Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, a declarat că seceta din ultimele luni a dus la micşorarea producţiei româneşti, astfel că s-a ajuns la o producţie autohtonă de 30 la sută.
Preţul la grâu a crescut cu 25 la sută în ultimele trei săptămâni, ajungând la 5.500 – 5.800 de lei vechi pe kilogram şi estimăm că ar putea să crească cu până la 40 de procente.
În condiţiile în care firmele plătesc din ce în ce mai mult pentru grâu, ele anunţă scumpiri ale produselor de panificaţie şi patiserie. Scumpirile se vor face simţite treptat, începând cu 5-6% şi urmând să ajungă la 30-40%, până la sfârşitul anului.
Producătorii vor urca preţurile diferenţiat, în funcţie de zonă. În judeţe precum Harghita, Braşov, Alba, unde grâul se vinde mai scump, suprafeţele cu acest tip de culturi fiind reduse, preţul va fi mai mare, estima preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie Anamob,Viorel Marin.
Recolta redusă şi preţurile mari vor determina producătorii să apeleze la importuri.