Protestul de la Ministerul Finanţelor s-a încheiat
Protestul de la Ministerul Finanţelor, început miercuri după-amiază şi urmat de mai multe acţiuni similare în instituţii publice din întreaga ţară, s-a încheiat joi seară, ultimii protestatari părăsind clădirea ministerului după mai bine de 24 de ore.
Protestul de la Ministerul Finanţelor s-a încheiat (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
După anunţul făcut de liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, dar şi după ce au auzit declaraţiile ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi ale şefului ANAF, Sorin Blejnar, protestatarii au decis să încheie manifestarea şi să plece.
Primii care au renunţat la protest au fost cei care pichetau instituţia de afară, de pe trotuar. Aceştia au primit cu aplauze anunţul liderului "Sed Lex" legat de acordarea stimulentelor "pentru totdeauna".
Nucleul dur care de altfel a şi declanşat întreaga manifestaţie, format din angajaţii Ministerului Finanţelor care protestau în holul clădirii, în faţa biroului ministrului, unii de mai bine de 24 de ore, s-au lăsat convinşi să plece mai greu. Câţiva dintre ei le-au cerut chiar explicit liderilor sindicali să încheie un protocol cu ministrul Gheorghe Ialomiţianu, document în care să se regăsească toate cele stabilite în timpul negocierilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
UE ar trebui să trimită trupe în Groenlanda pentru a transmite un „mesaj ferm” după declaraţiile lui Trump
-
Coca-Cola retrage "cantităţi considerabile" de produse din multe ţări europene. Controalele au identificat niveluri ridicate de clorat
-
Trump pregăteşte ordine executive care vor schimba radical armata americană
"Nu plecăm până nu vedem semnat protocolul", i-a spus lui Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, unul dintre protestatarii aflaţi în Ministerul Finanţelor încă de miercuri după-amiază.
După câteva runde de discuţii şi după ce atât Oprescu, cât şi Marica au discutat pe rând cu zeci de grupuri de nemulţumiţi, aceştia au acceptat să plece şi să renunţe la protest fără a mai vedea vreun protocol semnat.
"Mergem pe încredere, dar dacă nu se întâmplă aşa, o să ne întoarcem", a spus acelaşi bărbat, înainte de a coborî scările spre ieşirea din Ministerul Finanţelor.
La momentul transmiterii acestei ştiri, angajaţii Ministerului de Finanţe începuseră deja să adune sticlele de plastic şi ambalajele lăsate de protestatari pe holul de la etajul 1, în faţa biroului ministrului de Finanţe şi să reaşeze mobilierul din birou folosit de aceştia în cele peste 24 de ore de protest.
Sute de angajaţi din Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au declanşat miercuri un protest spontan, nemulţumiţi că nu aprimit în ultimele două luni stimulente financiare
Ulterior, protestul s-a extins la nivelul întregii ţări.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, le-a spus, joi, angajaţilor că stimulentele pe august şi septembrie vor fi deblocate, după ce o comisie formată din sindicalişti şi reprezentanţi ai MFP va analiza modul de acordare.
Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a spus că oferta înaintată angajaţilor Ministerului Finanţelor Publice privind acordarea stimulentelor este valabilă doar dacă salariaţii reiau vineri dimineaţă munca.
"Această ofertă făcută de domnul ministru (Gheorghe Ialomiţianu - n.r.), de noi, cu o corectă acordare a stimulentelor, este valabilă cu o singură condiţie: ca de mâine dimineaţă să se prezinte la birou şi să-şi reia munca", a spus Blejnar.
El a menţionat că, în caz contrar, se va lua în considerare inclusiv o acţiune în instanţă pentru suspendarea grevei.
Blejnar a mai spus că nu crede că protestul angajaţilor din Ministerul Finanţelor a fost spontan.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO