- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
RADET ar putea opri furnizarea apei calde în Capitală
Bucureştenii ar putea rămâne fără apă caldă de pe 23 iulie, din cauza unor datorii de 700 de milioane de lei către furnizori, care datează din 1996, acestea neputând fi plătite pentru că RADET are conturile blocate de două luni, la cererea ELCEN, a declarat, luni, directorul AMEREB, Tudor Popescu.
RADET ar putea opri furnizarea apei calde în Capitală (Imagine: Mediafax Foto)
"Sistarea apei calde pe Bucureşti este o notificare făcută de furnizorii RADET pentru a opri furnizarea apei şi energiei electrice pentru punctele termice ale RADET, pentru că regia nu le-a plătit facturile. RADET nu a plătit facturile pentru că Electrocentrale Bucureşti, din dispoziţia lui Varujan Vosganian, a dat în judecată regia, pentru o datorie istorică de 700 de milioane de lei, care datează din anii 1996", a explicat directorul Agenţiei Municipale de Eficientizare şi Reglementare în Domeniul Energiei Bucureşti (AMEREB), Tudor Popescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Popescu a precizat că RADET nu a putut plăti datoriile, iar ELCEN (Electrocentrale Bucureşti) a dat în judecată regia şi a obţinut blocarea conturilor. Acesta a adăugat că RADET are conturile blocate de două luni.
În opinia directorului AMEREB, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, ar trebui să dea o dispozitie ca ELCEN să ridice sancţiunea, pentru ca RADET să îşi poată plăti furnizorii.
"Este o chestiune de ambiţie care în două zile se poate rezolva, cheia e la Vosganian", a apreciat Popescu.
Acesta crede că ministrul Varujan Vosganian va rezolva mai devreme sau mai târziu cu datoriile regiei, pentru că oprirea RADET înseamnă oprirea termocentralelor din Bucureşti.
Dacă totuşi problema nu se va rezolva înainte de 23 iulie, RADET va opri furnizarea apei calde către bucureşteni, care va crea un oarecare disconfort, a precizat Tudor Popescu.
"RADET va închide punctele termice cum le închidea şi pe vremuri, când făcea revizia de o lună, nu se va întâmpla nimic foarte grav. Dar, sigur, este vorba de disconfortul bucureştenilor, pe care nu vrem să îl provocăm", a spus Popescu.
Potrivit acestuia, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, se ocupă în prezent de această problemă, "făcând intervenţii foarte serioase la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi la Ministerul Finanţelor".
Agenţia Municipală de Eficientizare şi Reglementare în Domeniul Energiei din Bucureşti a fost înfiinţată anul trecut pentru monitorizarea activităţii RADET şi pentru a da soluţii de ieftinire a facturilor plătite de bucureşteni pentru consumul de agent termic.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu anunţa, în urmă cu două săptămâni, la finalul discuţiilor cu primarii din Bucureşti, că Guvernul va selecta o firmă de audit care să verifice la Electrocentrale, furnizorul de energie termică în Capitală, structura costurilor şi posibilităţile de reducere a cheltuielilor.
El preciza că unul dintre subiectele discutate a vizat datoriile Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) faţă de Electrocentrale şi a arătat că lipsa unui control riguros al cheltuielilor publice determină costuri exagerate pentru producerea energiei termice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO