- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Protocol Ministerul de Externe-Ministerul Afacerilor Europene: Competenţe partajate în ceea ce priveşte MCV şi aderarea la Schengen
MAE va avea competenţă exclusivă în ceea ce priveşte prezenţa românească în instituţiile UE şi în SEAE, MAEur va gestiona compatibilitatea legislaţiei naţionale cu cea a UE, cele două ministere urmând să împartă responsabilităţile în ceea ce priveşte MCV şi aderarea la Schengen.
Protocol Ministerul de Externe-Ministerul Afacerilor Europene: Competenţe partajate în ceea ce priveşte MCV şi aderarea la Schengen (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Aceste prevederi sunt incluse în anexa Protocolului de cooperare între MAE şi MAEur, al cărui text a fost publicat luni de Ministerul Afacerilor Europene.
Protocolul a fost încheiat cu MAE pentru clarificarea competenţelor, documentul prevăzând modul de lucru la nivelul fiecărui format UE.
Protocolul conţine o anexă în care sunt înscrise domeniile de competenţă exclusivă ale fiecăruia dintre cele două ministere, precum şi cele de competenţe partajate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Astfel, potrivit acestei anexe, rămân în competenţa exclusivă a MAE următoarele teme şi politici europene: PESC; PSAC; asistenţa pentru dezvoltare, ajutorul umanitar, extinderea; Politica europeană de vecinătate; negocierea acordurilor de asociere deintre UE şi staste terţe ; strategiile macro-regionale; prezenţa românească în instituţiile UE şi în Serviciul European de Acţiune Externă.
Rămân în competenţa exclusivă a MAEur: Strategia Europa 2020; Piaţa internă; politica industrială, Pactul Euro Plus; reprezentarea României în faţa CJUE şi a Tribunalului de primă instanţă, precum şi problematica asigurării compatibilităţii legislaţiei naţionale cu normele UE (n.red. - cazurile de infringement).
Intră în competenţa partajată a celor două ministere subiecte europene foarte importante precum aderarea României la Spaţiul Schengen (titular principal MAE); MCV (titular principal MAEur); libera circulaţie a persoanelor; noul cadru multianual financiar al UE.
Documentul nu explică detaliat ce presupune această competenţă partajată şi nici ce presupune termenul de "titular principal" folosit în anexă. În schimb, protocolul menţionează că, după un an de funcţionare, va fi făcută o analiză, fiecare dintre părţi putând propune modificări.
Documentul mai prevede că, în ceea ce priveşte grupurile de lucru la nivelul UE, ministerele de linie transmit la MAEur şi MAE propunerile de mandat pentru reuniuni, care sunt avizate de MAEur.
De altfel, art 2.2 prevede explicit că Ministerului Afacerilor Europene îi revine competenţa de a aviza mandatele pentru grupurile de lucru ale Consiliului UE. În schimb, Ministerul de Externe va fi consultat şi va aviza în mod obligatoriu "mandatele grupurilor de lucru care includ componente de relaţii externe" sau mandatele care au un impact asupra relaţiilor bilaterale ale României cu statele membre.
În cazul apariţiei unor divergenţe între instituţiile implicate în cazul reuniunilor grupurilor de lucru, protocolul prevede existenţa unui comitet de coordonare. Dacă timpul este prea scurt pentru consultarea acestui comitet, prevalează opinia Reprezentanţei Permanente a României la UE, avizată de şeful reprezentanţei sau de adjunctul acestuia.
Protocolul prevede că cele două ministere elaborează împreună dosarul de participare la Consiliul European, forma finală trebuind să fie avizată de ambele ministere. Tot ambele ministere vor elabora şi vor trimite Preşedinţiei şi premierului Memorandumul de participare şi mandatul delegaţiei României la Consiliile europene.
În schimb, în cazul participării la consiliile ministeriale, cele două ministere - MAE şi MAEur - vor trebui să avizeze mandatele de participare a căror aprobare finală va fi dată de premier.
Protocolul mai prevede şi că MAE asigură reprezentarea la CAG, cu excepţia cazurilor în care pe agenda CAG se află teme în competenţa MAEur.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO