Puţine spitale din România ar putea face faţă unui dezastru natural

Mai puţin de 20% din spitalele din România sunt consolidate astfel încât să facă faţă unui dezastru, iar restul de 80% nu ar putea rezista unor catastrofe naturale pentru că nu au amenajate unităţi de primiri urgenţe, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, de Ziua Mondială a Sănătăţii.

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Puţine spitale din România ar putea face faţă unui dezastru natural

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul a precizat că sunt multe spitale de urgenţă care nu ar putea face faţă unui dezastru natural, demnitarul adăugând că, potrivit unei statistici a Băncii Mondiale din 2002, jumătate din unităţile sanitare din România ar fi afectate de un cutremur.

Ion Bazac a făcut această declaraţie în contextul în care cutremurul care a avut loc, cu o zi în urmă, în oraşul L'Aquila (60.000 de locuitori), capitala provinciei Abruzzo, situat la 100 de kilometri nord-est de Roma, a afectat chiar spitalul din localitate.

Potrivit lui Bazac, Ministerul Sănătăţii are fonduri pentru consolidarea a 30 de spitale.

În 7 aprilie se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii, iar în acest an sărbătoarea este marcată sub deviza "Salvăm vieţi, pregătim spitalele pentru situaţii de urgenţă".

La nivel global, numărul dezastrelor şi a situaţiilor de criză este în creştere. În 2008, au avut loc 321 de dezastre naturale la nivel mondial care au dus la moartea a 235.816 oameni număr de aproape patru ori mai mare decât media deceselor similare pentru anii 2001-2007. Două catastrofe naturale majore au contribuit în special la creşterea acestei valori, ciclonul Nargys a ucis 138.366 persoane în Myanmar, iar cutremurul din regiunea Sichuan din China a condus la 87.476 decese conform UNISDR (United Nations International Strategy for Disaster Reduction).

Potrivit specialiştilor, tendinţa de creştere a numărului evenimentelor de acest fel şi a impactului acestora este cauzată de schimbările climatice şi de creşterea populaţiei, de aglomerarea excesivă a oraşelor şi de existenţa de clădiri şi locuinţe nesigure în caz de dezastre.

Asia a fost cea mai afectată, nouă din cele zece ţări cu cel mai mare număr de decese cauzate de dezastre provenind de pe acest continent.

Alături de alte evenimente meteorologice, inundaţiile au reprezentat una din cele mai frecvente cauze de dezastre naturale în 2008. Conflictele şi războaiele au generat de asemenea multă suferinţă şi decese în diferite ţări ale lumii solicitând la maximum capacitatea de răspuns a sistemelor sanitare potrivit unei prezentări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Dezastrele au de asemenea un impact economic devastator, numai în 2008 acestea implicând costuri de 181 miliarde de dolari mai mult decât dublul mediei anuale de 81 miliarde de dolari pentru anii 2001-2007. Astfel, cutremurul din Sichuan a produs pagube estimate de 85 miliarde de dolari, iar uragunul Ike, din SUA, de 30 miliarde de dolari.

Deşi în ţările în curs de dezvoltare trăiesc numai 11% din oamenii expuşi biografic dezastrelor naturale, în aceste ţări au loc mai mult de 53% dintre decesele induse de aceste cauze la nivel mondial, potrivit raportului OMS.

Diferenţa dintre impactul unor dezastre similare în ţări diferite arată că vieţile multor oameni care trăiesc în ţările în curs de dezvoltare pot fi salvate prin intervenţii adecvate iar cauza celor mai multe decese în astfel de situaţii este lipsa măsurilor adecvate luate la timp.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici