- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Radiografia CREŞELOR de stat din Capitală. În Bucureşti există doar 19 creşe, de peste zece ori mai puţin decât numărul copiilor cu vârsta de sub trei ani
În Bucureşti sunt 19 creşe de stat (în subordinea consiliilor locale), cu o capacitate de 3.890 de locuri, potrivit datelor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Municipiul Bucureşti. Numărul de locuri din creşele de stat, unde sunt supravegheaţi şi îngrijiţi copii cu vârste de sub trei ani, nu satisface însă cererea având în vedere că în Capitală sunt 48.000 de copii cu vârsta până în trei ani.
Radiografia CREŞELOR de stat din Capitală. În Bucureşti există doar 19 creşe, de peste zece ori mai puţin decât numărul copiilor cu vârsta de sub trei ani
Astfel, părinţii care vor să îşi înscrie copiii la creşă pentru a se întoarce la muncă sunt puşi pe liste de aşteptare la cele mai multe dintre creşe. Pe unele liste de aşteptare figurau anul trecut şi 100 de copii, scrie Ziarul Financiar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
„Am vrut să înscriu copilul de doi ani la creşa Potcoava (sector 3 - n. red.) pentru că mi se terminase concediul de creştere a copilului, dar mi s-a spus că nu mai sunt locuri libere şi am fost trecută pe o listă de aşteptare, urmând să fiu sunată când se elibera un loc. A trebuit să încep munca şi tot nu am fost sunată, aşa că am optat pentru o creşă privată“, spune Ecaterina, 30 de ani, agent de vânzări în Bucureşti.
La creşele de stat părinţii achită doar contravaloarea mesei de 12 lei pe zi, în timp ce la creşele private tariful variază între 700 de lei program scurt (de la 7 dimineaţa la ora 13) şi 1.500 de lei program de la şapte dimineaţa la şase seara. La creşele unde este o educatoare la patru copii în loc de o educatoare la 15 copii şi unde se învaţă şi limbi străine tariful ajunge şi la 2.700 de lei pe lună.
„Infrastructura creşelor este dezvoltată haotic, mai este nevoie de creşe în Capitală, estimăm că cererea este mai mare cu cel puţin 20%, dar important este şi în ce zone se dezvoltă aceste creşe“, spune Cosmina Simiean, director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Municipiul Bucureşti. Ea mai spune că prelungirea concediului de creştere a copilului până la doi ani, dar şi orientarea părinţilor spre creşe private sau bone a contribuit la scăderea cererii pentru creşele de stat, dar cu toate acestea oferta nu satisface încă cererea.
Doar două creşe de stat are sectorul 2 din Capitală, iar o grădiniţă urmează să fie transformată în creşă (100 locuri) pentru a răspunde cererii. „În sectorul doi avem două creşe (Sinaia şi Ciobănaşului), dar când am văzut că primim cereri din partea părinţilor am decis să transformăm o grădiniţă care nu mai funcţiona în creşă, o renovăm din banii primăriei. Cererea nu este foarte mare, sunt mulţi părinţi care îşi ţin acasă copiii până la trei ani, când merg la grădiniţă, aşa am făcut şi eu. Avem 18 grădiniţe în sector, dezvoltate din banii de la bugetul primăriei, ultima a fost deschisă în 2009“, a spus Anatol Albu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 2.
Ultimele date de la Statistică arată că în Bucureşti erau înscrişi în creşe 3.548 de copii, în 2015, din care 3.324 erau în creşe publice iar 224 de copii în creşe private.
„Avem 80 de copii pe lista de aşteptare, nu mai sunt locuri libere“, a spus un reprezentant al creşei Sfântul Andrei din sectorul 5, unde sunt îngrijiţi 69 de copii în prezent.
Şi în sectorul 3 sunt liste de aşteptare la creşele de stat.
„Avem 60 de copii pe lista de aşteptare pentru creşă. Mulţi nu pot aştepta până în septembrie când se mai eliberează locuri şi găsesc alte soluţii. Momentan toate cele patru grupe funcţionează la capacitate maximă, cu 20 de copii. Din septembrie cei de pe lista de aşteptare ar putea găsi un loc la creşă“, a spus Vasilica Corodi, şef al centrului de zi „Trapezului“ din sectorul 3, ce oferă 80 de locuri la creşă pentru copii cu vârsta de până la trei ani. La o grupă de 20 de copii sunt trei infirmiere şi o asistentă.
Elena David, şef centru Titan (creşă), cu 270 de locuri, spune că presiunea a fost mai mare acum un an „când aveam pe lista de aşteptare şi 100 de copii, dar de când s-a deschis creşa Ghiocelul din sectorul 3 am mai trimis copii acolo. Acum mai avem pe lista de aşteptaare 40 de copii, cred că până în septembrie toţi vor găsi un loc la creşă“, a spus ea.
Alexandru Pascalin, director executiv în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 3, instituţie în subordinea Consiliul Local al sectorului 3, spune că pentru a acoperi nevoile părinţilor în sectorul 3 va mai fi deschisă o creşă, cu o capacitate de 135 de locuri. „Peste două luni deschidem creşa Greieraşul, cu 135 de locuri în zona Trapezului“, a spus el. Sectorul 3 are în prezent o capacitate de 700 de locuri în cele patru centre de zi.
Situaţia din Capitală arată o criză de locuri în creşele de stat şi o întârziere în reacţia autorităţilor în încercarea de-a răspunde nevoii părinţilor, situaţie care se întâlneşte de altfel la nivelul întregii ţări.
În toată ţara, doar 18.115 copii erau înscrişi în creşe de stat, iar 696 erau înscrişi în creşe private în 2015, deşi sunt peste 600.000 de copii la nivel naţional cu vârsta până în trei ani, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO