- Home
- Social
- (13.07.2023, 07:48)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Puşkin, artistul care l-a criticat pe Lukaşenko, a murit în închisoare
Critic al preşedintelui bielorus, Ales Puşkin a fost prizonier politic, iar cauzele morţii în secţia de Terapie Intensivă din închisoarea Grodno nu sunt clare.
Urmărește
8467 afișări
Ales Puşkin a aruncat gunoi de grajd în biroul preşedintelui Alexander Lukaşenko, ca un act de protest „artistic” împotriva regimului de la Minsk. A murit într-o celulă din închisoarea Grodno. Cauza morţii artistului Ales Puşkin, în vârstă de 57 de ani, nu este cunoscută. Dar soţia sa, Janina Demuch, a spus că „a murit în secţia de Terapie Intensivă a închisorii în circumstanţe neclare”.
Autorităţile din Belarus nu au comentat. Puşkin a fost un activist politic şi caricaturist. În centrul operei sale artistice se află preşedintele Lukaşenko, portretizat în iad, înconjurat de poliţişti, într-o frescă dintr-o biserică din oraşul belarus Bobr. În 1999, Puşkin a fost condamnat la doi ani pentru că a răsturnat un cărucior de gunoi de grajd la intrarea în biroul prezidenţial din Minsk.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
Puşkin a participat activ la protestele opoziţiei politice. Arestat din nou în martie 2021, a fost apoi condamnat la cinci ani de închisoare pentru incitare la ură şi „profanarea simbolurilor statului”, după ce a expus portretul lui Evgheni Zihar, un naţionalist belarus care a colaborat cu naziştii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În timpul citirii sentinţei, s-a dezbrăcat în semn de protest, gest care l-a costat 13 zile de izolare. În aprilie anul trecut, el a fost transferat la colonia corecţională nr. 22, în noiembrie, judecătorul districtual Ivatsevichi decide să-l transfere pe Puşkin într-o colonie penală pentru o perioadă de un an şi jumătate. Aici, artistul s-a ales cu probleme a stomac, în martie trecut, episod în urma căruia a fost transferat la închisoarea nr. 1 din Grodno. Până în noaptea de 11 iulie, când, potrivit soţiei sale, Puşkin a murit.
Liderul opoziţiei din Belarus în exil, Svetlana Thikanovskaia, a spus că are inima zdrobită din cauza morţii lui Puşkin şi a cerut o anchetă. „Este clar că Puşkin a devenit o altă victimă tragică a regimului Lukaşenko”, a spus ea. „Mii de prizonieri politici suferă în închisorile din Belarus pentru că au participat la proteste pro-democraţie, au sprijinit Ucraina sau pur şi simplu şi-au exprimat convingerile”.
După realegerea disputată a lui Lukaşenko din august 2020, autorităţile de la Minsk au reprimat cu brutalitate protestele prin arestarea a 35.000 de persoane, cu bătăi ale poliţiei şi multe organizaţii neguvernamentale şi mass-media independente închise. Potrivit ONG-ului Viasna, Belarus a încarcerat aproape 1.500 de prizonieri politici, inclusiv un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Ales Bialiatski.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe