Provocarea de a fi mamă în Romania: Epuizare, lipsă de sprijin şi căutarea echilibrului - studiu

  • Un sondaj a scos la iveală starea de sănătate mentală, fizică şi emoţională a mamelor din România, subliniind lipsa de sprijin şi de echilibru în viaţa lor.
  • Întoarcerea la muncă după concediul de maternitate este adesea dificilă, iar mamele se simt neglijate sau insuficient susţinute de către angajatori.
  • Este necesară o reevaluare a modului în care societatea susţine şi valorizează maternitatea, cu un accent pe sprijinul emoţional şi profesional al mamelor.
Urmărește
374 afișări
Imaginea articolului Provocarea de a fi mamă în Romania: Epuizare, lipsă de sprijin şi căutarea echilibrului - studiu

Sursa foto: Pexels

Un sondaj efectuat în România aruncă lumină asupra sănătăţii mentale, fizice şi emoţionale a mamelor, concentrându-se pe provocările şi dificultăţile cu care se confruntă femeile care îşi asumă multiple roluri în societate, dezvăluind statistici alarmante, precum că aproape 50% dintre acestea se simt obosite şi copleşite, iar 20% nu au nicio oră liberă în timpul săptămânii.

Studiul a fost iniţiat de Andra Pintican.

Acesta a fost realizat pe baza răspunsurilor a peste 1500 de femei, punând accent pe problemele întâmpinate la reîntoarcerea la muncă după concediul de maternitate şi pe lipsa de sprijin din partea angajatorilor. Totodată, raportul evidenţiază nevoia de consiliere psihologică şi resurse pentru susţinerea mamelor în diverse aspecte ale vieţii lor.

Principalele frici ale mamelor sunt legate de timpul acordat copiilor şi familiei, de pierderea echilibrului între rolurile de mamă şi profesionist şi de eşec.

Percepţia asupra nivelului de conştientizare şi sprijinului în societatea românească faţă de starea de sănătate mentală a mamelor este predominant negativă. Sprijinul social din partea familiei, prietenilor sau comunităţii este perceput ca fiind puţin de către majoritatea mamelor.

Aceste statistici reflectă aspecte relevante legate de starea de sănătate, echilibrul între viaţa personală şi profesională, precum şi de provocările şi fricile cu care se confruntă mamele din România.

Se subliniază şi importanţa echilibrului între viaţa profesională şi cea familială, precum şi necesitatea de a recunoaşte şi de a valoriza contribuţia mamelor în societate.

Raportul evidenţiază şi nevoia de schimbare a mentalităţii şi a politicilor în ceea ce priveşte sprijinul acordat mamelor în mediul de lucru. Sunt propuse mai multe recomandări pentru companiile angajatoare în vederea îmbunătăţirii condiţiilor pentru mamele angajate, inclusiv flexibilitate în program, suport pentru alăptare şi consiliere psihologică.

Materialul reprezintă un apel la conştientizarea şi la acţiunea în vederea îmbunătăţirii condiţiilor pentru mamele din România, evidenţiind necesitatea de a recunoaşte şi de a sprijini rolul vital al acestora în societate.

Raportul INTEGRAL poate fi CITIT pe airost.ro/raport/

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici