- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.09.2014, 14:44)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Radarul pădurilor", obligatoriu din 8 octombrie. Cum va funcţiona sistemul. Ministrul Doina Pană: Populaţia nu va fi afectată
Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri Doina Pană, a declarat pentru MEDIAFAX că sistemul informatic de control pentru prevenirea tăierilor ilegale va fi testat în toată ţara din 21 septembrie şi implementat din 8 octombrie, iar populaţia nu va fi afectată în exploatarea lemnului pentru uz casnic.
Urmărește
4669 afișări
"Radarul pădurilor", obligatoriu din 8 octombrie. Cum va funcţiona sistemul. Ministrul Doina Pană: Populaţia nu va fi afectată (Imagine: Mediafax Foto)
Doina Pană a precizat că, în urma testării sistemului de control, cunoscut ca "Radarul pădurilor", în nouă judeţe din ţară (Alba, Argeş, Bihor, Caraş-Severin, Covasna, Sibiu, Suceava, Vâlcea şi Vrancea), a făcut, printr-o hotărâre de Guvern, adoptată miercuri, unele modificări de natură tehnică, pentru clarificarea unor aspecte.
Totodată, a crescut cantitatea de lemn care poate fi transportată de cetăţeni cu atelaje, pentru uz casnic, de la un metru cub la trei metri cubi pe transport. În această situaţie, cel care transportă nu trebuie să acceseze sistemul informatic, ci primeşte aviz de la lucrătorul silvic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
Simion: Am adus o dubă cu mutări, relocări, debarasări / Nu vom legitima prin prezenţa noastră un preşedintele ilegitim
Ministrul a mai spus că softul a fost perfecţionat şi permite efectuarea de controale fără a fi oprite maşinile care transportă lemn, prin verificarea numărului de înmatriculare pentru a vedea dacă există un aviz valabil care însoţeşte transportul.
"Ca la rovinietă, să nu tragi pe toată lumea pe dreapta", a completat Pană.
Sistemul va fi testat în toată ţara din 21 septembrie, după cum a dispus Pană printr-un ordin de ministru, şi implementat obligatoriu din 8 octombrie, aşa cum a prevăzut de la început HG nr. 470/2014 privind provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase.
Guvernul a adoptat, în 4 iunie, HG nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.
Hotărârea prevede înscrierea în sistemul informatic SUMAL a datelor fiecărui transport de lemn, urmărit astfel, în timp real până la beneficiarul final. Sistemul eliberează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoţire. La un eventual control, dacă nu este prezentat avizul de însoţire cu cod unic, masa lemnoasă transportată se confiscă. Chiar dacă transportul nu este verificat, în momentul predării mărfii la depozit, beneficiarul trebuie să acceseze de asemenea sistemul pentru a se verifica dacă transportul prezintă un aviz valabil şi nu cumpără lemn provenit din tăieri ilegale.
Ministrul Doina Pană declara, în luna iulie, că implementarea acestei HG va fi un pas extrem de important în combaterea tăierilor ilegale, apreciind că, în prezent, doar 5 la sută din furturile de lemn se fac fără acte, în timp ce, în majoritatea cazurilor, se fac mai multe transporturi de lemn cu acelaşi aviz de însoţire.
Pentru implementarea HG, va trebui ca toţi agenţii economici să-şi echipeze mijloacele de transport cu smartphone-uri, pe care va fi instalat gratuit sistemul informatic.
Pană a mai spus că agenţii economici au informat-o că pe fiecare îl costă 150 de euro implementarea sistemului, adică atât cât costă un arbore la maturitate tăiat ilegal.
Ministrul delegat Doina Pană declara, într-un interviu acordat MEDIAFAX la sfârşitul lunii martie, că este foarte aproape de lansarea unui sistem pentru combaterea furtului de lemn, care să limiteze cât mai mult factorul uman şi posibilitatea corupţiei în gestionarea acestei probleme. Ea a comparat acest sistem cu sistemul radar care împiedică poliţistul să "se preteze la o înţelegere", pentru că rămâne înregistrată viteza cu care circula şoferul oprit.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe