FOTO&Interviuri  Provocare pentru normele sociale: bărbaţii care poartă machiaj sunt mai atrăgători, arată un studiu

  • „Cu sau fără machiaj?” - o întrebare pentru din ce în ce mai mulţi bărbaţi. Şi una legitimă.
  • Machiajul în rândul bărbaţilor prinde popularitate, iar un nou studiu arată că cei care poartă machiaj sunt mai atrăgători.
  • De reţinut că nu se inventează roata - până în secolul al XVIII-lea, era o competiţie: bărbaţii purtau la fel de mult (sau mai mult) machiaj ca şi femeile.
  • Am stat de vorbă cu cinci bărbaţi tineri din România: dacă poartă machiaj natural sau cum li se pare ideea.
Urmărește
1608 afișări
Imaginea articolului Provocare pentru normele sociale: bărbaţii care poartă machiaj sunt mai atrăgători, arată un studiu

FOTO Captură fashionbeans

No make-up look, o faţă fresh, strălucitoare, dar matifiată în acelaşi timp, fără imperfecţiuni sau cearcăne - este o dorinţă nu doar a femeilor, ci şi a bărbaţilor preocupaţi de sănătatea pielii şi de modul în care arată. 

Un studiu ştiinţific arată că bărbaţii sunt consideraţi mai atrăgători atunci când poartă machiaj. În ultimii ani, şi reţelele de socializare joacă un rol important în doborârea prejudecăţilor şi schimarea normelor sociale. În străinătate mai ales, bărbaţii se obişnuiesc cu ideea de a folosi fond de ten, corector, rimel sau ce-o mai fi. Şi trend-ul devine o normalitate. „Este vorba întâi şi întâi de respect de sine şi grijă de sine”, spune un tânăr român, stabilit în Londra. 

Un studiu publicate zilele trecute în jurnalul ştiinţifici PLOS ONE arată că bărbaţii sunt consideraţi mai atractivi atunci când poartă puţin machiaj (cel de bază, adică: fond de ten, corector, blush). 

În cadrul cercetării, 200 de participanţi şi participante recrutaţi prin intermediul platformei de crowdsourcing Mechanical Turk de pe Amazon au fost invitaţi să evalueze nivelul de atractivitate a 40 de bărbaţi pe baza unor fotografii, evaluările lor fiind acordate pe o scară ştiinţifică de la unu la şapte (mai degrabă decât pe tradiţionala scară de la unu la 10).
 
Cu toate acestea, sondajul nu i-a informat pe participanţi că, din cele 40 de imagini prezentate, au fost doar 20 de bărbaţi, restul celor 20 de poze nu înfăţisau alţi bărbaţi, ci pe aceeaşi, dar machiaţi. În jumătate dintre fotografii, toţi cei 20 de bărbaţi erau naturali, în timp ce în cealaltă jumătate a fotografiilor bărbaţii erau machiaţi natural de un make-up artist profesionist, aspectul fiind unul „nude”, creat cu ajutorul pudrei, corectoarelor şi altor produse similare.
 

Puţin machiaj n-a omorât pe nimeni. Bărbaţii machiaţi, consideraţi mai atrăgători

 
În mod interesant, rezultatele sondajului au arătat că, în cea mai mare parte, bărbaţii care purtau produse de machiaj au fost consideraţi mai atrăgători de către participanţi.
 
„Feţele bărbaţilor au fost evaluate ca fiind mai atrăgătoare atunci când au fost prezentate purtând un machiaj subtil, comparativ cu cele prezentate fără machiaj”, a declarat Carlota Batres, psihologul care a interpretat sutidul. „Acest lucru a fost valabil atât pentru evaluatorii de sex masculin, cât şi pentru cei de sex feminin”.
 
Doar patru dintre cei 20 de bărbaţi care au fost evaluaţi de către participante au avut niveluri de atractivitate mai scăzute atunci când purtau machiaj, deşi cercetătorii nu au putut determina de ce anume s-a întâmplat acest lucru.
 
Bărbaţii din Egiptul antic obişnuiau să îşi machieze ochii, bărbaţii din epoca Imperiului Roman îşi aplicau pigment roşu pe obraji şi chiar şi bărbaţii din timpul domniei reginei Elisabeta I au fost văzuţi pudrându-şi feţele până arătau ca nişte fantome. Evident, se machiau pentru a părea mai atrăgători.
 
Cu toate acestea, cei mai mulţi bărbaţi din ziua de azi, în mod clar, nu cred că există vreun beneficiu pentru ei dacă poartă machiaj. Unii chiar cred că folosirea machiajului îi va face să pară mai puţin masculini, chiar dacă există afirmaţii ştiinţifice care demonstrează contrariul.
 
În acest studiu special, make-up artistul a fost instruit să uniformizeze pielea bărbaţilor (şi eu au hiperpigmentare), să diminueze contrastul facial (trăsături mai puţin pronunţate) şi să le facă structurile osoase mai proeminente, fără a face să pară evident faptul că aceştia purtau de fapt machiaj. Studiul susţine că toate acestea sunt, de fapt, modalităţi de a face un bărbat să pară mai tânăr, mai sănătos şi mai masculin, în mod surprinzător.
 
„Studii anterioare au constatat că un contrast facial mai mic face ca feţele să pară mai masculine”, se arată în studiu. „În plus, structura osoasă la bărbaţi afectează percepţia atractivităţii”.
 
„Prin urmare, am prezis că feţele masculine cu machiaj vor fi evaluate ca fiind mai atractive decât cele fără machiaj, deoarece machiajul ar putea fi aplicat pentru a influenţa omogenitatea pielii, contrastul facial şi percepţiile privind structura osoasă”. 
 

INTERVIURI 

 
Am stat de vorbă cu cinci bărbaţi tineri din România despre deschiderea spre a purta machiaj. Patru s-au arătat mai deschişi. Machiajul în rândul bărbaţilor este încă tabu la noi, dar depinde pe cine întrebi.
 

R: Este vreun „rău” în a te machia ca bărbat? 

 
Tony are 23 de ani, este român dar de trei luni s-a mutat în Anglia. Spune că există diferenţe colosale între ce înţeleg românii prin „îngrijire”, comparativ cu alţi europeni. „Bărbaţii din România cred că „a te îngriji” înseamnă să te razi şi să-ţi dai după cu aftershave şi deodorant la subraţ. Şi atât. În ţările mai civilizate, bărbaţii, indiferent de vârstă au un întreg „ritual” de îngrijire a feţei şi corpului. Şi se ţin de el, zilnic. Aici, eşti privit ciudat nu dacă ai balsam sau gloss pe buze, ci dacă ai buzele crăpate. 
 
Andrei (33 de ani) locuieşte în Timişoara şi spune că trendul de îngrijire şi machiaj natural este binevenit în rândul bărbaţilor preocupaţi de sănătate şi aspect fizic. „Eu mă dau zilnic cu fond de ten. Am cicatrici de la coşuri, aşa că fondul de ten face minuni. Mi-era greu sa fiu acceptat la un job, din cauza feţei: cicatrici, coşuri. Aşa că într-o zi mi-am pus jumătate de tub din fondul de ten al iubitei mele (râde). Nu ştiam prea bine. Dar m-a învăţat şi acum mă descurc, ştiu cu ce pensulă se aplică, ce tip de fond de ten mi se potriveşte, la nuanţă mă mai încurc (...). Uneori mă mai dau cu blush sau creion de ochi. Având ochii albaştri, se văd mai profunzi. Aaa, şi obligatoriu balsam de buze. Şi pudră translucidă când e mai cald.  (...) Toate machiajele sunt vegane, eco, e un standard de la care nu mă abat”. 
 
 
R: Te simţi mai puţin „bărbat” dacă porţi machiaj sau din contră? 
 
Sunt multe prejudecăţi despre masculinitate, a fi bărbat şi folosirea machiajului ca alegere. Dar bărbaţilor nu prea le mai pasă, înţeleg că sunt actori ai schimbării. 
 
Patru din cei cinci bărbaţi cu care am discutat spun că se simt „tot ei”, doar că arată mai bine şi sunt mai siguri pe ei. Al cincilea spune că nu ar purta machiaj, dar înţelege că e perfect normal ca cei care sunt influenceri sau apar mult online să folosească machiaj. 
 
  • „Mă simt tot eu, dar mai stăpân pe mine. Atât timp cât eu mă simt bine în pielea mea, de ce ar avea cineva ceva de zis?” (Andrei, 33 de ani). 
  • „Mi se pare de bun simţ să vrei să-ţi îngrijeşti un coş, sau sa te dai cu un anticearcăn. Ce e rău în asta? Sunt bărbat, dar şi pielea mea are nevoi: cremă hidradantă şi anti-aging, colagen băut mereu dimineaţa, puţin blush pentru când sunt foarte palid. Soţia se plânge pentru că îi consum blush-urile scumpe, dar am zis că mă documentez şi îmi iau propria trusă de machiaj... de parcă voi nu furaţi de la noi bic-ul sau spuma de ras (râde) (Marius, 38 de ani). 
  • „Eu folosesc din când în când fond de ten şi blush. Mi se pare că arât mai bine, mai odihnit, mai fresh” (Flavius, 24 de ani).
  • „Încă nu folosesc machiaj, deşi mă tentează. Atâţia actori şi cântăreţi poartă. Nu cred că ar fi o problemă atât timp cât e natural, dar încă mă simt inconfortabil. Mă gândesc că oamenii mă vor privi ciudat - Ia uite-l şi p-ăsta. E metrosexual sau gay” (Sorin, 31 de ani).
 
R: De ce unii bărbaţi se simt ameninţaţi de cei care poartă machiaj şi de unde „frica” de machiaj?
 
  • „De vină sunt lipsa de cunoaştere, multe stereotipuri şi prejudecăţi şi frica de a te întreba pe tine, ca bărbat, cine eşti cu adevărat şi că a-ţi place lucruri frumoase (o cămaşă roz, un gloss etc.) nu te desmasculinizează” (Tony, 23 de ani)
  • Machiajul e o artă, toţi cei care se tem de machiaj, să ştie că nu le piere testosteronul... Poate din contră (Marius, 38 de ani). 
  • „Este frica de a fi perceput gay sau feminin. E o prostie, clar. Dar asta ne face societatea şi „moştenirea” patriarhală. Ştiu puţini bărbaţi care discută între ei despre ritualuri de îngrijire a feţei, dar şi despre problemele din relaţie sau greul creşterii copiilor. E păcat” (Andrei, 33 de ani). 
 
Oricum, machiaţi sau nu, bărbaţii pot renunţa la prejudecăţi când vine vorba despre rolul machiajului în viaţa de zi cu zi. Machiajul nu are nimic ciudat în sine, fie el natural sau mai îndrăzneţ. 

 

Bărbaţii din Egiptul antic obişnuiau să îşi tapeteze ochii, bărbaţii din epoca Imperiului Roman îşi aplicau pigment roşu pe obraji şi chiar şi bărbaţii din timpul domniei reginei Elisabeta I au fost văzuţi pudrându-şi feţele până la punctul de a arăta ca nişte fantome. Evident, toate erau făcute pentru a obţine efectul de a părea mai atrăgători.
 
Cu toate acestea, cei mai mulţi bărbaţi din ziua de azi, în mod clar, nu cred că există vreun beneficiu pentru ei dacă poartă machiaj. Unii chiar cred că folosirea machiajului îi va face să pară mai puţin masculini, chiar dacă există afirmaţii ştiinţifice care demonstrează contrariul.
 
În acest studiu special, artistul de machiaj a fost instruit să crească omogenitatea pielii bărbaţilor (uniformitatea), să diminueze contrastul facial (trăsături mai puţin pronunţate) şi să le facă structurile osoase mai proeminente, fără a face să pară evident faptul că aceştia purtau de fapt machiaj. Lucrarea susţine că toate acestea erau de fapt modalităţi de a face un bărbat să pară mai tânăr, mai sănătos şi mai masculin, în mod surprinzător.
 
"Studii anterioare au constatat că un contrast facial mai mic face ca feţele să pară mai masculine", se arată în lucrare. "În plus, structura osoasă la bărbaţi afectează percepţia atractivităţii".
 
"Prin urmare, am prezis că feţele masculine cu machiaj vor fi evaluate ca fiind mai atractive decât cele fără machiaj, deoarece machiajul ar putea fi aplicat pentru a influenţa omogenitatea pielii, contrastul facial şi percepţiile privind structura osoasă."
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici