promis şi doamna ministru de la Mediu, ne-a promis că se vor schimba foarte multe legi, foarte multe legi care s-au dat aşa cum s-au dat, pe bandă rulantă. Va fi o ordonanţă de urgenţă care se va da în cel mai scurt timp, luni. (...) Dacă nu se vor ţine de promisiuni, atunci să ştiţi că lucrurile vor fi foarte rele pentru că vom veni foarte mulţi. Acum nu am fost nici măcar jumătate. Va fi foarte rău, atunci nu vom mai ţine cont de nimic, vom veni şi cu animale. Azi am protestat paşnic, ne-am asumat răspunderea. (...) Au recunoscut şi ei că legea a fost o greşeală, dar nu putem acuza noul guvern deoarece legea a fost făcută de vechiul guvern. Au spus că o lege nu se poate anula aşa uşor, dar o Ordonanţă de Urgenţă se poate da, dar sigur noi vom consulta un jurist. Vom alcătui un comitet din 4-5 persoane cu care să întocmim un document care să cuprindă toate solicitările de modificare a legii pe care le dorim. Mergem cu oile pe terenurile noastre la păşunat cu câţi câini vrem, cu condiţia ca la turmele de oi să nu avem câini de vânătoare", a declarat Dan Petrescu din Curtea Argeş, spunând că este reprezentant al persoanelor fizice, şi nu al asociaţiilor, şi că are o turmă cu 2.000 de oi.

Cei peste 3.000 de crescători de oi care au protestat la Palatul Parlamentului s-au împotrivit noilor reglementări intrate în vigoare în Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, care interzice înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic şi limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deţine. Ei au venit în Bucureşti din toată ţara, cu peste 60 de autocare şi cu microbuze. Crescătorii de oi au venit la protestul de la Palatul Parlamentului cu tălăngi şi fluiere şi au afişat bannere pe care scria: "M-ai trădat pentru vânat", "Vreţi să faceţi ceva pentru noi? Suspendaţi legea, dacă nu, vă mănâncă câinii", "6 decembrie - 23 aprilie, arest la domiciliu". Aceştia au fluierat şi au huiduit, scandând, din când în când, "Suspendaţi legea".

Pe parcursul manifestaţiei s-au înregistrat incidente după ce o parte dintre protestatari au forţat poarta şi au reuşit să intre în curte, în timp ce alţii au sărit gardul. La un moment dat, protestatarii au avut ciocniri cu jandarmii, care au încercat să îi oprească să pătrundă în curtea Parlamentului, iar în busculada creată în încercarea manifestanţilor de a intra în curtea Parlamentului un jandarm a folosit un spray lacrimogen. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, jandarmul a folosit sprayul pentru a se apăra, fiindu-i rupt un deget în busculada creată. În urma incidentului, jandarmul a fost dus la spital.

După patru ore de proteste, reprezentanţi ai manifestanţilor au fost invitaţi la Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, care s-a întrunit pentru a discuta despre nemulţumirile acestora, respectiv noile modificări ale Legii vânătorii.

După discuţiile din Comisia de Agricultură, Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei, a anunţat că Legea vânătorii ar putea fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă, iar modificările vor fi dezbătute de un grup de lucru care va fi constituit în acest scop.

"Nu am avut cum (să vorbesc cu ministrul Agriculturii - n.r), dar au luat legătura secretarii de stat cu domnul Achim Irimescu şi a spus că e de acord, de principiu, să formeze acest grup de lucru şi începând de azi să lucreze până vineri sau luni, pentru a putea emite ordonanţa de urgenţă. De asemenea, am înţeles că e de acord şi a discutat cu doamna ministru (Cristiana Palmer, ministrul Mediului - n.r.) pentru modificarea articolelor care chiar necesită un anumit regim de urgenţă, vorbesc de cel cu păşunatul şi cu câinii. (...) Dacă sunt două-trei articole care deranjează acut, în această perioadă, le rezolvăm acum repede, restul de articole pe care le acuză avem timp să le discutăm în comisii şi să vorbim", a afirmat Săpunaru.

La rândul lui, fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin a spus că miniştrii Agriculturii şi Mediului şi-au dat acordul pentru discutarea ordonanţei de urgenţă şi că aceasta ar putea fi aprobată până luni, după obţinerea avizelor de la cele două ministere implicate.

La scurt timp, însă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat la Palatul Victoria că Executivul "caută o soluţie tehnică şi legală" pentru modificarea legii, solicitată de ciobani, dar că acest lucru nu se poate face prin ordonanţă de urgenţă, fiind vorba despre o lege iniţiată de Parlament.

"În legătură cu protestul de azi al oierilor, preşedintele Senatului, domnul Tăriceanu, l-a sunat pe premierul Cioloş informându-l în legătură cu discuţiile care au avut loc şi cu solicitările oierilor. E vorba de modificări în legea care reglementează activitatea dânşilor şi domnul Tăriceanu a cerut modificări prin ordonanţă de urgenţă. Premierul a comunicat că o modificare simplă printr-o OUG nu poate avea loc, deoarece este vorba de o lege pe care a iniţiat-o Parlamentul şi, în consecinţă, Guvernul nu poate face modificări de urgenţă pe aceste legi care au intrat în vigoare pe această cale", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

La ora transmiterii acestei ştiri, au loc întâlniri între delegaţii ale crescătorilor de animale şi secretari de stat din ministerele Agriculturii şi Mediului, pentru a se găsi soluţii pentru revendicările protestatarilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici