- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prutul va atinge debitul maxim la Trifeşti, dar nu există pericol de inundaţii
Directorul Administraţiei Naţionale Apele Române, Marius Postelnicescu, a declarat că, în cursul zile de vineri, Prutul va ajunge la debit maxim în localitatea Trifeşti, în urma deversărilor făcute la Stânca-Costeşti, însă nu există pericol de inundaţii în zonă.
Prutul va atinge debitul maxim la Trifeşti, dar nu există pericol de inundaţii (Imagine: Mediafax Foto)
Directorul a precizat că la barajul de la Stânca-Costeşti nivelul apei a scăzut cu peste 40 de centimetri, şi se efectuează în continuare deversări cu 640 de metri cubi pe secundă.
Postelnicescu a mai arătat că se lucrează pentru înălţarea digurilor din cele trei localităţi din incinta unu de lângă barajul Stânca-Costeşti, Trifeşti, Frăsuleni şi Sculeni. Digurile au fost supraînălţate cu saci de nisip şi hidrobaraje.
De asemenea, pe 66 de kilometri din cei 200 din zona respectivă apa a ajuns la piciorul digurilor, nefiind probleme sau risc de inundaţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Directorul Apele Române a mai arătat că în jurul orelor 13.00-14.00 debitul maxim în urma deversărilor făcute la Stânca-Costeşti va ajunge în localitatea Trifeşti. Acest debit maxim se va menţine pe parcursul a aproximativ 12 ore, însă situaţia este sub control şi nu există pericol de inundaţii.
Secretarul de stat Victor Paul Dobre a declarat, vineri dimineaţă, la prezentarea bilanţului Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), că numărul persoanelor evacuate din cauza inundaţiilor a scăzut la 5.934, cele mai multe fiind din judeţele Iaşi şi Bacău.
Potrivit secretarului de stat, sunt în continuare 154 de localităţi afectate, numărul persoanelor decedate fiind acelaşi, cinci. De asemenea, sunt 487 de locuinţe distruse, alte 187 în pericol de prăbuşire, numărul locuinţelor inundate fiind 2.642.
Victor Paul Dobre a precizat şi că numărul fântânilor inundate a scăzut la 9.904, 8.873 de gospodării fiind în continuare afectate.
Totodată, aproape 40.000 de hectare de teren agricol au fost inundate, iar aproximativ 23 de localităţi sunt în continuare fără curent electric.
Victor Paul Dobre a mai arătat că se lucrează cu 2.131 de efective, din care 1.652 angajaţi MIRA, cu precădere angajaţi ai Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Jandarmeriei.
La rândul său, directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Petre Stanciu, a spus că în sectorul Oroftiana-Rădăuţi-Prut debitele sunt în scădere, în timp ce sectorul din aval, cuprins între localităţile Stânca-Trifeşti-Ungheni se află sub cod roşu, iar în aval de râul Prut este în vigoare codul galben.
În cursul după-amiezii de vineri, după ce vor primi valorile debitelor Prutului, autorităţile vor reactualiza avertizarea hidrologică, a mai spus acesta.
Avertizarea cod roşu de inundaţii rămâne valabilă, pe sectorul Stânca-Ungheni al râului Prut, până vineri, la ora 16.00. Totodată, hidrologii menţin codul portocaliu pe râul Siret, pe sectorul Drăgeşti - acumularea Galbeni, aferent judeţului Bacău, iar pentru sectorul Ungheni – Drânceni de pe Prut, din judeţele Iaşi şi Vaslui, a fost emisă o avertizare cod galben.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO