Protestul angajaţilor de la Azomureş s-a încheiat, o delegaţie a discutat cu prefectul de Mureş

Protestul angajaţilor de la combinatul producător de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş s-a încheiat, iar o delegaţie a acestora a discutat cu prefectul Marius Paşcan, pe care l-a informat că oamenilor le este teamă ca societatea să nu fie închisă.

Urmărește
34 afișări

Sindicaliştii din combinatul Azomureş şi-au exprimat, miercuri, în discuţiile cu prefectul de Mureş, Marius Paşcan, teama că societatea ar putea avea soarta Uzinei de Materiale Fotosensibile a Azomureş, care s-a închis în 2003, după care preţul materialelor radiografice de pe piaţă a crescut exponenţial, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Vicepreşedintele Sindicatului "Alternativa 2002” din Azomureş, Ioan Mărginean, a susţinut, în discuţiilede la Prefectură, că Uzina de Materiale Fotosensibile a fost închisă la presiunile concurenţei externe, iar dacă aceasta producea materiale radiografice la un euro metrul pătrat, după închidere, firmele rămase pe piaţă au "săltat" preţul.

"Imediat ce s-a închis, firmele concurente, Kodak, AGFA, Fuji au ajuns la 7-8 euro pe metrul pătrat. Total neproductiv pentru economia românească şi pentru banul public, pentru că pe bani publici să plăteşte la spital (pentru filme radiografice – n.r.). Doamne fereşte, ajungem în aceeaşi situaţie şi în cazul agriculturii", a spus Mărginean.

La rândul său, prefectul Marius Paşcan a spus că a mai auzit despre astfel de practici şi a subliniat că nu doreşte închiderea Azomureş, care ar avea consecinţe sociale grave.

"Doresc să continue activitatea la Azomureş. Nu poţi să rămâi indiferent că 2.500 de oameni şi familiile lor au de suferit şi trebuie să încerci să adopţi o poziţie clară care să ducă la continuitatea activităţii acestui combinat", a spus prefectul.

În opinia lui Paşcan, agricultura este şansa României de a trece momentul de criză şi trebuie ajutată.

Aproximativ trei sute de angajaţi de la combinatul producător de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş au pichetat, miercuri, sediul Prefecturii, ei cerând demisia ministrului Agriculturii şi promovarea urgentă a unui act normativ privind acordarea subvenţiei pentru îngrăşăminte.

Protestatarii au reclamat neacordarea subvenţiei de 400 de lei pe hectar, în cupoane destinate achiziţionării de îngrăşăminte chimice.

Ei au cerut demisia ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, şi intervenţia statului pentru promovarea în regim de urgenţă a unui act normativ prin care să fie acordată subvenţia pentru achiziţionarea de îngrăşăminte chimice de către fermieri.

Uzina de Fotosensibile a Azomureş a fost închisă în 2003, din cauza pierderilor înregistrate, iar muncitorii de aici au fost disponibilizaţi sau redistribuiţi în cadrul combinatului, uzina fiind trecută în conservare.

Sindicalişti ai Centralei Ceres şi ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP) pichetează, miercuri, Guvernul şi mai multe prefecturi din ţară, cerând emiterea unui act normativ pentru sprijinirea achiziţionării, de către fermieri, a îngrăşămintelor chimice necesare culturii agricole.

Protestele sunt organizate din cauza "tergiversării" de către Guvern a emiterii unui act normativ pentru sprijinirea achiziţionării, de către fermieri, a îngrăşămintelor chimice necesare culturii agricole.

Sindicaliştii "menţin solicitarea de demitere a ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, deoarece consideră că acesta şi instituţia pe care o conduce sunt principalii vinovaţi pentru neacordarea subvenţiilor către fermieri, până la această dată, şi compromiterea anului agricol 2009".

La începutul lunii februarie, Ministerul Agriculturii a anunţat că nu a primit acordul Comisiei Europene pentru acordarea sprijinului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici