Psiholog, despre cei care fac live pe Facebook în timp ce se află la volan: Au nevoie de atenţie şi le lipseşte încrederea în sine

Un psiholog din Timişoara consideră că persoanele care fac live pe Facebook în timp ce conduc maşina au o nevoie foarte mare de atenţie şi o lipsă de încredere în sine, iar prin încercările “disperate” de a se integra îşi pun viaţa în pericol, dar şi pe a celor din jur.

Urmărește
1170 afișări
Imaginea articolului Psiholog, despre cei care fac live pe Facebook în timp ce se află la volan: Au nevoie de atenţie şi le lipseşte încrederea în sine

Foto: Pixabay

Psihologul clinician Adina Burghel a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că reţelele de socializare au ajuns să aibă un efect extrem de puternic asupra indivizilor, pentru că îi fac să se simtă foarte puternici, plus că îşi pot crea imaginea aşa cum şi-o doresc.

”Reţelele de socializare au un efect extrem de puternic asupra indivizilor. Reţeaua de socializare ajunge să îl facă pe individ să se simtă foarte puternic, unic, de neatins. Facebook, în cazul de faţă, a devenit un substitut al eu-lui nostru social. Individul îşi crează o imagine aşa cum şi-o doreşte el, se prezintă pe sine în termeni dezirabili, se face apreciat, admirat, invidiat chiar. Interacţiunea socială este virtuală şi aproape unilaterală: cel care transmite live primeşte un like, o inimioară, ajungând astfel să se simtă validat, apreciat social. Răspunsurile celorlalţi reprezintă oglinda care ne reflectă valoarea. Utilizatorul poate controla perfect imaginea pe care o are”, a explicat psihologul timişorean.

De asemenea, Adina Burghel a precizat că şoferii care fac live-uri pe Facebook au o nevoie foarte mare de atenţie, iar prin recurgea la astfel de metode, speră să fie integraţi într-un grup.

“Oamenii simt permanent nevoia de confirmare, de apreciere în acţiunile, gândurile sau intenţiile lor. Îşi doresc să fie admiraţi, să fie în conformitate cu ideea societăţii despre omul „ideal”, „bun”, „perfect”. Îndeplinirea acestei nevoi se poate realiza în termeni normali, sănătoşi. De exemplu, alegând o viaţă artistică, teatrul, muzica. Alteori, poate fi aleasă o metodă mai puţin sănătoasă de îndeplinire a nevoii de confirmare. Şi aici vorbim despre tendinţa tot mai mare a invidizilor de a se valida prin intermediul reţelelor de socializare. Indivizii din această categorie au o nevoie foarte mare de atenţie, au o lipsă de încredere în sine, speră ca prin publicarea imaginilor cu ei înşişi sau a live-urilor cu ei să îşi îmbunătăţească statutul social, să fie integraţi într-un grup. Cei care au această condiţie aproape de limita patologicului, prin încercările lor disperate de a se integra în rândul celor din jur şi de a fi validaţi, se pun pe ei înşişi în pericol, şi iată şi pe cei din jurul lor. Vorbim despre o manifestare la limita patologicului, deoarece simptomele sunt similare cu alte comportamente de predispoziţie la adicţie, un comportament cu potenţial obsesiv”, a declarat psihologul clinian.

Totodată, Adina Burghel a mai precizat că trebuie să existe o limită între dorinţa de a primi aprecieri şi nevoia dependentă de acestea.

“Cu toţii avem nevoia de apreciere. Acest lucru ne face să ne simţim iubiţi, importanţi. Acest lucru ne validează ca fiinţe sociale. Important este să găsim o limită între bucuria, dorinţa de a primi aprecieri şi nevoia, dependenţa de acestea”, a conchis psihologul timişorean.

O fetiţă în vârstă de nouă ani şi un bărbat, care era în direct pe Facebook, au murit, vineri noaptea, în urma unui accident petrecut pe drumul care leagă Timişoara de Moraviţa, în judeţul Timiş, în care au fost implicate două maşini şi un tractor. Fratele fetiţei, un băiat de trei ani, are coloana ruptă, fiind supus şi unei intervenţii chirurgicale la Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara.

Şoferul care a provocat accidentul se numea Florin Muntean, în vârstă de 31 de ani, din Oraviţa, şi era pasionat de viteză. De altfel, pe pagina sa de Facebook, tânărul s-a filmat şi a transmis live de mai multe ori în timp ce conducea chiar şi cu 220 km/h.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici