- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.02.2019, 10:28)
- Nicolae Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Protestul taximetriştilor din Capitală: Uber să plătească taxe ca şi noi şi să dea bon fiscal/ Şoferii din alte oraşe cer oprirea „pirateriei” din domeniu | VIDEO
Sute de taximetrişti s-au strâns miercuri dimineaţă în Piaţa Victoriei, unde protestează faţă de aplicaţiile de tip Uber şi cer modificarea Legii Taximetriei. Potrivit unor surse oficiale, în Piaţa Victoriei şi pe bulevardul Kiseleff erau parcate aproximativ 500 de taxiuri.
Urmărește
2345 afișări
„Nu este un miting politic. Ieşim din nou în stradă, pentru a mai atrage încă o dată atenţia Guvernului României că trebuia să scoată de mult timp din Legea Taximetriei sintagma „în mod repetat”, introdusă în 2015 de fostul parlamentar Lucian Şova, devenit ulterior ministru al Transporturilor şi demis recent. Am cerut de nenumărate ori eliminarea acelei sintagme din lege care a fost introdusă penntru a împiedica autorităţile care ar putea stopa pirateria din Transporturi”, susţine Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Potrivit sursei citate, în România ar fi peste 100.000 de persoane neautorizate care practică ridesharing.
În Piaţa Victoriei au fost parcate, potrivit unor surse oficiale, 500 de maşini.
„Ieşim în stradă pentru că nu se respectă Hotărârea Curţii Europene de Justiţie, care a decis că aplicaţiile care fac transport de persoane neautorizat sunt transportatori, nu prestatori de servicii online. Nu cerem bani, nu cerem nimic altceva decât să se respecte legea. Sunt peste 100.000 de persoane neautorizate care funcţionează în România, iar UBER ,Taxi Fy ,Bla Bla Car şi Clever Go circulă fără probleme, dau comenzi, încasează bani, sfidând legislaţia pentru Transporturi şi taximetrie, pe care noi o respectăm”, mai susţine Ştefănescu.
Dacă nu vor fi respectate revendicările, taximetriştii spun că nu vor înceta protestele.
„Protestez pentru a se scoate Uber şi Taxify şi toate aplicaţiile de ridesharing şi nu vrem această concurenţă neloială. Vrem să intre şi ei în legalitate ca noi, să dea bon fiscal, să facă toate controalele pe care le facem noi, să fie în evidenţă. Nu ştie nimeni cine sunt ei, nu plătesc taxe, nu dau nimic la stat. Noi facem tot felul de teste şi ne dăm silinţa pentru atestate, iar ei nimic”, spune Ilie, un taximetrist din Bucureşti, venit la protest.
Primarul general, Gabriela Firea, a transmis marţi că solicită Guvernului să găsească o cale de dialog cu taximetriştii, pentru a se evita astfel problema traficului din centrul Capitalei.
„Solicit Guvernului României, personal dnei Prim-ministru Viorica Dăncilă, găsirea unei căi rezonabile de dialog cu transportatorii pentru a preîntâmpina astfel de acţiuni de protest care vor paraliza traficul în toată zona centrală a Bucureştiului. Este dreptul oricui să protesteze atâta vreme cât nu încalcă legea, acesta este şi motivul pentru care Primăria Capitalei a autorizat mitingul, dar nu este drept ca bucureştenii să fie victime colaterale în această dispută, mai ales că problema nu este una locală, ci generală la nivelul întregii ţări”, susţine Gabriela Firea.
Pentru protestul de miercuri din Capitală, s-au stabilit şi restricţii de trafic.
„Cu ocazia unei manifestaţii organizate în Piaţa Victoriei, în ziua de 13 februarie a.c., în intervalul orar 06.30-16.00, Brigada Rutieră a Capitalei va dispune măsuri specifice din competenţă, în sensul restricţionării temporare a traficului rutier sau atunci când situaţia va impune acest lucru”, spun reprezentanţii Brigăzii Rutiere.
Astfel, potrivit sursei citate, vor fi instituite următoarele restricţii de circulaţie:
- pentru manifestaţia publică, din Piaţa Victoriei, începând cu ora 06.30, se va restricţiona traficul rutier pe Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona central - mediană, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor), permiţându-se permanent circulaţia pe ambele sensuri ale Str. Arh. Ion Mincu;
- la nevoie, se va restricţiona traficul şi pe Str. Paris şi breteaua care leagă Bd. Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei;
- începând cu ora 06.30, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Cal. Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, asigurându-se circulaţia pe Cal.Victoriei, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzeşti şi Bd. Lascăr Catargiu.
Potrivit celor de la Brigara Rutieră, rutele alternative vor fi:
- Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – Şos. Bucureşti-Ploieşti;
- Bd. Ion Mihalache – Bd. Mareşal Averescu – Bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – Şos. Bucureşti-Ploieşti.
Protest al taximetriştilor la Iaşi şi la Timişoara. Şoferii cer oprirea „pirateriei” din domeniu
1.000 de taximetrişti au ieşit în stradă la Iaşi şi 700 la Timişoara, cerând ca şoferii care fac taximetrie prin aplicaţiile de ridesharing să achite taxe şi în general să aibă aceleaşi obligaţii ca şi ei. Joi, protestele vor continua.
La Iaşi, peste 1.000 de taximetrişti cu 500 de maşini au protestat, lângă Prefectura Iaşi, faţă de intrarea pe piaţă a serviciilor de sharing taxi Uber şi Taxify. Taximetriştii cer autorităţilor să oblige noile companii de ridesharing să respecte aceleaşi obligaţii pe care le au cei care au autorizaţii de la Primărie.
Taximetriştii au spus că toate firmele care prestează servicii prin intermediul aplicaţiilor de ridesharing ar trebui să intre în legalitate şi să fie înregistrate la Primărie şi la Finanţe pentru a achita taxe şi impozite la fel ca toţi ceilalţi jucători de pe piaţă.
„Nu plătesc taxe, nu mă interesează. Noi nu fugim de concurenţă. Dar să plătească la 6 luni ITP-ul, să plătească la un an omologarea taxei, să plătească fişa medicală, să plătească atestatul, să achite ca şi noi taxe şi impozite. Pentru asta muncim. Să trăim în ţara noastră, să locuim în acest oraş în care să ne permită să câştigăm o pâine cinstită”, a declarat Mircea Manolache, reprezentantul Operatorilor şi Transportatorilor autorizaţi din Iaşi.
Totodată, protestatarii spun că şoferii de taxi au mai multe obligaţii decât şoferii obişnuiţi care lucrează utilizând platformele de ridesharing. Printre acestea se numără verificarea ITP o dată la 6 luni şi evaluarea medicală şi psihologică o dată pe an.
„Autorităţile dau un răspuns: dacă în Anglia se poate, dacă în Spania se poate, dacă nu ştiu unde se poate, de ce să nu se poată şi la noi că ăsta e progresul, asta e civilizaţia. Dacă progres şi civilizaţie înseamnă să practici un serviciu ilegal, neautorizat, părerea noastră a tuturor celor care au venit aici este că nu se poate. (...) Intrarea Uber, Taxify şi aşa mai departe poate fi făcută, nu ne e frică de concurenţă, dar să fie făcută legal. În momentul acesta autorizaţii în Iaşi disponibile nu sunt. Deci, ei nu au cum să intre în Iaşi decât dacă se modifică legea”, a declarat reprezentantul rotestatarilor.
Protestul taximetriştilor a durat trei ore şi a adunat 500 de maşini de taxi şi peste 1.000 de taximentrişti.
Joi, taximetriştii vor continua protestul în intervalul 10.00 – 13.00.
La Timişoara, aproximativ 700 de maşini autorizate taxi s-au adunat într-o parcare aflată lângă Stadionul “Dan Păltinişanu” din Timişoara pentru a protesta faţă de transportatorii de persoane pe care-i consideră “ilegali”.
Taximetriştii au lipit pe geamurile maşinilor afişe cu mesaje precum “Protest”, “Respectaţi legea”, “Stop pirateriei” sau “Taximetriştii sunt uniţi”. Din parcare, taximetriştii au plecat într-un marş pe mai multe străzi din Timişoara, escortaţi de poliţişti şi jandarmi, protestul fiind unul autorizat.
Pe toată perioada mitingului, traficul s-a desfăşurat cu dificultate, poliţişti rutieri fiind mobilizaţi în fiecare intersecţie mare pentru a dirija circulaţia.
De asemenea, la protest au participat aproape jumătate dintre taximetriştii autorizaţi din Timişoara, astfel că serviciul de taxi a fost blocat în oraş, timp de câteva ore.
“Suntem în jur de 700 de maşini autorizate taxi, care protestează împotriva pirateriei, transportului ilegal de persoane, fără autorizaţie. Adică acei ilegalişti, ca şi medicul fără autorizaţie, care pe noi ne bagă în faliment. Deci, nu este vorba de concurenţă, concurenţa este între două entităţi autorizate, este vorba de o concurenţă neloială, între o entitate autorizată şi o entitate neautorizată. Vrem să atragem atenţia autorităţilor, este un miting de avertisment astăzi şi mâine, căci dacă nu iau urgent măsuri, în 27 şi în 28 februarie vom merge toţi la Bucureşti, pentru că este inadmisibil ca într-o ţară membră a UE, cu o hotărâre clară a Curţii de Justiţie a UE, care statua clar că toţi care vor să facă transporturi sunt obligaţi să se supună legii ţării unde vor să opereze. Deci, chestia că eu sunt aplicaţie, că fac ride-sharing nu mai ţine. Dacă eşti transportator şi vinzi produsul taxi, trebuie să te autorizezi. Vrem să atragem atenţia că aşa nu se mai poate”, a declarat , miercuri, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Banat Taxi, Adrian Jugănaru.
Un astfel de protest al taximetriştilor din Timişoara va avea loc şi joi.
Proteste similare au avut loc şi în alte oraşe ale ţării.â
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe