Nivelul apei pe râul Prut a atins, în cursul zilei de marţi, nivelul de 712 centimetri, la staţia hidrometrică Drânceni, judeţul Vaslui, cu doi centimetri mai mult decât nivelul istoric atins în urmă cu doi ani.
Tot la intrarea în judeţul Vaslui, debitul a ajuns la 675 de metri cubi pe secundă şi este în continuare în creştere, cu posibilitatea depăşirii unui debit de 800 de metri cubi pe secundă, ţinând cont de evacuările controlate făcute în amonte, din acumularea Stânca Costeşti, judeţul Botoşani.
„Din raportările făcute de reprezentanţii Apelor Române, digul de protecţie se comportă bine până în acest moment, chiar dacă au apărut punctual unele mici probleme, dar care au fost rezolvate. De exemplu, la Drânceni, au apărut două breşe în primul dig de protecţie, dar s-a intervenit cu saci cu nisip şi au fost astupate. Însă, în această zonă, nu este exclus ca apa, odată cu creşterea nivelului, să ajungă până la digul mare pe care se află şi drumul naţional care leagă judeţele Vaslui şi Iaşi pe malul Prutului, dar fără a exista riscul să fie inundat”, a declarat marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Csaba Levente Szekely, prefectul judeţului Vaslui.
Creşterea continuă a nivelului apei pe Prut a dus la inundarea aproape în totalitate a celor 5.000 de hectare de teren, majoritatea păşune, din zona îndiguită a râului de pe teritoriul judeţului Vaslui.
Potrivit prefectului de Vaslui, nu sunt afectate gospodăriile populaţiei sau drumuri pe de teritoriul judeţului.