PROTESTUL faţă de proiectul Roşia Montană, la a 13-a zi: Marş prin Centrul Vechi, cu 200 de manifestanţi
Protestul a început la fântana de la Universitate, unde câteva zeci de manifestanţi, în majoritate tineri, au venit cu steaguri şi deja tradiţionalele peturi umplute cu pietricele şi au scandat „Uniţi, salvăm Roşia Montană!”.
După ora 22.00, când numărul lor a crescut la aproximativ 200, protestatarii au plecat în marş prin Centrul Vechi. În drumul printre terase, ei au scandat „Nu plecăm, nu capitulăm!” şi „Vrem cultură, nu cianură!” şi au desfăşurat un banner de mari dimensiuni, cu mesajul „Viitorii ‘mineri de suprafaţă’ fac ‘grevă’ (blocaţi?) într-un muzeu subteran, pe banii RMGC. Noi nu ne opunem mineritului. Ne opunem proiectului RMGC. Ne opunem folosirii cianurii. Ne opunem distrugerii naturii şi a patrimoniului cultural-istoric”.
Unul dintre protestatari a purtat o cutie, pe care era scris „Cutia milei. Vrem să ne cumpărăm singuri politicienii”.
În jurul orei 23.45, câteva zeci dintre ei s-au oprit în pasajul de la Universitate, unde au continuat să protesteze.
Duminica trecută, peste 7.000 de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană au blocat centrul Capitalei, la Universitate, după un marş pe traseul bd. Nicolae Bălcescu – bd. Magheru – bd. Lascăr Catargiu – bd. Iancu de Hunedoara – Şoseaua Ştefan cel Mare – Calea Moşilor – bd. Carol.
Proteste similare au avut loc în mai multe oraşe din ţară, printre care Cluj-Napoca, Braşov, Alba Iulia, Bistriţa, Sfântu Gheorghe, Suceava şi Iaşi.
La protestele de până acum din Capitală, manifestanţii au blocat timp de mai multe ore, în timpul nopţii, bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar şi un sens al Bulevardului Nicolae Bălcescu. De asemenea, ei au protestat în Piaţa Constituţiei şi în Piaţa Victoriei.
Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate în alte oraşe din ţară, au început la 1 septembrie, după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.