Protocol al comisiei mixte de mediu româno-ungare, semnat la Oradea de cei doi miniştri de resort
Ministrul român al Mediului, Laszlo Borbely, şi omologul său ungar, Fazekas Sandor, au semnat marţi, la Oradea, protocolul celei de-a opta sesiuni a Comisiei mixte de mediu româno-ungare, document care stabileşte sectoarele prioritare de colaborare în domeniul mediului dintre cele două ţări.
Ministrul român al Mediului a afirmat, într-o conferinţă de presă susţinută după semnarea protocolului comisiei mixte de mediu, că acest protocol se referă în mod special la cinci teme de interes pentru guvernele de la Bucureşti şi Budapesta: absorbţia fondurilor europene, decontaminarea unor situri intens poluate, colaborarea în cadrul Strategiei Dunării, parteneriatele pentru administrarea ariilor protejate din zonele de frontieră şi problema exploatării aurului de la Roşia Montană, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"O problemă sensibilă, unde nu sunt mulţumit de activitatea noastră şi unde e bine să învăţăm de la partea ungară, este problema absorbţiei de fonduri europene. În această privinţă, România a fost prima la semnarea de contracte mari, în valoare totală de 3,7 miliarde de euro, dar absorbţia efectivă a fondurilor este abia de circa 100 de milioane de euro", a declarat Borbely.
El a adăugat că, datorită "bunăvoinţei părţii ungare", doi experţi români, unul specialist în probleme de mediu, iar celălalt în probleme de agricultură, au fost primiţi să lucreze în Guvernul de la Budapesta, timp de şase luni, pentru a acumula experienţă în privinţa accesării de fonduri europene.
"Chiar ţin să mulţumesc domnului ministru Fazekas şi Guvernului ungar pentru bunăvoinţa de care au dat dovadă primind cei doi specialişti ai noştri", a spus Borbely.
El a adăugat că o a doua temă de interes comun stabilită în textul protocolului comisiei mixte de mediu se referă la "probleme de poluare generale" şi vizează decontaminarea unor situri din cele două ţări.
"Şi România, şi Ungaria au multe situri contaminate de multă vreme, iar cele două ţări sunt obligate să trateze cu mare atenţie aceste situri. Pentru prima oară pot anunţa că vom reuşi să pornim în România investiţii de circa 100 de milioane de euro de la Uniunea Europeană şi de la Fondul Naţional de Mediu pentru decontaminarea acestor situri", a declarat ministrul român al Mediului.
Borbely a precizat că investiţiile la care s-a referit vor fi făcute în principal în baza POS Mediu, pentru decontaminarea batalurilor de la Câmpina (judeţul Prahova), Crânguri (judeţul Giurgiu), Turda (judeţul Cluj) şi Târgu Mureş, unde va fi neutralizat batalul combinatului chimic Azomureş.
"Aceste lucrări sunt în total de 60 de milioane de euro, deci mai sunt încă 40 de milioane de euro pe care vrem să le propunem pentru decontaminarea altor situri", a precizat el.
În ceea ce priveşte Strategia Dunării, Borbely a declarat: "Vrem să profităm de preşedinţia ungară a Uniunii Europene şi sper, sunt convins, că în această perioadă va fi adoptată Strategia Dunării de către Uniunea Europeană".
El a specificat că experţii români şi ungari au convenit să propună o serie de proiecte pentru axa a cincea a Strategiei, pentru eliminarea riscurilor de mediu.
"Strategia Dunării, după părerea mea, trebuie să însemne pentru noi proiecte, proiecte şi iar proiecte. Avem deja un proiect-pilot pentru prevenirea riscurilor la inundaţii, în valoare de şase milioane de euro, cu 17 parteneri, din care trei sunt din Ungaria, iar asemenea proiecte trebuie sprijinite în continuare", a spus Borbely.
El a afirmat că, de asemenea, protocolul comisiei mixte de mediu româno-ungare include o temă referitoare la administrarea comună a ariilor protejate din zonele de frontieră, dând ca exemple Parcul Natural Cefa, înfiinţat în judeţul Bihor în luna decembrie a anului trecut, şi Parcul Natural Koros-Maros din Ungaria, pentru a căror administrare comună se pot face proiecte comune.
Ultimul subiect de interes inclus în protocol vizează "problema Roşia Montană", "un proiect mult disputat", potrivit ministrului Borbely.
"În ianuarie am transmis părţii ungare un studiu de impact, iar ieri (luni - n.r.) am stabilit ca partea ungară să-l analizeze într-un timp rezonabil şi să ne răspundă în câteva luni. Ce pot să asigur este că Ministerul Mediului va respecta toate prevederile legislaţiei europene în vigoare şi vom aplica cele mai bune practici europene cu privire la acest proiect", a spus Borbely.
La rândul său, ministrul ungar al Mediului, Fazekas Sandor, a afirmat că în chestiunea Roşia Montană poziţia Guvernului de la Budapesta a rămas neschimbată.
"Poziţia Ungariei rămâne neschimbată. Documentaţia primită o vom analiza în amănunţime, suntem de părere că pentru această analiză avem nevoie de câteva luni, pentru că documentaţia trimisă de partea română este foarte vastă. Este clar că temerile legate de mediu merită toată atenţia noastră. Atenţia noastră trebuie să fie îndreptată asupra sănătăţii populaţiei şi sănătăţii mediului", a spus Fazekas.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO