Punctul de trecere a frontierei de la Porţile de Fier II dintre România şi Serbia a fost deschis

Punctul de trecere a frontierei de la Porţile de Fier II dintre România şi Serbia a fost deschis, miercuri, în prezenţa a peste 200 de sârbi şi de români din Valea Timocului, panglica inaugurală fiind tăiată de miniştrii de Interne ai celor două ţări, Traian Igaş şi Ivica Dacic.

Urmărește
2157 afișări
Imaginea articolului Punctul de trecere a frontierei de la Porţile de Fier II dintre România şi Serbia a fost deschis

Punctul de trecere a frontierei de la Porţile de Fier II dintre România şi Serbia a fost deschis(Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Peste 200 de români din Valea Timocului şi sârbi au venit cu autocare din Valea Timocului şi au mers pe podul dintre România şi Serbia, pe jos, până la graniţa cu România pentru a asista la tăierea planglici de operaţionalizare a punctului de la graniţa dintre cele două ţări.

Panglica a fost tăiată de ministrul român al Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi de ministrul Afacerilor Interne din Republica Serbia, Ivica Dacic.

După tăierea planglicii, cei doi miniştri au mers în vama românească, unde le-au cerut poliţiştilor de frontieră români să le ştampileze paşapoartele ca simbol al inaugurării punctului de trecere a fontierei.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat că deschiderea circulaţiei prin punctul PF2 este un moment aşteptat de mult timp atât de partea română, cât şi de cea sârbă.

"Practic ce am văzut cu toţii astăzi, relaţia dintre România şi Serbia a mai făcut un pas în a se apropia şi cred că cei mai fericiţi sunt oamenii din cele două zone, din Mehedinţi şi din Valea Timocului. Apreciez ce a făcut ministrul Dacic, şi-a arătat toată disponibilitatea pentru o bună cooperare. În contextul european, acesta este demersul pe care trebuie să-l facă fiecare ţară", a spus Igaş.

Traian Igaş a mai declarat că România susţine în continuare aderarea Serbiei la Uniunea Europeană.

"Am avut o discuţie cu domnul ministru Dacic şi printre altele a apreciat că a venit în Uniunea Europeană. Eu cred că mai devreme sau mai târziu acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Serbia, iar noi, partea română, prin cooperarea pe care o avem cu Serbia, vom fi alături de ei în acest proces de integrare în Uniunea Europeană", a mai spus Igaş.

În finalul discursului, Traian Igaş a mai spus că deschiderea circulaţiei prin punctul de trecere a frontierei Porţile de Fier II este o consecinţă a faptului că la Bucureşti şi Belgrad sunt interese de bună cooperare.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne din Serbia, Ivica Dacic, a apreciat că deschiderea acestui punct contribuie la dezvoltarea relaţiilor bilaterale între cele două state.

"Cu mulţi ani în urmă, când am fost în vizită în România, mi-a rămas întipărită în minte o vorbă, România are doi prieteni: Marea Neagră şi Serbia. Noi nu avem mare, deci nouă ne rămâne doar România", a spus ministrul sârb.

Cei doi miniştri au discutat la inaugurarea vămii Porţile de Fier II şi despre posibilitatea deschiderii la frontiera dintre cele două ţări a unor puncte de mic trafic în măsura în care legislaţia Uniunii Europene şi Schengen permite acest lucru, având în vedere că Serbia nu este membră a Uniunii Europene.

La deschiderea circulaţiei au participat, pe lângă cei doi miniştri de Interne, şi prefecţi din Mehedinţi, Caraş-Severin şi Timiş, chestorul Marian Tutilescu şi inspectorul general al Poliţiei de Fontieră Române, Ioan Buda.

Pentru efectuarea controlului la frontieră în bune condiţii, la punctul de trecere a frontierei aflat pe teritoriul României a fost încadrat personal specializat, fiind dotat cu tehnică de comunicaţii şi aparatură performantă, conform standardelor europene.

De asemenea, autorităţile române au obtinut toate avizele necesare de la Comisia Europeana pentru operaţionalizarea şi deschiderea punctului de trecere în regim de trafic internaţional de persoane şi mărfuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici