- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.09.2013, 22:42)
- Valentin Anghel , Laura Mitran
PROTESTUL din Bucureşti faţă de proiectul Roşia Montană a ajuns la a şasea zi. Manifestanţii au blocat circulaţia pe bulevardul Regina Elisabeta
Aproximativ 1000 de persoane, în majoritate tineri, s-au adunat vineri seară, pentru a şasea zi la rând, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.
Urmărește
1226 afișări
PROTESTUL din Bucureşti faţă de proiectul Roşia Montană a ajuns la a şasea zi (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
UPDATE: Protestatarii au blocat circulaţia pe bulevardul Regina Elisabeta, blocând circulaţia pe ambele sensuri.
Potestatarii au ocolit cordoanele de jandarmi pe strada Biserica Enei şi pe bulevardul Nicolae Bălcescu, iar în jurul orei 23.30 au ajuns pe bulevardul Regina Elisabeta, la fel ca în serile anterioare.
Ei scandează "Uniţi, salvăm Roşia Montană!", "Nu corporaţia face legislaţia" şi "Rezistenţă fără violenţă". Apelul pentru un protest paşnic a fost făcut, la portavoce, şi de către unul dintre participanţi, care i-a îndemnat pe ceilalţi să se delimiteze de persoane care ar putea recurge la violenţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Protestatarii, în număr de câteva zeci iniţial, s-au adunat în zona fântânii de la Universitate, unde au fost înconjuraţi de cordoane de jandarmi.
Ei şi-au înnoit pancartele cu mesaje printre care "Cianura omoară mai mulţi copii decât câinii" şi "Dacă vreţi să săpaţi, veniţi la metroul din Drumul Taberei".
Alte mesaje, ca "Un lac de cianuri şi metale grele cu suprafaţa cât Sibiul, sprijinit de un baraj de 185 m!" şi "I-ai ales pentru a-ţi apăra interesele. Nu te lăsa manipulat. Cianura nu e de interes naţional!", au fost scrise pe bannere agăţate de un copac din zonă.
Un tânăr la portavoce a reamintit revendicările protestatarilor, respectiv retragerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul Unesco.
Tot el a anunţat că sâmbătă, de la ora 16.00, protestul va începe cu un marş al bicicliştilor, pe traseul Piaţa Alba Iulia-Universitate, urmând să continue la fântână, ca şi duminică, de la 17.30.
Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate duminică în alte oraşe din ţară, au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.
La protestele de până acum, manifestanţii au blocat temporar, în mai multe seri, bulevardul Regina Elisabeta.
Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.
Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe