Video Protestul avocaţilor, în Bucureşti şi în ţară: "În 2019 nu putem vorbi de acelaşi nivel al onorariilor"/ "Ministerul Justiţiei îşi bate joc de profesia de avocat"

Mai mulţi avocaţi au protestat, luni, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, faţă de onorariile din oficiu, care spun ei, sunt cele stabilite din 2015 în cadrul unui protocol. Apărătorii spun că nivelul de trai din 2019 este mult mai ridicat şi au dat exemplul magistraţilor, care au salariile mărite.

Urmărește
1503 afișări

„Am fost acuzaţi pe nedrept că recurgem la asemenea formă de protest pentru că este an electoral. Informez opinia publică că barourile care au iniţiat acest demers nu au alegeri anul acesta.

Este orice, numai an electoral nu. Am putea să luăm exemplul Baroului Iaşi, în care decanul este la al doilea mandat, deci nu va mai candida şi nu face demers electoral, ci se poată firesc susţinând demersul colegilor. (...) Protocolul din 2015 (cel care viza onorariile avocaţilor, n.r.) a fost negociat într-un mod atipic şi are nişte omisiuni, care trebuie completate. Totul trebuie corijat. Nu suntem la ipoteza la care vrem un nou protocol, dar vrem unul care să fie actualizat şi care să cuprindă toate prestaţiile”, a declarat Mihnea Stoica, prodecanul Baroului Bucureşti.

La rândul său, Şerban Lovin, decanul Baroului Ilfov, a precizat că principala principala revendicare a avocaţilor vizează faptul că Ministerul Justiţiei nu doreşte să renegocieze protocolul încheiat în 6 iunie 2015.

„S-a vehiculat că noi suntem cei care nu dorim. Răspunsurile de la Ministerul Justiţiei sunt trase la indigo, sunt aceleaşi răspunsuri sterile şi politicoase şi au vizat faptul că nu facem propuneri legate de cuantumul sau cum să se cuantifice onorariile. Plecând de la situaţia economică şi cea a nivelului de trai din 2015, trebuie să avem o minimă logică, un minim calcul că în 2019 nu putem vorbi de acelaşi nivel al onorariilor. (...) Vă rog să luaţi în calcul următoarea situaţie: care era salariul magistrat în 2015 şi care este salariul unui magistrat în 2019. Exact în aceeaşi măsură dorim, nu în altă măsură”, a declarat decanul Baroului Ilfov.

Totodată, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), Gheorghe Florea, a spus că există resurse financiare pentru a fi mărite onorariile avocaţilor.

„Din activitatea desfăşurată de un avocat la asistenţa judiciară este o sumă care este apropiată de venitul minim pe economia naţională. Din acest punct de vedere, eforturile depuse de avocaţi nu sunt eforturi care să fie aruncate în derizoriu câtă vreme sunt surse financiare bugetare prin care negocierile pot fi făcute, sunt surse financiare anunţate pentru plăţi compensatorii la cei care au făcut şi au executat pedepse executate pe bază de lege, asta înseamnă că sunt resurse şi pentru plata corespunzătoare a remuneraţiei unui avocat”, a declarat Gheorghe Florea.

Apărătorii din Bucureşti s-au strâns, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti pentru a trage un semnal de alarmă privind onorariile din oficiu. Aceştia se alătură apărătorilor din alte 14 barouri din ţară care au anunţat proteste până la soluţionarea cererilor lor.

Iniţal, ministrul Tudorel Toader a precizat, luni, pe Facebook, că în scurt timp va publica solicitările avocaţilor, pe care le consideră nemotivate.

„Mesajul anterior nu a constituit si nu constituie un atac la avocati, categorie profesionala din care fac parte! In scurt timp voi face publice solicitarile absolut nemotivate ale avocatilor. Ex - onorariu pentru depunere actiune de divort - se propune majorarea de la 100 lei la 600 lei. La intrebarea mea - este vorba doar de depunerea actiunii sau si de sustinerea acesteia in instanta ? Raspuns - " nu stiu"/cel mai probabil este faptul ca autorul afirmatiei nu doreste sa ii dau numele”, a scris ministrul Tudorel Toader pe Facebook.

Protest al avocaţilor din mai multe oraşe faţă de onorariile primite din oficiu

Avocaţii din Iaşi, Alba şi Cluj au început, luni, un protest cu banderole albe pe braţe, faţă de onorariile primite din oficiu. Decanul Baroului Iaşi, Marius Striblea, îi cere lui Tudorel Toader să fie mai receptiv la problemele avocaţilor.

Avocaţii din Baroul Iaşi au anunţat că se alătură protestelor avocaţilor din întreaga ţară şi cer revizuirea onorariilor din oficiu acordate avocaţilor.

Decanul Baroului Iaşi, Marius Striblea, a declarat că onorariile negociate cu Ministerul Justiţiei sunt insuficiente în raport cu prestaţiile acovaţilor. Potrivit acestuia, un avocat din oficiu primeşte 30 de euro pentru un proces din oficiu, în timp ce judecătorii şi procurorii câştigă 3.500 de euro net pe lună.

„Modalitatea în care ministrul Justiţiei a înţeles să se raporteze la avocaţi prin postările succesive pe Facebook din această dimineaţă arată lipsa totală de respect a breslei din care acesta face parte şi consider că ministrul ar trebui să fie mai receptiv la problemele noastre, având în vedere că solicitările noastre sunt reale”, a declarat pentru MEDIAFAX decanul Baroului Iaşi.

Referindu-se la sumele restante la plata onorariilor pentru asistenţă juridică din oficiu la urmărirea penală, reprezentanţii Baroului Iaşi spun că acestea se ridică la nivelul miliardelor de lei vechi.

La nivelul Baroului Iaşi sunt cel puţin 200 de avocaţi implicaţi în activităţi de acordare a asistenţei juridice din oficiu.

Şi la Alba a avut loc, luni, un protest în faţa Tribunalului.

Av. Mihai Baco, decanul Baroului Alba, a declarat că protestul este legat de nemulţumirea pe care o au avocaţii raportat la faptul că Ministerul Justiţiei refuză de cinci ani, în mod sistematic, să renegocieze protocolul cu privire la acordarea sumelor pentru apărarea din oficiu.

„Din păcate, cu toate cererile pe care noi le-am făcut la nivel central pentru a se renegocia acest protocol, ne-am lovit mereu de un refuz nejustificat din partea Ministerului Justiţiei care tratează avocatura ca un fel de auxiliar al justiţiei. Din păcate, pe lângă faptul că sunt aceste onorarii sunt înjositoare pentru avocaţi, mai sunt şi judecători care, din prea mult zel pentru banul public, mai dijmuiesc prin cenzurare onorariile care li se cuvin avocaţilor care prestează munca asistenţei obligatorii. Vreau să vă spun că cei care prestează această muncă sunt cei care se sacrifică în nopţile când sunt chemaţi la arestări, percheziţii, audieri maraton, iar de aici şi până la a fi plătiţi cu o sumă derizorie este o mare distanţă”, a declarat av. Mihai Baco.

Avocaţii solicită negocierea şi încheierea un nou protocol cu Ministerul Justiţiei.

Mihai Baco a mai declarat că Ministerul Justiţiei a fost de acord ca aceste onorarii să fie mărite doar cu rata inflaţiei.

”Gândiţi-vă că în 2013 când a fost întocmit actualul protocol, salariul minim pe economie era de 800 de lei, astăzi este de 2.080 de lei. Numai dacă am face o strictă raportare aici vom vedea că salariul minim a crescut de aproximativ trei ori, iar la noi oficiile au rămas mereu aceleaşi. Se spunea că putem să discutăm de o renegociere a protocolului prin aplicazrea ratei de inflaţie ceea ce ne-a făcut să credem că într-adevăr Ministerul Justiţiei îşi bate joc de profesia de avocat”, a spus decanul Baroului Alba.

Potrivit acestuia, sunt foarte multe persoane care nu au bani să plătească un avocat şi apelează la apărarea din oficiu, iar avocaţii trebuie să se prezinte la procese care se întind pe un termen lung, pentru un onorariu de 130 de lei.

Avocaţii vor purta în următoarele două săptămâni banderole albe pe braţe.

Şi la Cluj, sute de avocaţi au intrat, luni, la procese purtând banderole albe pe braţe.

Prodecanul Baroului Cluj, Victor Rusa, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că s-ar putea ajunge chiar la neacordarea asistenţei juridice din oficiu.

”Am decis să sprijinim demersul colegilor din ţară şi să intrăm în procese cu banderole albe pe braţe. Dacă nu se va rezolva situaţia, vom trece la alte forme de protest, chiar la neacordarea asistenţei juridice din oficiu, începând cu luna martie. La protestul de luni au participat sute de avocaţi din Baroul Cluj”, a spus Rusa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici