- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PSD stabilește, luni, dacă o sancționează pe Firea. Dăncilă, așteptată în CEx cu analiza miniștrilor
CExN al PSD se reunește, luni, la Parlament, la ora 11.00, după o ședință informală care a avut loc duminică în prezența lui Liviu Dragnea și a Vioricăi Dăncilă, pe tema remanierii și a activității politice a Gabrielei Firea. Primarul Capitalei a spus că o eventuală sancțiune ar afecta-o doar uman.
În acest context, în legătură cu calea de acțiune împotriva edilului general al Bucureștiului au fost mai multe reacții în rândul social-democraților.
Astfel, președintele PSD Sector 1, primarul Daniel Tudorache, a declarat duminică, la Digi 24, că primarul Capitalei, Gabriela Firea, nu va fi „sub nicio formă” exclusă din partid și a adăugat că rămâne de văzut dacă în ședința de luni a CExN îi va fi retras sprijinul politic pentru șefia PSD București.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Firea a declarat duminică seara, la același post de televiziune, că nu știe dacă va fi sancționată în ședința CExN al PSD de luni, dar că o eventuală pierdere a funcțiilor în partid nu o va afecta politic, ci doar uman. „Prezența mea în BPN și CEx nu au adus nimic bun bucureștenilor”, a spus aceasta. Ea a adăugat că nu vrea să fie exclusă din partid.
Declarațiile lui Tudorache și Firea au venit după ce președintele PSD Liviu Dragnea și o parte din liderii filialelor județene au participat, duminică, la Parlament, la o întâlnire informală înaintea ședinței de luni a CExN al formațiunii, la „socializare” fiind prezent și premierul Viorica Dăncilă, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din partid. Potrivit surselor citate, la întâlnirea de la Parlament a fost discuții despre remanierea Guvernului, dar și despre activitatea politică din ultima perioadă a primarului Capitalei, Gabriela Firea.
Firea este vicepreședinte național PSD, lider interimar al organizației de București și președintele filialei județene din Ilfov.
Comitetul Executiv Național al PSD se reunește luni, la Parlament, de la ora 11.00.
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că la ședința CExN ar trebui să fie luată o măsură „cât mai drastică”, și anume excluderea din formațiune sau retragerea sprijinului politic pentru primarul Capitalei, Gabriela Firea.
Referitor la acest subiect, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a afirmat vineri, pentru MEDIAFAX, că este „obligatoriu” ca formațiunea să tranșeze cazul primarului general al Capitalei, care prin declarațiile sale „afectează întregul partid”.
Și liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că speră să nu continue „cursa excluderilor” la ședința CExN de luni, dar depinde și de ce își dorește Gabriela Firea, el menționând că s-ar putea ca primarul Capitalei să vrea să-și piardă calitatea de membru de partid.
Pe de altă parte, Gabriela Firea a spus vineri că își așteaptă „sentința” la Comitetul Executiv Național al PSD și că nu vor fi surprize în privința situației sale, întrucât știe că „se dorește” să fie înlăturată de la conducerea PSD București și Ilfov pentru că cei care sunt în dezacord cu liderul PSD sunt „decapitați”.
În ceea ce privește discuțiile asupra remanierii guvernamentale, subiectul aflat pe agenda partidului încă din luna august a fost amânat succesiv din cauza programului premierului Viorica Dăncilă, a referendumului pentru familie și a tensiunilor interne.
Referitor la schimbarea miniștrilor Cabinetului Dăncilă, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a explicat duminică, pentru MEDIAFAX, că la ședința CExN vor fi stabilite „coordonatele remanierii”, iar prim-ministrul va prezenta raportul de evaluare a miniștrilor.
Încă din data de 21 august, liderul PSD Liviu Dragnea anunța că este nemulțumit de unii miniștri și că o discuție în prezența premierului, despre activitatea echipei guvernamentale, va avea loc în prima ședință CExN.
Reuniunea destinată remanierii guvernamentale a fost însă amânată, timp de peste două luni de zile, din mai multe motive, precum deplasările externe efectuate de șeful Executivului referendumul pentru familia tradițională, precum și tensiunile interne generate de scrisoarea anti-Dragnea.
Liderii județeni PSD au exprimat opinii diferite cu privire la portofoliul Dezvoltării Regionale, ocupat de vicepremierul Paul Stănescu.
Prin urmare, liderul PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bădălău, a declarat, pe 6 noiembrie, că Stănescu ar trebui să rămână în Guvern pentru că și-a îndeplinit măsurile din programul de guvernare și „PNDL funcționează 90%”. Pe de altă parte, vicepreședintele PSD Marian Oprișan a declarat, pe 24 octombrie, că miniștrii care nu au comunicat public măsurile bune pe care le-au luat „nu au ce să caute” în Executiv, social-democratul spunând că Stănescu este „destoinic”, dar „nu a comunicat deloc”.
Liviu Dragnea a declarat, pe 21 septembrie, că un ministru care „nu are calitate de bun comunicator” nu trebuie să rămână în Guvern.
Ministrul Justiței, Tudorel Toader, a declarat, vineri, că nu știe dacă va fi remaniat sau nu, însă a subliniat că nu este „bătut în cuie” în această demnitate.
În schimb, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus, sâmbătă la Brașov, că își păstrează aprecierile pozitive pentru Toader. La rândul său, președintele PSD, Liviu Dragnea, afirma pe 31 octombrie că la acel moment nu se punea problema remanierii ministrului Justiției, Tudorel Toader, și că prezența acestuia în Guvern nu depinde de emiterea unei ordonanțe de urgență pe amnistie și grațiere.
Vicepremierul Viorel Ștefan a declarat, pe 31 octombrie, că nu poate să anticipeze dacă va mai rămâne sau nu în Guvern după remaniere, însă a precizat că merge pe proiectul șefiei ASF la care și-a depus candidatura. Întrebat ce se va întâmpla dacă nu va fi numit președinte ASF, vicepremierul a declarat: „Rămân parlamentar”. Între timp, la șefia ASF a fost ales pentru un nou mandat actualul titular, Leonardo Badea.
Liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, a anunțat, pe 6 noiembrie, că ar intra în Guvern dacă partidul consideră că „aduce un plus” Executivului, însă nu ar accepta, de exemplu, să fie ministru al Turismului, pentru că este un domeniu la care nu se pricepe. Social-democratul a explicat că va accepta o eventuală ofertă a partidului cu condiția să fie un minister la care să se priceapă.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, pe 8 noiembrie, că el nu a primit reproșuri din partea Vioricăi Dăncilă, dar că un ministru nu are cum să rezolve toate problemele chiar dacă ar lucra „zi și noapte încontinuu”.
De asemenea, ministrul Transporturilor, Lucian Șova (PSD), a spus, pe 31 octombrie, că se simte „flatat” de faptul că numele său figurează pe listele pentru remanierea guvernamentală și a indicat că nu are nimic să-și reproșeze.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat pe 2 octombrie că nu se teme de o posibilă remaniere guvernamentală, deoarece îi este teamă numai de Dumnezeu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO