Radiaţii nucleare înregistrate la Tromsø (Norvegia). Originea nu este cunoscută

La sfârşitul lunii martie, Autoritatea Norvegiană de Securitate Radioactivă şi Nucleară a măsurat niveluri foarte scăzute de iod radioactiv (l-131) în Tromsø.

Urmărește
1185 afișări
Imaginea articolului Radiaţii nucleare înregistrate la Tromsø (Norvegia). Originea nu este cunoscută

Radiaţii nucleare înregistrate la Tromsø (Norvegia). Originea nu este cunoscută

Măsurarea a avut loc în săptămâna 12, 21-26 martie, la o staţie de filtrare a aerului, scrie The Barents Observer.

Fiecare element are atomi cu un anumit număr de protoni în nucleu, iar aceşti atomi cuprind un amestec de câţiva izotopi diferiţi, fiecare cu un anumit număr de neutroni.

Iodul are un număr atomic de 53, ceea ce corespunde cu 53 de protoni din nucleul său. În medie, iodul natural are şi 74 de neutroni, pentru un total de 127 de particule nucleare (53 de protoni + 74 de neutroni).

Iodul-131 este un izotop radioactiv cu 131 de particule nucleare, adică 53 de protoni şi 78 de neutroni.

Izotopii radioactivi sunt instabili şi se descompun într-o anumită viteză, emitând radiaţii radioactive. Rata de dezintegrare poate fi descrisă cu uşurinţă prin timpul de înjumătăţire, care este timpul necesar pentru ca jumătate din izotopii radioactivi originali să dispară. Timpul de înjumătăţire al iodului 131 este de aproximativ opt zile.

Prin urmare, după unul, doi şi trei timpi de înjumătăţire (adică 8, 16 şi 24 de zile), rămân 50%, 25% şi, respectiv, 12,5% din cantitatea iniţială de iod-131. Intensitatea radiaţiei scade şi ea în mod corespunzător.

Iodul este un element care se acumulează în glanda tiroidă a organismului. Acest lucru produce celule care scad conţinutul de calciu din sânge. Absorbţia iodului radioactiv creşte riscul de cancer şi acest lucru a fost confirmat de emisiile de la reactoarele de la Cernobîl şi de la Fukushima.

Potrivit oficialilor, concentraţiile măsurate nu reprezintă un risc pentru oameni sau pentru mediu. Sursa eliberării este momentan necunoscută. În toată Norvegia există mai multe staţii de măsurare, care sunt monitorizate permanent pentru radioactivitate în aer.

Bredo Møller, inginer la direcţia responsabilă cu monitorizarea aerului, spune că acesta nu este un fenomen neobişnuit, dar că este prima dată când se detectează aşa ceva în acest an.

De asemenea, este prima dată când aşa ceva a fost detectat la staţia din Tromsø, care a fost dată în folosinţă anul trecut. Acestea sunt niveluri foarte scăzute, dar totuşi suficiente pentru a fi detectate.

Møller spune că se lucrează pentru a afla de unde provine iodul. „A fost detectată o singură substanţă radioactivă, ceea ce indică faptul că nu a avut loc niciun accident la o centrală nucleară sau la una similară. Dacă ar fi fost cazul, am fi înregistrat şi alte materiale, deoarece astfel de evenimente ar provoca eliberarea multor alţi izotopi, cum ar fi stronţiul-90 şi cesiu-137.

Cu toate acestea, acest iod se va descompune complet în câteva zile. Spitalul Universitar din Norvegia de Nord, care efectuează diagnosticarea şi tratamentul cancerului, ar putea fi o explicaţie pentru fenomen”, spune Møller.

„Am examinat prognozele meteo şi suntem în contact cu alte ţări nordice care efectuează acelaşi tip de monitorizare”, continuă Møller, care crede că nu este nimic îngrijorător.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici