RABLA 2014: Dealerii auto se pot înscrie şi luni în program

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă că sesiunea de depunere şi validare a dosarelor dealerilor auto pentru înscrierea în programul Rabla, care a început în 24 martie şi trebuia să se încheie vineri, se prelungeşte şi luni.

Urmărește
959 afișări
Imaginea articolului RABLA 2014: Dealerii auto se pot înscrie şi luni în program

RABLA 2014: Dealerii auto se pot înscrie şi luni în program (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Condiţiile de participare la programul Rabla 2014, precum şi documentele pe care trebuie să le depună producătorii sau dealerii auto pot fi găsite în Ghidul de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional, publicat pe site-ul AFM.

Lista producătorilor, importatorilor de autoturisme şi distribuitorilor autorizaţi să participe în anul 2014 la programul Rabla, precum şi cea a colectorilor autorizaţi să preia maşinile uzate, va fi publicată pe site-ul AFM.

Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Adrian Gearâp, a dispus alocarea unui număr de 17.000 de tichete pentru persoane fizice şi 3.000 de tichete pentru persoane juridice şi instituţii publice. Tichetele vor fi alocate electronic, în sistemul informatic gestionat de AFM.

Cei care doresc să se înscrie anul acesta în programul Rabla o vor putea face la orice dealer dintre cei care vor fi validaţi şi îşi vor putea casa vechea maşină la orice colector autorizat, numai pentru radierea maşinii trebuind să meargă la Poliţie în judeţul unde vehiculul este înmatriculat.

Solicitanţii îşi vor alege din lista dealerilor validaţi unul la care se vor înscrie, după care pot merge la oricare dintre colectorii autorizaţi să îşi caseze maşina, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii AFM.

Distribuţia tichetelor Rabla nu se va mai face anul acesta pe judeţe, în funcţie de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritorială, ci în funcţie de cerere, tichetele electronice urmând să fie extrase dintr-o bază de date naţională de dealerii auto validaţi, pe măsură ce se înscriu solicitanţii, a anunţat ministrul Mediului Attila Korodi. Totodată, tichetele nu vor mai fi distribuite în etape, ci vor fi toate disponibile de la lansarea programului.

Anul acesta, cei care vor dori să îşi caseze maşina mai veche de opt ani pentru a beneficia de o reducere de 6.500 de lei la achiziţia unui autoturism nou se vor pezenta direct la dealerul auto de la care sunt interesaţi să cumpere şi se vor înscrie, urmând ca apoi să meargă la un colector pentru casare, la Poliţie pentru radierea autovehiculului şi să revină la dealer pentru a încheia contractul de vânzare-cumpărare.

Cei care vor să îşi caseze vechea maşină, dar nu şi să cumpere o maşină nouă, pot ceda dreptul de folosire a primei de casare altcuiva, cu care trebuie să meargă la dealer. Atunci când va fi eliberat tichetul electronic, acesta va fi pe numele celui care cumpără autoturismul, a mai precizat ministrul Attila Korodi.

Astfel, nemaiexistând fizic tichete, ele nu vor mai putea fi obţinute şi vândute de cei care au de casat o maşină, dar nu vor să cumpere o maşină nouă. În schimb, cei aflaţi în această situaţie trebuie să se înţeleagă din start cu cineva care vrea să cumpere o maşină nouă, căruia să îi cedeze reducerea de 6.500 de lei.

Ministerul Mediului intenţionează lansarea programului Rabla 2014 după data de 1 aprilie, a mai spus ministrul.

Anul trecut, în cadrul programului Rabla au fost alocate 23.000 de tichete, dintre care 20.000 pentru persoane fizice şi 3.000 pentru firme şi instituţii publice. Au fost distribuite 20.922 de tichete astfel: 19.211 către persoanele fizice şi 1.711 de tichete către instituţii şi firme.

În ceea ce priveşte casarea autovehiculelor uzate şi achiziţionarea autovehiculelor noi prin program, 19.846 de unităţi au făcut obiectul dezmembrării, în timp ce numărul unităţilor achiziţionate a fost de 13.465 (11.862 de maşini au fost achiziţionate de către persoanele fizice, iar 1.603, de instituţii şi firme), informează AFM într-un răspuns la solicitarea MEDIAFAX.

Anterior, între 2010 şi 2012, pentru casare se obţinea un tichet de 3.800 de lei, iar la achiziţionarea autoturismului nou puteau fi folosite până la trei tichete.

În 2010, au fost casate 186.854 de maşini, fiind cumpărate aproape 60.000 de autoturisme noi cu ajutorul tichetelor valorice.

În 2011, au fost scoase din uz 116.641 de maşini vechi şi au fost cumpărate aproximativ 40.000 de vehicule noi.

În 2012, au fost casate 44.857 de autovehicule uzate şi achiziţionate 15.149 de maşini noi, dintre care 4.740 de origine autohtonă. Pentru achiziţionarea autovehiculelor noi s-au utilizat 44.688 de tichete valorice, dintre cele 45.000 alocate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici