Prună: Mi-am propus să fac Agenția de recuperare a prejudiciilor operațională până în iulie

Ministrul Justiției Raluca Prună a declarat, miercuri, că și-a propus că facă operațională Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, instituție prin care se va urmări recuperarea prejudiciilor cauzate prin infracțiuni, până la sfârșitul lunii iunie.

Urmărește
2 afișări

"Eu mi-am stabilit, împreună cu echipa extraordinară din Ministerul Justiției care a lucrat la acest proiect, un termen foarte ambițios și am promis că la sfârșitul lui iunie anul acesta, deci în primul semestru, ea va fi operațională", a declarat Prună, la Digi24, întrebată în ce stadiu este Agenția de recuperare a prejudiciilor.

Ea a mai spus că cel mai important lucru în materia "infracționalității gulerelor albe" este recuperarea banilor.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, pe 11 noiembrie, proiectul de lege privin înființarea Agenției de recuperare a prejudiciilor, cu 221 de voturi "pentru", 9 abţineri şi 1 vot "împotrivă". Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea o lună mai târziu.

În 13 octombrie, proiectul de lege a fost respins de Senat, fiind înregistrate 66 de voturi "pentru", 6 abţineri şi 36 de voturi "împotrivă". Numărul voturilor favorabile înregistrate a fost insuficient pentru adoptarea unei legi cu caracter organic. Pentru aprobare, proiectul de lege ar fi trebuit să fie votat de minimum 84 de senatori

În dezbaterile din Comisia juridică a Camerei Deputaților numele agenției a fost modificat, devenind astfel Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, în loc de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Sechestrate, așa cum era inițial.

Agenţia urmează să fie condusă de un director general, judecător, procuror sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, numit prin ordin al ministrului Justiţiei.

Spre deosebire de forma iniţială a legii, care stipula că, pentru a fi numit director general al Agenţiei, persoana respectivă trebuie "să nu facă şi să nu fi făcut parte, în ultimii 5 ani, din niciun partid politic, formaţiune sau alianţă politică", deputaţii au decis modificarea articolului astfel încât directorului general al Agenţiei trebuie doar "să nu facă parte din niciun partid politic, formaţiune sau alianţă politică".

În forma adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, bunurile imobile intrate, prin confiscare, în proprietatea privată a statului pot fi transmise cu titlu gratuit în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, la cererea consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, după caz, prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice la propunerea Agenţiei, pentru a fi utilizate pentru obiective de natură socială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici