Protocol de colaborare între Crucea Roşie România şi DSU pentru intervenţia în caz de dezastre

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi Crucea Roşie România au încheiat, luni, un protocol de colaborare pentru prevenirea şi intervenţia în caz de dezastre, semnarea fiind făcută în prezenţa Principesei Margareta a României, a doctorului Raed Arafat şi a directorului Crucii Roşii Române.

Urmărește
268 afișări
Imaginea articolului Protocol de colaborare între Crucea Roşie România şi DSU pentru intervenţia în caz de dezastre

Protocol de colaborare între Crucea Roşie România şi DSU pentru intervenţia în caz de dezastre

Potrivit protocolului, Crucea Roşie Română şi DSU vor organiza şi desfăşura în comun activităţi de pregătire şi prevenţie, iar în caz de dezastre cei de la Crucea Roşie Română vor sprijini cu voluntari, echipamente şi hrană.

"Stabileşte clar ce sarcini revin fiecăruia, stabileşte clar ce misiuni vom desfăşura împreună, chiar şi de pregătire. Eu zic că este un moment fericit pentru Crucea Roşie.(…) La toate şedinţele (n.r. -şedinţe pentru situaţii de urgenţă), la toate judeţele vor participa şi filialele de Cruce Roşie tocmai pentru a asigura un mod coordonat de acţiune în cazul unui dezastru", a declarat directorul general al Crucii Roşii Române, Ioan Silviu Lefter.

Potrivit reprezentanţilor Crucii Roşii Române, capacitatea operaţională curprinde, la acest moment, detaşamente formate din voluntari, specializaţi în acordarea primului ajutor de bază, logistică şi a suportului psihologic, depozite de intervenţie în caz de dezastre (Bucureşti, Oradea, Alba Iulia, Tulcea, Târgovişte, Bacău, Iaşi), mini-depozite la nivelul fiecărei filiale de Cruce Roşie dotate cu materiale de strictă necesitate pentru cel puţin 50 de persoane.

"Eu cred că ce se întamplă astăzi este încă un pas în normalitate pentru că la dezastre, cum am mai zis în ultima perioadă, pe lângă instituţiile statului trebuie să existe şi alte instituţii din societatea civilă, din sectorul privat care participă cu noi la răspunsul la dezastre şi la refacerea după dezastre.(…) Trebuie să ne pregătim împreună, să participăm împreună la exerciţii astfel încât în cazul unei calamităţi să fim deja pregătiţi, fiecare să ştie exact ce are de făcut, să distribuim rolurile, să ştim pe cine putem să ne bazăm şi pe ce putem să ne bazăm de la fiecare organizaţie. (…) Îl consider un protocol cu o semnificaţie foarte mare pentru că vorbim de o organizaţie cu tradiţie, o organizaţie care are un rol, pe tot mapamondul, de intervenţie la dezastre şi în cazurile de conflict. Consider că semnarea acestui protocol este o recunoaştere a rolului Crucii Roşii pentru noi, a faptului că noi avem nevoie de Crucea Roşie când răspundem la intervenţii majore şi la dezastre, să fie alături de noi şi să lucreze armonios cu noi. Protocolul pe care îl semnăm va fi urmat de planuri de acţiune, de proiecte comune care ne vor permite să implementăm un mod de lucru comun fparte bine statuat şi care să dureze. Asta este ce sper după această etapă", a spus Raed Arafat, coordonatorul DSU.

În anul 2015, Crucea Roşie Română a asigurat peste 60 de intervenţii în situaţii de urgenţă, prin care s-a oferit sprijin material pentru 29.000 de persoane, iar alte 30.000 localizate în zone de risc au beneficiat de programe de informare, susţin reprezentanţii instituţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici